U osnovne škole se uvodi mala matura

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt strategije obrazovanja za period 2015. do 2020.

Republika Srpska 03.09.2015 | 16:28
U osnovne škole se uvodi mala matura

U osnovnom vaspitanju i obrazovanju jedna od novina je uvođenje male mature, čime bi se unaprijedila upisna politika u srednje škole. Kako se radi o eksternoj evaluaciji stečenih znanja u osnovnoj školi iz srpskog jezika, matematike i pet predmeta (biologija, fizika, hemija, istorija i geografija), poslužiće za unapređivanje kvaliteta u smislu otklanjanja nepotrebnih nastavnih sadržaja.

Neke od najvažnijih aktivnosti planiranih Strategijom su analiza nastavnih planova i programa za osnovne škole i modula u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama kako bi se uradile kvalitetne pripreme za izmjene i dopune nastavnih planova i programskih sadržaja za školsku 2016/17. godinu.

U srednjem obrazovanju će se raditi na razvoju standarda zanimanja zasnovanih na kompetencijama i ishodima učenja, čime će se unaprijediti i redefinisati postojeća kvalifikacija zanimanja. U postojećoj nomenklaturi zanimanja neka zanimanja su zastarjela, a pojavila su se nova zanimanja (web inžinjeri, inžinjeri za aplikacije mobilnih telefona) za koje treba razvijati nastavne planove i programe.

Iz Vlade Srpske navode da će se raditi i na uspostavljanju kvalifikacionog okvira u dijelu za srednje stručno obarzovanje, čime bi se postigla veća mobilnost radne snage.

U predškolskom vaspitanju i obrazovanju jedan od značajnijih ciljeva je povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem (najmanje 30 posto).

Iz Vlade Republike Srpske navode da je, u skladu sa Strategijom, u proceduri i donošenje novog Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, koji će omogućiti organizovanje predškolskog programa u školama gdje je to moguće.

Kao posebno definisan strateški cilj je naučno-istraživački orijentisano visoko obrazovanje i povezivanje visokog obrazovanja s tržištem rada.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

vlada rs,dno dna

03.09.2015 16:51

Malo su nam djeca opterecena,pa uvedite i malu maturu.

ODGOVORITE
Name

nino

19.11.2016 16:43

Djeca nam nisu opterećena već potpuno rasterećena bilo kakvih obaveza.Svi prolaze kroz srednju školu,nema padanja,dvojke se poklanjaju jer profesorima nije plaćen popravni ispit.Svi su vrlo dobri i odlični a malo uče.

Name

Bog vam ne pomogao

03.09.2015 18:20

Koja vlada koji susteri propisuju strategiju obrazovanja? Pa gdje ce ta djeca raditi za koga i za koliko Pa ljudi ovo su samo ublehe fol da nesti drzava i vlada radi.Bruka Kakva matura kakve trice. Davite djecu glupostima.Pa bez male mature su postajali vrhunski doktori inzenjeri axvokati i ostali.A sad eto treba mala matura. Davite djecu da zamaskirate lopovluk i kradju sopstvenu.

ODGOVORITE
Name

Drasko

04.09.2015 11:38

Koja glupost? Ko želi od djece da upiše srednju školu neka polaže prijemni ispit, jer ona nije obavezna. I to će biti motiv da se pripremi prijemni ispit, a ovako jadna djeca treba da polažu test na kraju školovanja i da se zamaraju na kraju osnovne škole bez ikakve potrebe. Samo nepotreban stres za djecu.

ODGOVORITE
Name

jovo

19.11.2016 16:51

Maturom se želi da se prosvjetni radnici natjeraju da drže kriterije za ocjene.Danas su ocjene fiktivne tj.iza njih ne stoji realno znanje.Svi su odlikaši i vrlo dobri(2 iz matematike na poklon i 5 iz fizičkog=vrlo dobar).Profesori bojkotuju popravne jer nisu plaćeni-skraćuju si odmor a i roditelje ne interesuje znanje djece već samo ocjena i stalno vrše pritisak da im djeca imaju dobre ocjene.Ako je profesor strog odmah je pobuna protiv njega pod parolom-nezna da objasni i tada direktor škole i pedagog vrše pritisak na profesora da obori kriterije.Pustili smo da nam djeca u školi određuju kriterije.Kriterij za ocjenu određuje država mtestiranjem i provjerom znanja.