У Сарајеву пацови излазе из WЦ шоља

На подручју Кантона Сарајево здравствене установе посљедњих дана биљеже велики број пријава о масовној појави глодара у неколико насеља.Наводно, недавно је у ЈУ Завод за јавно здравство КС запримљена пријава према којој је жени у стану на Алипашином Пољу из WЦ шоље изашао миш.

Босна и Херцеговина 05.09.2015 | 12:02
У Сарајеву пацови излазе из WЦ шоља

Такође, повећан број глодара пријављен је на на подручју Отеса, али и на подручју мјесних заједница Алипашино Поље 1 и Алипашино Поље 2.

Министарство здравства ФБиХ запримило је и пријаву грађана према којој се на подручју Бутмира, тачније у ријеци Тилави појавио велики број глодара.

Како је за Клиx потврђено у Заводу, грађани су пријавили да мишеви излазе из ријеке и нападају оближње усјеве.

“Екипа је одмах изашла на терен и извршила дератизацију површине од око 10 хектара на подручју Бутмира. Контролом је утврђено да су глодари уклоњени и да их нема више”,рекла је Сениха Челик, руководилац радне групе за социјалну медицину при ЈУ Завод за јавно здравство.

Екипе Завода изашле су и на терен на Алипашино Поље те издале препоруке како би се овај проблем ријешио и у овом насељу.

“Грађани се према мјесту на којем живе морају односити домаћински. Препоручили смо механичко уклањање смећа којег је на овом подручју изузетно много и које заиста доводи до повећане појаве глодара, али и других животиња у потрази за храном”, рекла је Челик.

На подручју Кантона Сарајево у највећој мјери распрострањени су црни пацови, сиви пацови и кућни мишеви.

Управо због повећаног броја пријава појаве глодара који могу пренијети заразне болести, из Завода су појаснили коме се заправо грађани требају обратити и затражити помоћ уколико примијете мишеве у својим становима или пак непосредној околини.

“За дератизацију у становима надлежне су етажне заједнице. Они финансирају дератизацију стамбених зграда из средстава која прикупљају од етажних власника у зградама у којима врше одржавање у складу са програмом дератизације за подручје КС”, казала нам је Челик.

Неопходно редовно одржавање јавних површина

Стручне хигијенско епидемиолошке екипе Завода континуирано врше хигијенско-епидемиолошки надзор на подручју Кантона Сарајево те у складу са програмом мјера заштите становништва од заразних болести те епидемиолошких и санитарно хигијенских индикација подузимају законски прописане мјере са циљем заштите здравља становништва.

“Само систематско и редовно одржавање јавних површина (чишћење, прање, редовно одвожење комуналног отпада), локалитета за смјештај контејнера те санирањем уочених критичних тачака, уз редовну систематску дератизацију и постићи ће се тражени резултати у смислу смањења популације глодара испод прага штетности”, навели су из Завода.

Извор: Клиx

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Небојте се

05.09.2015 10:36

Прибегнуце и они убрзо у азил релација Немацка, Аустрија :-)

ОДГОВОРИТЕ