Привилегије грађана који живе на Аљасци

Сваке године америчка савезна држава Аљаска исплаћује својим грађанима стотине хиљада долара без икаквих противобавеза. Једини услови за добијање кеша је да је особа имала пребивалиште на Аљасци више од годину дана и да је жива.

Свијет 05.09.2015 | 22:58
Привилегије грађана који живе на Аљасци

Становницима Аљаске су дивиденде Сталног фонда нешто што јако воле, иако је политика њихове додјеле понекад контроверзна.За оне који све то гледају са стране, ово је куриозитет.

Годишња исплата доспијева на насловне стране када крене, са насловима типа "Аљаска дијели новац људима" и обично брзо пада у заборав.

У време када је послова мало, када влада неједнакост међу људима и када аутоматизација прети да изазове прави метеж у привреди, вијест да нека држава може да да пружа редовне, гарантоване приходе у виду минималне зараде коју прима сваки грађанин без обзира на старост, то да ли има или нема посао или његов друштвени статус, таква вијест звучи све боље и боље.

Барем њена минијатурна верзија.Стални фонд Аљаске установљен је 1976. усред помаме за изазване проналаском нафте, када је почела градња нафтовода преко Аљаске, а држава у року од пар година приходовала 900 милиона долара на основу издатих дозвола за бушење у Прадхоу беју Баy, највећем нафтном пољу у Сјеверној Америци.

Становници Аљаске схватили су да су њихове огромне резерве нафте ипак на крају ограничене, па су тако показали дугорочно размишљање које се ретко виђа у данашњој политици.Гласали су за убацивање амандмана у Устав којим се оснива фонд који ће сачувати дио прихода од нафте за будуће генерације.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар