Видео: Прије 60 година Партизан је отворио Лигу шампиона!

Пре тачно 60 година, 4. септембра 1955. године, Партизан и Спортинг су одиграли прву утакмицу у историји Купа шампиона – данашње Лиге шампиона.

Фудбал 04.09.2015 | 15:30
Видео: Прије 60 година Партизан је отворио Лигу шампиона!

Партизан је први клуб из некадашње СФРЈ који је учествовао у елитном такмичењу, за које је тада тешко било ко и могао да помисли да ће 60 година бити толико популарно.

Причу о покретању Купа шампиона покренуо је чувени француски “Л’Екип”, иритиран писањем британске штампе да имају најбољи тим на свету – Вулверхемптон.

‘Вукови’ одиграли неколико пријатељских утакмица са највећим континенталним екипама, међу којима су били Хонвед, Спартак, Виена, и све их победили.

Енглеска јесте колевка фудбала, али су Енглези сматрали да су најбољи и да нема потребе да играју са екипама са ‘континента’, па тако нису ни учествовали у првом Купу шампиона.

“Биће боље да сачекамо да Вулверхемптон отпутује у Москву или Будимпешту да потврде своју непобедивост, а ако су Енглези баш тако уверени у квалитет свог фудбала, онда је време за турнир”, рекао је тадашњи уредник “Л’Екипа” Габријел Ано.

“Л’Екип” је тада затражио медијску подршку тадашњих великих спортских листова, међу којима је био и наш “Спорт”, који је додељивао пехар најбољем стрелцу, а одлука о покретању Купа шампиона донета је на састанку УЕФА 2. марта 1955.

Жак Ризвик, Аноов колега, изложио је први план пројекта у којеме је стајало да ће учествовати 14-16 екипа. Уз то, предлог је био да се утакмице играју средином недеље у вечерњим сатима, што је било врло неуобичајено за то време, а све у сврху тога да би радничка класа могла да стигне да гледа утакмице. Право преноса добиле су телевизије које прате клуб из своје земље, као и најважније спортске новине.

У томе им је највише помогао покојни председник Реал Мадрида Сантиаго Бернабеу и 21.маја 1955. донета је одлука да такмичење почне у септембру исте године. Договорено је да по правилнику учествују само шампиони свих европских земаља, али је Партизан, иако те године није био првак Југославије, већ пети, добио ‘вајлд карту’ да учествује, јер је био третиран од свих тадашњих стручњака као један од пет најбољих тимова Европе.

Историјски први меч је завршен нерешено 3:3, Милутиновић је био двоструки стрелац, а једини преостали погодак за ‘црно-беле’ постигао је Бобек. Мартинс је уписао два гола за Спортинг на Националном стадиону у Лисабону, а стрелац је биои Квим.

Партизан је у реваншу, на стадиону ЈНА, прегазио Спортинг са 5:2, а такмичење у првом Купу шампиона завршио је елиминацијом од Реала у четвртфиналу.

Свој најбољи резултат у елитном такмичењу Партизан је остварио 1966, када је поражен у финалу од Реала, који је тада освојио своју шесту титулу шампиона Европе.

Највећи успех српских клубова у Лиги шампиона, која је тада носила име Куп европских шампиона, остварила је Црвена звезда, која је 1991. године победом над Олимпиком из Марсеја у Барију дошла на кров ‘Старог континента’.

Коментари / 0

Оставите коментар