Video: Prije 60 godina Partizan je otvorio Ligu šampiona!

Pre tačno 60 godina, 4. septembra 1955. godine, Partizan i Sporting su odigrali prvu utakmicu u istoriji Kupa šampiona – današnje Lige šampiona.

Fudbal 04.09.2015 | 15:30
Video: Prije 60 godina Partizan je otvorio Ligu šampiona!

Partizan je prvi klub iz nekadašnje SFRJ koji je učestvovao u elitnom takmičenju, za koje je tada teško bilo ko i mogao da pomisli da će 60 godina biti toliko popularno.

Priču o pokretanju Kupa šampiona pokrenuo je čuveni francuski “L’Ekip”, iritiran pisanjem britanske štampe da imaju najbolji tim na svetu – Vulverhempton.

‘Vukovi’ odigrali nekoliko prijateljskih utakmica sa najvećim kontinentalnim ekipama, među kojima su bili Honved, Spartak, Viena, i sve ih pobedili.

Engleska jeste kolevka fudbala, ali su Englezi smatrali da su najbolji i da nema potrebe da igraju sa ekipama sa ‘kontinenta’, pa tako nisu ni učestvovali u prvom Kupu šampiona.

“Biće bolje da sačekamo da Vulverhempton otputuje u Moskvu ili Budimpeštu da potvrde svoju nepobedivost, a ako su Englezi baš tako uvereni u kvalitet svog fudbala, onda je vreme za turnir”, rekao je tadašnji urednik “L’Ekipa” Gabrijel Ano.

“L’Ekip” je tada zatražio medijsku podršku tadašnjih velikih sportskih listova, među kojima je bio i naš “Sport”, koji je dodeljivao pehar najboljem strelcu, a odluka o pokretanju Kupa šampiona doneta je na sastanku UEFA 2. marta 1955.

Žak Rizvik, Anoov kolega, izložio je prvi plan projekta u kojeme je stajalo da će učestvovati 14-16 ekipa. Uz to, predlog je bio da se utakmice igraju sredinom nedelje u večernjim satima, što je bilo vrlo neuobičajeno za to vreme, a sve u svrhu toga da bi radnička klasa mogla da stigne da gleda utakmice. Pravo prenosa dobile su televizije koje prate klub iz svoje zemlje, kao i najvažnije sportske novine.

U tome im je najviše pomogao pokojni predsednik Real Madrida Santiago Bernabeu i 21.maja 1955. doneta je odluka da takmičenje počne u septembru iste godine. Dogovoreno je da po pravilniku učestvuju samo šampioni svih evropskih zemalja, ali je Partizan, iako te godine nije bio prvak Jugoslavije, već peti, dobio ‘vajld kartu’ da učestvuje, jer je bio tretiran od svih tadašnjih stručnjaka kao jedan od pet najboljih timova Evrope.

Istorijski prvi meč je završen nerešeno 3:3, Milutinović je bio dvostruki strelac, a jedini preostali pogodak za ‘crno-bele’ postigao je Bobek. Martins je upisao dva gola za Sporting na Nacionalnom stadionu u Lisabonu, a strelac je bioi Kvim.

Partizan je u revanšu, na stadionu JNA, pregazio Sporting sa 5:2, a takmičenje u prvom Kupu šampiona završio je eliminacijom od Reala u četvrtfinalu.

Svoj najbolji rezultat u elitnom takmičenju Partizan je ostvario 1966, kada je poražen u finalu od Reala, koji je tada osvojio svoju šestu titulu šampiona Evrope.

Najveći uspeh srpskih klubova u Ligi šampiona, koja je tada nosila ime Kup evropskih šampiona, ostvarila je Crvena zvezda, koja je 1991. godine pobedom nad Olimpikom iz Marseja u Bariju došla na krov ‘Starog kontinenta’.

Komentari / 0

Ostavite komentar