Omladinska škola Partizana: Sačuvajmo "bisere"!

Direktor Omladinske škole Partizana Mića Radović govorio o klincima koji kucaju na vrata prvog tima. "Polako, ne smemo da ih opterećujemo". O štoperima: "Ima ih, tu je mali Bošnjak".

Fudbal 06.09.2015 | 11:00
Omladinska škola Partizana: Sačuvajmo "bisere"!

"Nije fraza, ali navijači Partizana ne treba da brinu za budućnost. Zaista", poruka je direktora Omladinske škole Partizana Miodraga Miće Radovića sa kojim smo popričali dan posle zatvaranja letnjeg prelaznog roka u kojem su crno-beli potpisali i profesionalni ugovor sa još jednim talentovanim dečkom - Đorđem Jovanovićem.

Godinama unazad Partizan lansira igrače iz svoje škole, a potom ih prodaje u inostranstvo. Jedan od najsigurnijih izvora finansiranja crno-belih i prema rečima članova uprave, i jedini mogući način da klub nastavi da živi, u manje-više, normalnim okolnostima.

Bilo je i grešaka u svim tim poslovima (pomenimo, na primer, Danila Pantića), ali u poslednje vreme se radi pametnije. Samo ovog leta, Partizan je potpisao profesionalne ugovore sa ŠESTORICOM fudbalera iz svoje "fabrike".

Reč je o: Urošu Damjanoviću (polušpic), Milošu Perišiću (štoper), Jovanu Čađenoviću (zadnji vezni), Stefanu Grboviću (desni bek), krilnom napadaču Marku Goluboviću (svi su rođeni 1995. godine), koji je bio na pripremama sa prvim timom ovog leta (debitovao u porazu od Novog Pazara 2:3), a poslednji u nizu je špic Đorđe Jovanović (rođen 1999. godine).

Malo pre njih, Partizan se obezbedio za još jednog igrača. Reč je o 15-godišnjem (u januaru će napuniti 16 godina) napadaču Dušanu Vlahoviću, koji bi mogao, ako nastavi da radi, da se razvija, da postane novi ljubimac Grobara. Vlahović je briljirao na nedavnom turniru "Nereo Roko" u Firenci, gde je kadetski tim Partizana osvojio treće mesto. Dušan je postigao sedam od deset golova crno-belih.

Kada bi neko od pomenutih igrača mogao da uđe u prvi tim (pre svih Vlahović, Đorđe Jovanović, Strahinja Bošnjak), pitali smo Radovića.

"Svi ti dečaci su izuzetno talentovani. U svakoj generaciji u našoj školi imamo, da ne preteram, bar tri, četiri supertalentovana igrača koji su na putu da jednog dana postanu prvotimci. I Vlahović i Jovanović i drugi idu ka prvom timu, ali ne smemo da prenaglimo", odgovara nekadašnji desni bek Partizana, koji je početkom avgusta na mestu direktora Omladinske škole nasledio legendarnog Momčila "Mocu" Vukotića.

Radović je nastavio: "Svi me pitaju za tu decu, a ja uvek kažem - potrebno je vremena, strpljenja. Ne smemo da gurnemo tu decu u vatru, da sagore, da se, ne daj bože, neko povredi. Mi radimo sa njima, radimo i testove... Ponavljam, potrebno je strpljenja, pa i sluha, jer bilo je primera u prošlosti da pojedinci nisu radili pametno i dobro razmišljali, nisu dobro procenjivali".

Za Vlahovića se već raspituje Čelsi(!), ali u Partizanu su se obezbedili jer su u februaru sa njim potpisali petogodišnji ugovor.

Pojedine nade su već prilazile prvom timu, išli na pripreme sa seniorima, a pojedini su debitovali, poput špica Miloša Kukolja (1998. godište) u poslednjem kolu prošlog prvenstva protiv Borca u Čačku.

Jedna od Radovićevih, ali ne samo njegovih poruka, već i drugih ljudi iz Omladinske škole jeste da uprava treba da učini sve da zadrži te mlade, talentovane igrače što duže, a njima da ne trče za novcem.

"Šteta je što tako mladi odlaze u inostranstvo. Uvek sam govorio da treba da sačekaju, da ovde sazru, da se pripreme za inostranstvo...", dodaje.

Upitan zašto se u Partizanovoj "fabrici" ne "pravi" štoper, jedna od najdeficitarnijih pozicija u prvom timu, Radović odgovara:

"Bilo je i štopera koji su otišli... Moguće je da je ranije bilo slabijih procena pojedinaca... Uglavnom sada imamo jednog talentovanog štopera - Strahinja Bošnjak, koji je jedan od najboljih mladih igrača na toj poziciji", rekao je Radović.

Partizanove omladince pre nekoliko dana je napustio štoper Emir Azemović, a Radović o njemu kaže da su želeli da mu izađu u susret da se oproba u Benfiki (u početku će igrati u B timu).

"Imamo Bošnjaka, on je, procenili smo, najtaelntovaniji i zato nismo hteli da pravimo problema Emiru", dodao je Radović.

Pitali smo direktora Omladinske škole Partizana i da li je previše dati 1,5 ili 2 miliona evra za nekog mladog igrača u Srbiji, koliko su crno-beli nudili za 21-godišnjeg Mirka Ivanića iz Vojvodine?

"Mislim da jeste previše, ali to je pitanje za upravu", odgovorio je Radović.

Komentari / 0

Ostavite komentar