Najveći rast evrozone u protekle četiri godine

Privreda evrozone porasla je u avgustu najsnažnijim tempom u više od četiri godine, signalizirajući otpornost na pojačane ekonomske probleme u svijetu i jači evro, koji bi u idućim mjesecima ipak mogli prigušiti rast, upozorava londonski Markit.

Svijet 03.09.2015 | 14:45
Najveći rast evrozone u protekle četiri godine

Indeks menadžera nabavke (PMI) za privatni sektor evrozone porastao je u avgustu na 54,3 boda, čime je ta londonska firma za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka u mjesečnom izvještaju podigla početnu procjenu njegove vrijednosti za 0,2 boda.

„Uprkos pojačanim ekonomskim problemima u svijetu u proteklim nedjeljama poslovno okruženje u evrozoni poboljšano je zahvaljujući jenjavanju straha od izlaska Grčke iz evrozone“, ističe glavni ekonomista Markita Chris Williamson.

U takvom okruženju tempo rasta u evrozoni dostigao je najviši nivo u nešto više od četiri godine, dodaje Williamson.

Proizvodnja je blago ubrzala i u proizvodnom i uslužnom sektoru, dok je priliv novih narudžbi blago usporio, podupirući ipak snažan tempo zapošljavanja u zoni evra, utvrdili su u Markitu.

Među četiri najveće ekonomije evrozone posebno se isticala Španija, uz tempo rasta među najsnažnijima u osam i po godina. Aktivnosti su ponovo ubrzale i u Njemačkoj, dok su u Italiji porasle najsnažnijim tempom u više od četiri godine. Francuska je, međutim, ponovo razočarala, konstatuju u Markitu, upozoravajući na slabljenje aktivnosti nadomak stagnacije.

„Ipak, sporiji rast na tržištima u nastajanju i snažne oscilacije na finansijskim tržištima u posljednje vrijeme, kao i jači evro, mogli bi prigušiti rezultate u idućim mjesecima“, upozorava Williamson.

Izvor: Capital

Komentari / 0

Ostavite komentar