Највећи раст еврозоне у протекле четири године

Привреда еврозоне порасла је у августу најснажнијим темпом у више од четири године, сигнализирајући отпорност на појачане економске проблеме у свијету и јачи евро, који би у идућим мјесецима ипак могли пригушити раст, упозорава лондонски Маркит.

Свијет 03.09.2015 | 14:45
Највећи раст еврозоне у протекле четири године

Индекс менаџера набавке (ПМИ) за приватни сектор еврозоне порастао је у августу на 54,3 бода, чиме је та лондонска фирма за прикупљање и обраду економских података у мјесечном извјештају подигла почетну процјену његове вриједности за 0,2 бода.

„Упркос појачаним економским проблемима у свијету у протеклим недјељама пословно окружење у еврозони побољшано је захваљујући јењавању страха од изласка Грчке из еврозоне“, истиче главни економиста Маркита Цхрис Wиллиамсон.

У таквом окружењу темпо раста у еврозони достигао је највиши ниво у нешто више од четири године, додаје Wиллиамсон.

Производња је благо убрзала и у производном и услужном сектору, док је прилив нових наруџби благо успорио, подупирући ипак снажан темпо запошљавања у зони евра, утврдили су у Маркиту.

Међу четири највеће економије еврозоне посебно се истицала Шпанија, уз темпо раста међу најснажнијима у осам и по година. Активности су поново убрзале и у Њемачкој, док су у Италији порасле најснажнијим темпом у више од четири године. Француска је, међутим, поново разочарала, констатују у Маркиту, упозоравајући на слабљење активности надомак стагнације.

„Ипак, спорији раст на тржиштима у настајању и снажне осцилације на финансијским тржиштима у посљедње вријеме, као и јачи евро, могли би пригушити резултате у идућим мјесецима“, упозорава Wиллиамсон.

Извор: Цапитал

Коментари / 0

Оставите коментар