Враћа ли Мађарска мигранте у Србију?

Из Мађарске у Србију, упркос најавама Будимпеште, још није враћен ниједан економски мигрант.

Србија 03.09.2015 | 08:00
Враћа ли Мађарска мигранте у Србију?

Власти у Београду страхују да ће Мађарска слободно да тумачи ко су избеглице, а ко мигранти, јер је њихов циљ да смање притисак којем су изложени због прилива великог броја избеглица.

На питање шта ће Србија да ради ако Мађарска почне да враћа мигранте, министар Александар Вулин упозорава:

Прво да видимо да ли Мађари праве разлику између економских миграната и избеглица, а затим да подсетимо да ми нисмо прва земља ЕУ у коју су ушли.

Према међународном праву, избеглице долазе с подручја где трају оружани сукоби, док остали спадају у економске мигранте. Према подацима УНХЦР-а, чак 95 одсто оних који су прошли кроз Србију су избеглице.

Иван Мишковић, портпарол Комесеријата за избеглице, оцењује да је могуће да Мађари као мигранте посматрају и, на пример, особе која долазе из дела Ирака који није под контролом ИСИС-а.

У ЕК засад немају одговор на питање хоће ли мигранти бити враћани у Србију, али додају да Мађарска мора да поштује законе ЕУ.

Ни шеф српске дипломатије Ивица Дачић нема одговор на то питање.

То где ће се враћати, то је већ питање тога што ЕУ нема заједничку политику - наглашава Дачић.

Премијер Србије Александар Вучић истовремено је негирао постојање плана за насељавање избеглица са Блиског истока у Србији и поновио да је Србија спремна да прихвати све што се договори ЕУ.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар