Vraća li Mađarska migrante u Srbiju?

Iz Mađarske u Srbiju, uprkos najavama Budimpešte, još nije vraćen nijedan ekonomski migrant.

Srbija 03.09.2015 | 08:00
Vraća li Mađarska migrante u Srbiju?

Vlasti u Beogradu strahuju da će Mađarska slobodno da tumači ko su izbeglice, a ko migranti, jer je njihov cilj da smanje pritisak kojem su izloženi zbog priliva velikog broja izbeglica.

Na pitanje šta će Srbija da radi ako Mađarska počne da vraća migrante, ministar Aleksandar Vulin upozorava:

Prvo da vidimo da li Mađari prave razliku između ekonomskih migranata i izbeglica, a zatim da podsetimo da mi nismo prva zemlja EU u koju su ušli.

Prema međunarodnom pravu, izbeglice dolaze s područja gde traju oružani sukobi, dok ostali spadaju u ekonomske migrante. Prema podacima UNHCR-a, čak 95 odsto onih koji su prošli kroz Srbiju su izbeglice.

Ivan Mišković, portparol Komeserijata za izbeglice, ocenjuje da je moguće da Mađari kao migrante posmatraju i, na primer, osobe koja dolaze iz dela Iraka koji nije pod kontrolom ISIS-a.

U EK zasad nemaju odgovor na pitanje hoće li migranti biti vraćani u Srbiju, ali dodaju da Mađarska mora da poštuje zakone EU.

Ni šef srpske diplomatije Ivica Dačić nema odgovor na to pitanje.

To gde će se vraćati, to je već pitanje toga što EU nema zajedničku politiku - naglašava Dačić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istovremeno je negirao postojanje plana za naseljavanje izbeglica sa Bliskog istoka u Srbiji i ponovio da je Srbija spremna da prihvati sve što se dogovori EU.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar