Грађанима БиХ досадила изборна кутија

Последњи избори одржани у Босни и Херцеговини прошле године, који су уједно били и девети по реду од 2000, коштали су грађане БиХ око девет милиона марака! Управо је ова невероватна цифра један од разлога што се у последње време, нарочито како се примичу наредни локални избори 2016, све више прича о могућности да се сви избори, за све нивое власти (парламентарне, локалне и за чланове Председништва БиХ) обједине и одржавају исте године.

Босна и Херцеговина 03.09.2015 | 19:52
Грађанима БиХ досадила изборна кутија

Главна препрека овој идеји је Изборни закон БиХ, који је од усвајања 2000. године до данас претрпео већ 19 измена и ту се очигледно неће стати. Поред тога, представници Бошњака желе изменама Изборног закона да укину ентитетско гласање, што Република Српска не може да прихвати. Ту су и Хрвати чији политички представници преко Измена изборног закона БиХ желе да ојачају своје делове у земљи и да се формирају нове изборне јединице, што није прихватљиво пре свих за Бошњаке у Федерацији БиХ.

У Републици Српској мисле да би обједињавање избора било финансијски најисплативије, али да се пре тога морају решити питања мандата који остају странкама.

Да би се избори објединили, потребан је консензус свих странака у БиХ, али и подршка међународне заједнице. Засад постоји одређена подршка Изменама изборног закона од странака из Републике Српске, али конкретних договора нема.

ПОЛИТИЧКА КОРУПЦИЈА

Босић је рекао да је потребно мењати Изборни закон БиХ тако да се обезбеди да мандати припадну странкама, а не појединцима, додајући да исти став дели већина политичких партија, осим владајуће коалиције у Републици Српској. - Овакав ниво политичке корупције, где се добијају мандати у једној странци, а касније продају другој, обесмишљава демократију и изборни процес. Поставља се питање - зашто би гласачи изашли на изборе и гласали за неког кандидата, ако сумњају да ће он сутра продати свој мандат - каже Босић.

- Велики новац се губи из буџета на организацију избора сваке две године. Поред тога и грађани су већ уморни, јер су константно сведоци кампања и политичке борбе. Уколико би дошло до усаглашавања око идеје да се сви избори одрже у истој години, онда се мора мењати и Изборни закон у деловима где би странке биле власници мандата и где би се повећао цензус за странке - истиче Марко Павић, председник ДНС.

Лазар Продановић, посланик СНСД у Парламенту БиХ и члан Интерресорне радне групе за измену Изборног закона БиХ, која ће ускоро почети с радом, каже за "Новости" да је добра идеја да се у истој години одрже локални и парламентарни избори.

- Радићемо на таквом решењу. Да би се до тога дошло, потребан је договор свих странака. Често се чује да је то компликован процес, али то није немогуће, уколико постоји спремност партија да се пронађе решење - истиче Продановић.

Он каже да у СНСД подржавају "спајање" избора и да би чак било и могуће уколико би се продужио мандат изабраним званичницима на локалном нивоу, а смањи мандат изабраним представницима у парламентима ентитета и на нивоу БиХ и да се за две године споје сви избори у БиХ.

- Изборни закон БиХ се дефинитивно мора мењати. То је најважнији документ у БиХ после Устава и уколико се измене ураде уз сагласност свих народа и политичких представника, онда није немогуће да се избори обједине.

Председник СДС Младен Босић изјавио је да се воде разговори о могућем спајању локалних и општих избора, али да засад о том питању нема консензуса политичких странака у БиХ. Он сматра да би спајање избора било добро због избегавања "сталног изборног циклуса", али да то питање неке странке у Федерацији доводе у везу са променом Изборног закона у Мостару и решавањем питања "Сејдић-Финци", па ће идуће године сигурно бити локалних избора.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар