Изложба икона зеничке православне цркве

Изложбом икона зеничког Храма Рођења Пресвете Богородице у галеријском простору Музеја града у Зеници данас је почео програм обиљежавања 130 година од изградње цркве.

Босна и Херцеговина 03.09.2015 | 18:28
Изложба икона зеничке православне цркве

У склопу изложбе, осим икона посвећених Рођењу Пресвете Богородице и њеном животу, представљени су и литургијски сасуди и мобилијар из православне цркве у Зеници.

Парох зенички Марко Малеш рекао је да је у Музеју изложен дио старих икона од великог значаја за храм, које су некада биле дио сјеверне и јужне стране иконостаса у цркви.

Он је истакао да су ове иконе похрањене у архивском дијелу цркве и нису свакодневно доступне јавности.

"Ово су значајне иконе за нас и ево данас смо их изнијели у Музеј како би се људи упознали с њима. Имамо у плану до 21. септембра организујемо још неке манифестације у виду трибина, концерта у Босанском народном позоришту, Свете литургије и свечане академије", најавио је Малеш.

Изложбу је отворио редовни професор Богословског факултета у Фочи Владислав Топаловић, који је говорио о значају икона у православљу.

Директор Музеја Аднадин Јашаревић рекао је да је изложба одлична прилика да се грађани Зенице упознају са богатством Храма Рођења Пресвете Богородице.

"Наш је посао, прије свега, да покажемо истину и заштитимо баштину. Сви који нису били у прилици свратити у храм да виде какво богатство посједујемо у Зеници имају прилику све ово видјети. Ово је град који не треба затварати врата, већ отварати, треба да располажемо знањем, а не предрасудама и томе служе овакви програми", истакао је Јашаревић.

Поставка, коју су заједнички организовали Српска православна црквена општина и парохија у Зеници, зенички Одбор за међурелигијску сарадњу и Музеј града, биће отворена до краја септембра.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Зеничанка

04.09.2015 06:03

То је заиста красно, али та поставка треба да буде стална, а академије и концерти треба да се подржавају у простору који припада цркви, Соколски дом (Старо позориште), а не у босанком позоришту, простор црква има , а на жалаост претворен је у ресторан угледног Зеничанина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко зна зна

04.09.2015 21:19

Свака част људима гдје нису дирали и сачували било коју богомољу у овоме несретноме рату.

ОДГОВОРИТЕ