ЕП - анализа: Дирк, Тони, Сале - рекорди су у опасности!

Већ смо навикли на то да неке од највећих звезда пропуштају репрезентативна такмичења.

Кошарка 04.09.2015 | 23:45
ЕП - анализа: Дирк, Тони, Сале - рекорди су у опасности!

Ипак, много их је више присутно када су европски шампионати истовремено и квалификације за олимпијски турнир, тако да ћемо на предстојећем Евробаскету имати прилику да уживамо у мајсторима попут Паркера, Пауа Гасола, Новицког... А то значи да и многи рекорди долазе у опасност да буду оборени.

Сајт Еурохоопс издвојио је шест.

1. Најбољи стрелац

По укупном броју поена на европским првенствима први је тренутно Никос Галис са 1033. Ипак, сада ће га престићи Тони Паркер (тренутно на 996) и Дирк Новицки (983). У одбрану легендарног Галиса иде чињеница да је он до својих 1033 поена дошао на само 33 утакмице – Паркер је за сада одиграо 59, а Диркенштајн 44.

Пау Гасол постигао је 814 поена на 42 утакмице и тренутно је осми на листи, а ако Пау одигра како уме, до краја ЕП могао би да буде четврти, пошто за Камилом Брабенецом заостаје само 134 поена.

2. Број утакмица и учешћа

Француска ће сигурно проћи групу, а Тони Паркер ће на другом месту престићи Румуна Михаија Недефа по укупном броју одиганих утакмица на европским првенствима. Паркер је тренутно на 59, Недеф је уписао пет више, а први на вечној листи је репрезентативац Југославије Крешимир Ћосић са 69.

Крешо је рекордер и по броју европских шампионата на којима је учествовао – чак девет, док ће плеју Сан Антонио Спарса ово бити осмо такмичење.

3. Највише пута први стрелац турнира

Дирк Новицки је до сада три пута био најбољи стрелац ЕП – 2001, затим 2005. године када је у Београду водио свој тим до сребрне медаље, а онда и две године касније. Новицки је већ у годинама (37), више се неће баш све вртети око њега, али ко зна, можда поново поче да сипа као некада и по четврти пут буде први стрелац. За сада је то пошло за руком само Никосу Галису (1983, 1987, 1989, 1991).

4. Шампион и као играч и као селектор

Само ова ставка да се испуни од свих и ми у Србији бићемо пресрећни. Александар Ђорђевић покушаће да постане први човек код Панајотиса Јанакиса који је био европски првак као играч и као тренер (1987, 2005). Ђорђевић је као играч три пута освајао златну медаљу – 1991, 1995. и 1997. године, када је био и најкориснији играч турнира.

5. МВП турнира

Поново се све врти око три највеће звезде на предстојећем ЕП – Новицког, Паркера и Гасола. Њих тројица до сада су по једном били најбољи играчи турнира, а до сада је два пута то успело једино Крешимиру Ћосићу (1971, 1975). Дирк је најбољи био 2005. године, када му је цела Београдска Арена дуго аплаудирала када је изашао из игре у финалу са Грчком. Пау Гасол је 2009. године био део доминантног издања Шпаније и рутински освојеног злата које је донекло залечило ране из 2007. године, када је ’Фурија’ на свом терену изгубила у финалу од Руса оним чувеним поготком Холдена. Паркер је био МВП пре две године, када је био главни играч у походу Француза на злато и победама над Шпанијом у полуфиналу и Литванијом у финалу. Тони има шансу да постане први играч у историји са два узастопна МВП признања.

6. Највише медаља

Шпанци су дуго ловили европско злато, са њима и Пау Гасол, али у том лову накупило се медаља и другог сјаја – тако старији Гасол са европских шампионата има пет медаља (два злата, два сребра и бронзу). Сада додуше нема шанси да изједначи рекорд, али може да се приближи Крешимиру Ћосићу и Сергеју Белову, који имају по седам одличја са европских првенстава.

Коментари / 0

Оставите коментар