Keln: Ljekari razdvojili sijamske blizance

Lekari Dečje hirurške klinike u Kelnu uspešno su razdvojili sijamske blizance iz Gruzije, Tamari i Tebrole, u operaciji koja je trajala pet sati i koštala oko 81.000 evra, prenose danas nemački mediji.

Svijet 03.09.2015 | 13:40
Keln: Ljekari razdvojili sijamske blizance

"Tamari i Tebrole su dobro podnele operaciju i još nekoliko dana će ostati na Odeljenju za intenzivnu negu", rekao je danas šef lekara te klinike Tomas Boemers i dodao da obe devojčice, rođene 12. marta ove godine, sada imaju velike šanse da svoje živote nastave normalno da žive, prenose nemački mediji.

Operacija je juče izvršena, a devojčice su bile spojene donjim delom grudi i stomakom, što je za lekare bio izazov, pošto su imale zajedničku jetru, navode mediji.

Podela jetre bila je veliki izazov, kao i zajednička narkoza, prenose mediji i navode da je dečji lekar iz Gruzije savetovao operaciju koja, međutim, u domovini dece nije mogla da bude izvedena.

Troškove operacije od 81.000 evra preuzimaju humanitarne organizacije, prenose mediji i ukazuju da jedan slučaj sijamskih blizanaca dolazi na milion poroda.

Najpoznatiji par sijamskih blizanaca su bili Chang i Eng Bunker, braća rođena u Sijamu (Tajland) (1811-1874) koja su bila spojena tkivom, odnosno, trbušnim delom i takođe su imala zajedničku jetru.

Oni su nastupali pod imenom "Sijamski blizanci".

 

Komentari / 0

Ostavite komentar