Келн: Љекари раздвојили сијамске близанце

Лекари Дечје хируршке клинике у Келну успешно су раздвојили сијамске близанце из Грузије, Тамари и Теброле, у операцији која је трајала пет сати и коштала око 81.000 евра, преносе данас немачки медији.

Свијет 03.09.2015 | 13:40
Келн: Љекари раздвојили сијамске близанце

"Тамари и Теброле су добро поднеле операцију и још неколико дана ће остати на Одељењу за интензивну негу", рекао је данас шеф лекара те клинике Томас Боемерс и додао да обе девојчице, рођене 12. марта ове године, сада имају велике шансе да своје животе наставе нормално да живе, преносе немачки медији.

Операција је јуче извршена, а девојчице су биле спојене доњим делом груди и стомаком, што је за лекаре био изазов, пошто су имале заједничку јетру, наводе медији.

Подела јетре била је велики изазов, као и заједничка наркоза, преносе медији и наводе да је дечји лекар из Грузије саветовао операцију која, међутим, у домовини деце није могла да буде изведена.

Трошкове операције од 81.000 евра преузимају хуманитарне организације, преносе медији и указују да један случај сијамских близанаца долази на милион порода.

Најпознатији пар сијамских близанаца су били Цханг и Енг Бункер, браћа рођена у Сијаму (Тајланд) (1811-1874) која су била спојена ткивом, односно, трбушним делом и такође су имала заједничку јетру.

Они су наступали под именом "Сијамски близанци".

 

Коментари / 0

Оставите коментар