ЕП - група Д: Битка за Балтик, Чешка и Белгија чекају исход!

Рига ће бити центар балтичке кошарке, Летонија, Литванија и Естонија водиће посебан рат који ће покушати да искористе Чешка, Украјина и Белгија.

Кошарка 05.09.2015 | 08:45
ЕП - група Д: Битка за Балтик, Чешка и Белгија чекају исход!

Уколико, према очекивањима,”страда” национална селекција са плавом штрафтом на застави, рат ће се водити и међу небалтичким учесницима групе Д. Шансе су им готово изједначене.

Фаворит: Валанчунас у покушају да засени Сабониса

Стара слава не бледи, поготово у оваквој конкуренцији. Пребогата историја је једноставан разлог да се ова селекција Литванаца избори за нешто велико. Имају године, али имају и младост, као и нова лица која су протеклих година блистала у Евролиги.

Прва фигура је без конкуренције Јонас Валанчунас, момак који је већ као тинејџер наговештавао да ће се око њега вртети цео литвански кошаркашки свет. Већ сада има одличне референце, али је ово тачка где он мора да докаже да има карактер који може да се упореди са Сабонисовим.

Поред себе има одличне тимске играче, Калнеитис, Галијус, Мачијулис, Сеибутис, Јанкунас, Кузминскас, све су то кошаркаши који имају улогу, не искачу из калупа, знају свој посао. Проблем би могао да буде недостатак свежинепошто су сви они играли значајне роле у својим тимовима протекле сезоне.

Пролаз даље не би требало да буде упитан, али чињеница да бране сребро освојено у Словенији представљаће додатни мотив који може да буде јачи од умора.

Током лета су одиграли сјајно, два пута победили Аустралију, а једини пораз нанела им је Хрватска. У појединим анализама предвиђа им се пласман у полуфинале, раме уз раме са Србијом, Шпанијом и Француском.

Није да им је до кошарке...

Најмлађи тим шампионата долази из државе која се тешко може назвати тако. Тензије у Украјини се неће смирити бар још неко време, па је на репрезентацији велики морални терет.

Ниједан играч у тиму нема више од 28 година, а на несуђеном појачању Партизана пре неколико година, центру Кирилу Фесенку је да буде основ тима састављеног од играча који на помен не представљају никакву опасност.

Одлазак Мајка Фратела је повукао отказе Сергеја Гладира, Вјачеслава Кравцова, Сергеја Лишчука, Олексеја Печерова и Олексеја Лена.

У тиму ће бити познато лице са ових простора, Олександар Липовиј, а Фесенку ће у нападачким акцијама највећа подршка бити Максим Пустозвонов и Максим Корнијенко.

Традицију ангажовања Американаца наставио је Џером Рендл, пошто је Јуџин Џетер споразумно одбио позив. Времена за прилагођавање било је врло мало, али плејмејкер има довољно европског искуства да одговори бар на део задатака.

Комшије: Летонци би да скину круну Литванији, а Естонија?

Стална је енигма зашто Естонија никада није имала квалитетну кошаркашку селекцију. Ишло се територијалном аналогијом, кад могу Литванци и у мањој мери Летонци, зашто и трећи балтички представник нема сличне резултате.

Огромне паузе између појављивања на великим такмичењима потпуно су у други план ставиле Естонију, а тек понеки квалитетан играч подсети да се и у овом делу некадашњег Совјетског Савеза нешто дешава између два обруча.

Кристијан Кангур је један од последњих, у дресу Монтепаскија је бележио сјајне партије у Евролиги. У репрезентацији је капитен, прво и основно оружје, под оба коша. Велике заслуге за пласман на Евробаскет кроз квалификације иду Герту Дорбеку и Грегору Арбету.

Ипак, проблем са којим се Естонија суочила је слаба игра против тврдих ривала, Бугарска је успела да је победи чистом енергијом и јаком одбраном. Ствар карактера је значајна код Естонаца, Бугарској су потом убацили 116 поена. 

Упознали смо се и са летонском кошарком, браћа Бертанс су била заступљена у домаћим медијима, али и још неколицина момака са изразитим талентом и борилачким инстинктом. Ово им је осмо првенство за редом, није било већих резултата, али редовно стављају до знања да су ту.

Додатни мотив биће домаћинство, треба одбранити кућу од комшија, а постоје велике шансе да ће дуел са Литванијом одлучити ко је газда Балтика. Висока позиција Кристапса Порзингиса додатно је дала на значају летонској кошарци, међутим млађаног момка неће бити у саставу.

Ипак, талента, висине и мршавости не мањка, Каспарс Берзинс је један од играча који ће морати да преузму иницијативу, док би Даирис Бертанс могао да преузме контролу од већ ветерана Јаниса Блумса. Током лета је потенцијал наговестио 21-годишњи плејмејкер Ингус Јакович, али ће он сачекати своју шансу иза Јаниса Стрелниекса, бар на старту првенства.

Естонија ће вероватно остати да испрати са трибина своје комшије, Летонија има шансу да угрози примат Литваније, бар у теорији.

Остали: Белгија са Лоџеским, Чешка на крилима Веселог и Саторанског

Белгија креће можда најјаче икада. У односу на турнир од пре две године, у саставу неће бити петорице играча, који су или завршили каријере или се опростили од репрезентације. Ипак, година не мањка. Поново је лидер тима Аксел Ервел, а деби ће са 34 године забележити плејмејкер Лионел Боско.

Због њега је селектор Еди Кастелс са списка елиминисао 20-годишњег Емануела Леконта.

Највеће офанзивно оружје тима биће Мет Лоџески. Није му се дало да заигра на претходном Евробаскету, али је наставио са добрим играма у Олимпијакосу и има намеру да се са колегама из клуба сретне у наредној фази такмичења.

Ако претпоставимо да ће Литванија и Летонија готово сигурно даље, Белгија се налази одмах ту иза, Естонија и Украјина би могле да се опросте већ у првој фази, а на Ервелу и друговима је само да не киксну против слабијих ривала. Дуел са Чешком ће бити пресудан у борби за бољу позицију пред наставак.

Чешка је на први поглед сасвим добра екипа, али ће морати много да ради, да буде савршено укомпонована да би се укључила у борбу за сам врх групне табеле. Има феноменалан атлетски потенцијал, а додавање Блејка Шилба може да значи веома добро појачање у шуту.

За две године су старији и искуснији Томаш Саторански и Јан Весели. Плејмејкер је доспео у крем европске кошарке, Барселона је прошле године свирала у такту који су јој наметали он и Марио Хезоња, док је бивши кошаркаш Партизана у визији Жељка Обрадовића постао прва лажна петица у историји европске кошарке.

Дуел са Летонијом ће у најави бити спектакуларан, а повољан развој околности могао би да одведе Чешку даље од очекиваног.

Коментари / 0

Оставите коментар