ЕП - група Ц: НБА Грци против Дарија, Марија и "оног другог" Драгића!

Публика у Загребу ће имати прилику да види спектакл састава који могу да победе свакога, али и да тотално разочарају.

Кошарка 05.09.2015 | 08:30
ЕП - група Ц: НБА Грци против Дарија, Марија и "оног другог" Драгића!

У сваком случају, Грчка је већ виђена на првој позицији, Словенија и Хрватска не би требало да имају веће проблеме, али ће Македонија бити у ситуацији да се брани од налета Грузије и Холандије, која је већ изненадила једног фаворита у квалификацијама.

Фаворит: Спанулис диригује Грчком, остали помажу

Нема више Дијамантидиса, Папалукаса, Фоциса, Царцариса... Грчка у Загреб стиже у мешовитом саставу, ако постоји дефиниција максиме “младост и искуство” онда је то тим који предводи селектор Фотис Кацикарис.

Све ће и даље да се врти око Василиса Спанулиса, човека који је готово сам донео две евролигашке титуле Олимпијакосу, а како се реагује у тешким ситуацијама најбоље знају Јоргос Принтезис и Вангелис Манцарис, иако ће он имати далеко мању улогу него у Пиреју.

Велику снагу тиму даје Јанис Адетокумбо, а једина проблематична позиција је она под кошем. Питање је колико може Коста Куфос. Последњу квалитетну сезону одиграо је још у Денверу, а од тада је провео две не тако сјајне године у Мемфису. Прешао је у Сакраменто да обнови каријеру уз Демаркуса Казинса на терену, али и Шекила О Нила и Влада Дивца.

На овом турниру мораће да му помогну Јанис Бурисис и Костас Кајмакоглу. Иако имају 31, односно 32 године, већ се сматрају ветеранима, али никако није спорно да играње у репрезентацији може да делује освежавајуће. Није и да нису одморни, нису се превише наиграли прошле сезоне, поготово Бурусис.

Грчка је сигурна за пролаз даље, можда и са максималним учинком, а да ће пружити тврду кошарку са европском основом и НБА осећајем не треба сумњати. Иако у годинама, Спанулис може још много да трчи, Зизис такође, а шансе за шутеве из продора бекова чекаће Костас Папаниколау и Стратос Перпероглу.

Свакако, Адетокумбо је звезда у успону, њему ће се давати много места јер је он већ играч који прави разлику.

Последњи воз: Ко ће бити "глава" уместо Зорана Драгића?

Нису се Словенци предавали против Србије, ипак, Немања Бјелица је пребацио у “Бодирога-мод” и ту није било спаса од пораза. Поражени су и у узвратном дуелу у Бањалуци.

И пред овом селекцијом је период транзиције. Уствари, тај период је кренуо пре неколико година, међутим није то ишло лако, што се дешава и другим селекцијама.

Седмо место на Мундобаскету у Шпанији је сјајан резултат за државу са толико мало становника. Словенија је увек имала врхунски квалитет, међутим, он као по неком правилу није долазио до изражаја, једноставно, појединачни таленат није створио колективни успех.

Ера Горана Драгића је, надамо се, само прекинута. Његов брат Зоран ће пробати да преузме одговорност, знаће када треба стане на лопту, али и одигра оно што је до скора радио Боштјан Нахбар, додуше, користећи другачије оружје.

Таленат постоји, само је питање колико Јака Клобучар може да буде поуздан на месту плејмејкера. Он је један од играча заглављених између позиција, а алтернатива му може бити још један кошаркаш сличног профила - Небојша Јоксимовић.

Проблем је и повреда Еда Мурића. Није имао сјајну сезону у Партизану, али је јако значајан за комплетну физиономију националне селекције.

Омић и Балажич имају потенцијал, Препелич такође, међутим, недостаје њима искуства на великој сцени, а на спољним позицијама Блажич и Клобучар не уливају велико поверење. Једина карта на коју може да игра селектор Јуре Здовц је младост, харизма, тренутак инспирације и моменат среће. Није далеко друга фаза, али се треба изборити за њу.

Комшије: Дарио и Марио, а Македонци на новом почетку

Тренутно не постоји талентованија репрезентација од селекције Хрватске. Нека је тако и због само два играча. Дарио Шарић и Марио Хезоња су спремни да преузму команду, једино је питање ко ће да их испрати. Ту ће бити Бојан Богдановић, као прва звезда тима. Поред поентерског учинка, мораће да обавља и улогу "коректора" двојици млађаних, ако се претерано "заиграју".

Уколико Крунослав Симон успе да буде на нивоу својих година, ако Анте Томић оправда очекивања, двојац млађаних момака може да буде лансиран у сам врх европске кошарке.

Опет, организација игре је велики проблем, Лафајет се повредио, враћен је Дрејпер, а Укића и Стипчевића је већ било превише на шампионатима. Никада до краја нису урадили посао како треба.

Ако ништа, репрезентација Хрватске ће нам пружити растрчану игру Шарића и Хезоње, Џорданову силуету на дресовима, а врло могуће и квалитетну представу у другој фази такмичења.

“Није Македонија оно што је некад била” – то тако чудно звучи, али има велике истине. Бо Мекејлеб се захвалио на прилици да игра Европска првенства, поново велики терет пада на Владу Илиевског.

Већи део екипе је из домаћих тимова, а од нових лица ту је једино Ричард Хендрикс, који ће покушати да надомести пензионисање Пере Антића.

Овог лета је Кошаркашки савез потресао одлазак селектора Александра Џикића, а врућ кромпир је бачен у руке Марјана Србиновског. Македонији је ово треће узастопно појављивање на Евробаскету, први пут без Мекејлеба. О томе шта после омаленог момка из Њу Орлеанса прочитајте у посебном тексту.

Остали: Србин на клупи Грузије, Холанђани за историју

Холандија је на спектакуларан начин стигла до Евробаскета. Црна Гора је словила за великог фаворита, међутим готово анонимна екипа упела је да докаже да се може парафразирати она да “данас сви играју фудбал”.

Холандија игра и кошарку. Ниједно име вам неће остати у уху, тешко ћете се одлучивати да гледате утакмицу да бисте видели њих, међутим сам начин на који су изборили место међу европском елитом довољан је разлог за пажњу. О њима и осталим аутсајдерима прочитајте у посебном тексту.

Први пут после 26 година су на Евробаскету, могу да створе проблеме ривалима, неће их бити лако сломити, али би само пуком срећом могли нешто више од пристојне представе у првој рунди пред повратак кућама.

У трку за Словенијом ући ће Грузија, појачана Џејкобом Пуленом има одређени квалитет и свакако веће искуство од Словенаца. Александар Џикић је добио отказ у Македонији, али ће Србија имати још једног представника на шампионату.

Игор Кокошков је већ неколико година у Грузији, а ако доведе спреман тим, са правим ставом, може да направи изненађење, пре свега због рањивости осталих, на папиру јачих противника у групи.

У тиму има сјајне кошаркаше из неколико генерација. Заза Пачулија је и даље ту, каријера му се полако завршава, међутим он и даље има снаге да одигра на два фронта, у НБА и у репрезентацији. Од њега много може да научи Токо Шенгелија. Није успео у првом покушају преко баре, али врата му нису затворена.

На крилним позицијама Кокошков може да се похвали двојицом играча које би сваки тренер волео да има у тиму. Манучар Маркоишвили и Виктор Саникидзе имају много квалитетних утакмица иза себе, знају како се побеђује, а начин на који наступају последњих сезона, иако у већ средњим кошаркашким годинама улива велико поверење. Македонија је ближа повратку кући, а Грузија може да поремети рачуне и фаворитима у групи.

Коментари / 0

Оставите коментар