У основне школе се уводи мала матура

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт стратегије образовања за период 2015. до 2020.

Република Српска 03.09.2015 | 16:28
У основне школе се уводи мала матура

У основном васпитању и образовању једна од новина је увођење мале матуре, чиме би се унаприједила уписна политика у средње школе. Како се ради о екстерној евалуацији стечених знања у основној школи из српског језика, математике и пет предмета (биологија, физика, хемија, историја и географија), послужиће за унапређивање квалитета у смислу отклањања непотребних наставних садржаја.

Неке од најважнијих активности планираних Стратегијом су анализа наставних планова и програма за основне школе и модула у средњим техничким и средњим стручним школама како би се урадиле квалитетне припреме за измјене и допуне наставних планова и програмских садржаја за школску 2016/17. годину.

У средњем образовању ће се радити на развоју стандарда занимања заснованих на компетенцијама и исходима учења, чиме ће се унаприједити и редефинисати постојећа квалификација занимања. У постојећој номенклатури занимања нека занимања су застарјела, а појавила су се нова занимања (wеб инжињери, инжињери за апликације мобилних телефона) за које треба развијати наставне планове и програме.

Из Владе Српске наводе да ће се радити и на успостављању квалификационог оквира у дијелу за средње стручно обарзовање, чиме би се постигла већа мобилност радне снаге.

У предшколском васпитању и образовању један од значајнијих циљева је повећање обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем (најмање 30 посто).

Из Владе Републике Српске наводе да је, у складу са Стратегијом, у процедури и доношење новог Закона о предшколском васпитању и образовању, који ће омогућити организовање предшколског програма у школама гдје је то могуће.

Као посебно дефинисан стратешки циљ је научно-истраживачки оријентисано високо образовање и повезивање високог образовања с тржиштем рада.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

влада рс,дно дна

03.09.2015 16:51

Мало су нам дјеца оптерецена,па уведите и малу матуру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нино

19.11.2016 16:43

Дјеца нам нису оптерећена већ потпуно растерећена било каквих обавеза.Сви пролазе кроз средњу школу,нема падања,двојке се поклањају јер професорима није плаћен поправни испит.Сви су врло добри и одлични а мало уче.

Name

Бог вам не помогао

03.09.2015 18:20

Која влада који сустери прописују стратегију образовања? Па гдје це та дјеца радити за кога и за колико Па људи ово су само ублехе фол да нести дрзава и влада ради.Брука Каква матура какве трице. Давите дјецу глупостима.Па без мале матуре су постајали врхунски доктори инзењери аxвокати и остали.А сад ето треба мала матура. Давите дјецу да замаскирате лоповлук и крадју сопствену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско

04.09.2015 11:38

Која глупост? Ко жели од дјеце да упише средњу школу нека полаже пријемни испит, јер она није обавезна. И то ће бити мотив да се припреми пријемни испит, а овако јадна дјеца треба да полажу тест на крају школовања и да се замарају на крају основне школе без икакве потребе. Само непотребан стрес за дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јово

19.11.2016 16:51

Матуром се жели да се просвјетни радници натјерају да држе критерије за оцјене.Данас су оцјене фиктивне тј.иза њих не стоји реално знање.Сви су одликаши и врло добри(2 из математике на поклон и 5 из физичког=врло добар).Професори бојкотују поправне јер нису плаћени-скраћују си одмор а и родитеље не интересује знање дјеце већ само оцјена и стално врше притисак да им дјеца имају добре оцјене.Ако је професор строг одмах је побуна против њега под паролом-незна да објасни и тада директор школе и педагог врше притисак на професора да обори критерије.Пустили смо да нам дјеца у школи одређују критерије.Критериј за оцјену одређује држава мтестирањем и провјером знања.