Видео - Анализа: Партизан је писао европску историју...

На данашњи дан пре 60 година Партизан и Спортинг из Лисабона одиграли су прву утакмицу у историји Купа европских шампиона (данас Лига шампиона).

Фудбал 04.09.2015 | 23:00
Видео - Анализа: Партизан је писао европску историју...

Фудбалски клуб Партизан је одавно исписао важне странице у историји европског фудбала.

О томе сведочи и овај леп јубилеј: на данашњи дан пре тачно 60 година, Партизан је био учесник ПРВЕ утакмице у историји Купа европских шампиона. Лисабонски Спортинг и Партизан одиграли су 4. септембра 1955. године прву утакмицу у овом такмичењу, које се данас зове Лига шампиона.

Резултат у Лисабону био је 3:3.

Први гол у историји КЕШ/ЛШ дао је Жоао Баптиста Мартинс (14. минут). На тој утакмици, Мартинс и Милош Милутиновић постигли су по два гола. Кретање резултата: 1:0 за Спортинг, па 1:1 (Милутиновић 45'), па 2:1 за Партизан (Милутиновић 50'), затим 2:2 (Жоаким Педро Пачеко 65'), потом је Партизан опет повео 3:2 (Стјепан Бобек 73'), да би Спортинг изједначио (Мартинс 78').

Овај јубилеј обележила је и УЕФА на свом сајту.

Партизан је играо у овом саставу:

Славко Стојановић, Бруно Белин, Бранко Зебец, Ранко Борозан, Чедомир Лазаревић, Антон Херцег, Божидар Пајевић, Првослав Михајловић, Стјепан Бобек (капитен), Милош Милутиновић и Марко Валок.

У реваншу у Београду (12. октобра), Партизан је декласирао Спортинг 5:2, а блистао је Милош Милутиновић или "Плава чигра" - постигао је четири гола! Пети је био дело Станоја Јоцића.

Занимљиво је да је Партизан тада позван да игра то такмичење не на основу резултата у тадашњој југословенској лиги, већ по рејтингу који је уживао у Европи. Позвано је 16 најбољих клубова, по оцени УЕФА. То су већином били прваци водећих држава у фудбалу или кллубови који су уживали највећи европски ранг, иако нису били шампиони. Међу њима је био и Партизан.

У првенству, које је завршено тог лета, Партизан је био тек пети (први је био Хајдук, следили су га БСК, Динамо и Црвена звезда), а од 1949. године није био шампион државе уопште. Али, у европским фудбалским круговима Партизан је био веома цењен, па му је и стигао позив да учествује у новом такмичењу по куп систему.

Партизан је недавно, против БАТЕ Борисова, одиграо 100. утакмицу у Лиги шампиона (односно Купу европских шампиона).

КАКО ЈЕ НАСТАЛА ИДЕЈА О ТАКМИЧЕЊУ ШАМПИОНА?

Целу причу је иницирао чувени француски лист "Л’Еqуипе" иритиран писањем британске штампе да Енглези имају најбољу тим на свету Вулверхемптон (чувени "Вукови"), који је тада као првак Енглеске одиграо пар пријатељских мечева са великим континенталним екипама као што су Хонвед (са Пушкашем, Кочишом, Цибором, Хидегкутијем…), Спартаком из Москве, Вијеном из Беча (Ханапи, Хапел…) и победио их. Пуни себе, Енглези су сматрали да су они као колевка фудбала најбољи и да нема потребе да играју са екипама са континента, па тако нису ни учествовали на првом Купу шампиона.

Људи из "Л’Еqуипа" су затражили медијску подршку од неколико тадашњих великих спортских листова у реализацији своје идеје, а међу њима први је био и спрски (односно југословенски лист) "Спорт" (додељивао је пехар најбољем стрелцу) уз такве великане писане речи, као што су “Газзетта делло Спорт” из Милана, “Марца” из Мадрида, “А Бола” из Лисабона и “Ел Мундо Депортиво” из Барцелоне.

Власник "Л’Еqуипа", Жак Годе и главни уредник Габријел Ано, окупили су председнике тадашњих водећих клубова у Европи (међу њима и Партизана) на састанку у УЕФА 2. марта 1955. и добио од њих подршку да се оснује Куп шампиона Европе.

Французи су предложили да учествује 14-16 екипа, да ће се утакмице играти средином недеље у вечерњим сатима, што је било врло неуобичајено за то време, а све у сврху тога, да би радничка класа могла да стигне да гледа утакмице. Право преноса добиле су телевизије које прате клуб из своје земље, као и најважније спортске новине.

У томе им је највише помогао покојни председник Реал Мадрида, Сантјаго Бернабеу и 21.маја 1955. донета је одлука да такмичење почне у септембру исте године. Договорено је да по правилнику учествују само шампиони свих европских земаља, али је Партизан, иако те године није био првак Југославије (Хајдук први, Партизан пети) добио специјалну позивницу да учествује, јер је био третиран од свих тадашњих стручњака, као један од 5 најбољих тимова Европе.

Коментари / 0

Оставите коментар