Privilegije građana koji žive na Aljasci

Svake godine američka savezna država Aljaska isplaćuje svojim građanima stotine hiljada dolara bez ikakvih protivobaveza. Jedini uslovi za dobijanje keša je da je osoba imala prebivalište na Aljasci više od godinu dana i da je živa.

Svijet 05.09.2015 | 22:58
Privilegije građana koji žive na Aljasci

Stanovnicima Aljaske su dividende Stalnog fonda nešto što jako vole, iako je politika njihove dodjele ponekad kontroverzna.Za one koji sve to gledaju sa strane, ovo je kuriozitet.

Godišnja isplata dospijeva na naslovne strane kada krene, sa naslovima tipa "Aljaska dijeli novac ljudima" i obično brzo pada u zaborav.

U vreme kada je poslova malo, kada vlada nejednakost među ljudima i kada automatizacija preti da izazove pravi metež u privredi, vijest da neka država može da da pruža redovne, garantovane prihode u vidu minimalne zarade koju prima svaki građanin bez obzira na starost, to da li ima ili nema posao ili njegov društveni status, takva vijest zvuči sve bolje i bolje.

Barem njena minijaturna verzija.Stalni fond Aljaske ustanovljen je 1976. usred pomame za izazvane pronalaskom nafte, kada je počela gradnja naftovoda preko Aljaske, a država u roku od par godina prihodovala 900 miliona dolara na osnovu izdatih dozvola za bušenje u Pradhou beju Bay, najvećem naftnom polju u Sjevernoj Americi.

Stanovnici Aljaske shvatili su da su njihove ogromne rezerve nafte ipak na kraju ograničene, pa su tako pokazali dugoročno razmišljanje koje se retko viđa u današnjoj politici.Glasali su za ubacivanje amandmana u Ustav kojim se osniva fond koji će sačuvati dio prihoda od nafte za buduće generacije.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar