Српчанин креду замијенио мотиком

Када је послије завршеног Педагошког факултета схватио да ће тешко доћи до посла у струци, Младен Мачинковић из Српца одлучио је да се окрене пољопривреди.

Република Српска 03.09.2015 | 21:27
Српчанин креду замијенио мотиком

Сазнао је за Швајцарски програм запошљавања (YЕП) који је пружао обуке за младе у повртарству и воћарству и одлучио да се пријави. Како каже, није погријешио јер је подигао пластеник у којем узгаја краставац и парадајз и већ је обезбиједио тржиште за све произведене количине.

- Завршио сам факултет прије двије године и безуспјешно тражио посао. Радио сам повремене послове, али нисам био задовољан третманом послодаваца. Када сам чуо за YЕП програм подршке запошљавању и самозапошљавању, одлучио сам да покушам, јер нисам имао шта изгубити - испричао је Мачинковић, којем се на крају труд исплатио.

Добио је новац да подигне пластеник, а већ размишља и о другом у којем би поред парадајза и краставца узгајао и друге културе.

Прве информације о пројекту је добио у Клубу за тражење посла у Српцу који дјелује при Бироу за запошљавање.

Укључио се у обуке и све му се то веома допало, тако да је почео размишљати о регистровању газдинства. Како каже, не планира се враћати на евиденцију Бироа за запошљавање. Добио је почетни новац од YЕП-а и општине Србац да покрене производњу и за сада је презадовољан.

- Прошао сам обуке за воћарску и повртарску производњу, а неке од њих су одржане на имању пољопривредника Боре Лазића. Наставио сам сарадњу са Лазићем који се побринуо да поврће које произведем продаје на тржишту заједно са својом робом. Један дио се пласира у србачку, а други у сусједне општине - рекао је Мачинковић и нагласио да је све што гради и производи праћено Лазићевим инструкцијама.

Он је додао да је у потпуности оспособљен за повртарску производњу јер је прошао комплетну едукацију, од припреме земљишта, садње и одржавања биљака до бербе и паковања.

- Презадовољан сам што сам добио финансијску и стручну подршку, јер бих се тешко одлучио на овај корак да сам самостално морао обезбиједити сав новац за покретање овог бизниса - истакао је Мачинковић.

Пројекат

Пројекат запошљавања младих YЕП финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу СДЦ и Аустријска агенција за техничку сарадњу АДЦ.

Његов циљ је унапређење активних мјера на тржишту рада, односно организовање различитих врста едукација које би требало да олакшају запослење лицима са евиденције Бироа за запошљавање.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

рс4евер

03.09.2015 20:50

Свака цаст момак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака част

04.09.2015 07:49

Камо среће да је таквих примјера више, а не да једини циљ буде запошљавање у локалној или републичкој администрацији.

ОДГОВОРИТЕ