Полиција зауставила воз, мигранте воде у камп

Мађарска полиција зауставила је први воз са избјеглицама, који се данас из Будимпеште упутио до Шопрона у близини границе са Аустријом.

Свијет 03.09.2015 | 15:28
Полиција зауставила воз, мигранте воде у камп

Полиција је мигрантима рекла да сиђу у мјесту Бичке, гдје се налази мађарски прихватни центар. Преостали путници су, како је јавио Ројтерс, прешли у други воз.

Мигранти су ударали у прозоре воза, узвикујући: "Не камп, не камп".

У близини воза распоређено је око 50 полицајаца.

Полиција је испразнила један вагон, а још пет вагона са мигрантима и даље стоји на станици.

Мађарска агенција МТИ наводи да су мигранти пребачени у аутобусе да би их превезли до оближњег кампа.

Према наводима агенције АФП, у возу има између 200 и 300 миграната.

Бичке се налази око 40 километара западно од Будимпеште.

Агенције су претходно јавиле да је са главне међународне жељезничке станице кренуо воз пун миграната, додајући да ће вагони да се подијеле и да би три требало да стигну у Сомбахтељ, а преостали у Шопрон. Оба мјеста се налазе на западној граници Мађарске са Аустријом.

Шеф бечке полиције Герхард Пирстл је изјавио да мигранти који из Будимпеште долазе у Беч неће бити контролисани или регистровани, као и да ће им бити дозвољено да наставе пут.

Жељезничка станица Келети у Будимпешти поново је у јутарњим сатима отворена за мигранте послије повлачења полиције, која им је претходне ноћи наложила да се премјесте у подземни пролаз, или у посебно одређену транзитну зону.

Већину имиграната чине Сиријци који желе да отпутују у Аустрију или Њемачку без одговарајућих докумената.

Мађарска, њемачка и аустријска полиција формирале су заједничке патроле које контролишу возове који саобраћају од Будимпеште преко Беча до Минхена, док припадници мађарске и словачке полиције надгледају возове који иду за Братиславу.

 

Коментари / 0

Оставите коментар