Омладинска школа Партизана: Сачувајмо "бисере"!

Директор Омладинске школе Партизана Мића Радовић говорио о клинцима који куцају на врата првог тима. "Полако, не смемо да их оптерећујемо". О штоперима: "Има их, ту је мали Бошњак".

Фудбал 06.09.2015 | 11:00
Омладинска школа Партизана: Сачувајмо "бисере"!

"Није фраза, али навијачи Партизана не треба да брину за будућност. Заиста", порука је директора Омладинске школе Партизана Миодрага Миће Радовића са којим смо попричали дан после затварања летњег прелазног рока у којем су црно-бели потписали и професионални уговор са још једним талентованим дечком - Ђорђем Јовановићем.

Годинама уназад Партизан лансира играче из своје школе, а потом их продаје у иностранство. Један од најсигурнијих извора финансирања црно-белих и према речима чланова управе, и једини могући начин да клуб настави да живи, у мање-више, нормалним околностима.

Било је и грешака у свим тим пословима (поменимо, на пример, Данила Пантића), али у последње време се ради паметније. Само овог лета, Партизан је потписао професионалне уговоре са ШЕСТОРИЦОМ фудбалера из своје "фабрике".

Реч је о: Урошу Дамјановићу (полушпиц), Милошу Перишићу (штопер), Јовану Чађеновићу (задњи везни), Стефану Грбовићу (десни бек), крилном нападачу Марку Голубовићу (сви су рођени 1995. године), који је био на припремама са првим тимом овог лета (дебитовао у поразу од Новог Пазара 2:3), а последњи у низу је шпиц Ђорђе Јовановић (рођен 1999. године).

Мало пре њих, Партизан се обезбедио за још једног играча. Реч је о 15-годишњем (у јануару ће напунити 16 година) нападачу Душану Влаховићу, који би могао, ако настави да ради, да се развија, да постане нови љубимац Гробара. Влаховић је бриљирао на недавном турниру "Нерео Роко" у Фиренци, где је кадетски тим Партизана освојио треће место. Душан је постигао седам од десет голова црно-белих.

Када би неко од поменутих играча могао да уђе у први тим (пре свих Влаховић, Ђорђе Јовановић, Страхиња Бошњак), питали смо Радовића.

"Сви ти дечаци су изузетно талентовани. У свакој генерацији у нашој школи имамо, да не претерам, бар три, четири суперталентована играча који су на путу да једног дана постану првотимци. И Влаховић и Јовановић и други иду ка првом тиму, али не смемо да пренаглимо", одговара некадашњи десни бек Партизана, који је почетком августа на месту директора Омладинске школе наследио легендарног Момчила "Моцу" Вукотића.

Радовић је наставио: "Сви ме питају за ту децу, а ја увек кажем - потребно је времена, стрпљења. Не смемо да гурнемо ту децу у ватру, да сагоре, да се, не дај боже, неко повреди. Ми радимо са њима, радимо и тестове... Понављам, потребно је стрпљења, па и слуха, јер било је примера у прошлости да појединци нису радили паметно и добро размишљали, нису добро процењивали".

За Влаховића се већ распитује Челси(!), али у Партизану су се обезбедили јер су у фебруару са њим потписали петогодишњи уговор.

Поједине наде су већ прилазиле првом тиму, ишли на припреме са сениорима, а поједини су дебитовали, попут шпица Милоша Кукоља (1998. годиште) у последњем колу прошлог првенства против Борца у Чачку.

Једна од Радовићевих, али не само његових порука, већ и других људи из Омладинске школе јесте да управа треба да учини све да задржи те младе, талентоване играче што дуже, а њима да не трче за новцем.

"Штета је што тако млади одлазе у иностранство. Увек сам говорио да треба да сачекају, да овде сазру, да се припреме за иностранство...", додаје.

Упитан зашто се у Партизановој "фабрици" не "прави" штопер, једна од најдефицитарнијих позиција у првом тиму, Радовић одговара:

"Било је и штопера који су отишли... Могуће је да је раније било слабијих процена појединаца... Углавном сада имамо једног талентованог штопера - Страхиња Бошњак, који је један од најбољих младих играча на тој позицији", рекао је Радовић.

Партизанове омладинце пре неколико дана је напустио штопер Емир Аземовић, а Радовић о њему каже да су желели да му изађу у сусрет да се опроба у Бенфики (у почетку ће играти у Б тиму).

"Имамо Бошњака, он је, проценили смо, најтаелнтованији и зато нисмо хтели да правимо проблема Емиру", додао је Радовић.

Питали смо директора Омладинске школе Партизана и да ли је превише дати 1,5 или 2 милиона евра за неког младог играча у Србији, колико су црно-бели нудили за 21-годишњег Мирка Иванића из Војводине?

"Мислим да јесте превише, али то је питање за управу", одговорио је Радовић.

Коментари / 0

Оставите коментар