УС опен - Хероина 2. дана: Украјинка која јури пробој у елитно друштво!

Пре годину дана мало ко је знао за њу, осим баш загрижених љубитеља тениса, али је баш ове сезоне кренуо њен пробој ка врху, иако има 26 година.

Тенис 02.09.2015 | 21:30
УС опен - Хероина 2. дана: Украјинка која јури пробој у елитно друштво!

Редовно је испадала у првом или другом колу Грен слемова, а за друге највеће турнире је морала да игра квалификације.

На поједине турнире је ове године стигла као ‘лаки лузер’, а баш на њима је успела да оствари добре резултате, као прошле недеље у Њу Хејвену, где је поражена у полуфиналу од Лусије Шафаржове из Чешке.

И управо Шафаржову је Украјинка Лесија Цуренко елиминисала у првом колу УС Опена само неколико дана касније и направила највеће изненађење од почетка последњег Грен слема сезоне.

Може се рећи да је Цуренко у праву и да је ова година пресудна за каријеру 26-годишње украјинске тенисерке, а само је питање да ли ће она успети да искористи прилику до које је дошла.

Пре нешто више од месец дана у Истанбулу је освојила прву титулу у каријери, а људима више није само једна од тенисерки која стиже из Русије и Украјине, а којих, признаћете, има поприлично.

После прве титуле уследио је и скок на WТА листи, па је пред почетак УС Опена држала 37. место, што јој је најбољи пласман у каријери. Прошле године је на последњем Грен слему сезоне испала већ у првом колу, што значи да ће још напредовати после Њујорка.

Судећи по томе како је одиграла против Шафаржове, Цуренко би могла да оде далеко на УС Опену. Не до борбе за титулу, али сигурно би могла да изједначи свој најбољи резултат на неком Грен слему, а то је треће коло, до којег је стигла на Аустралијан Опену 2013. године.

Игру за добар пласман Украјинка има, а томе у прилог иду њене победе над пет тенисерки које су међу десет на свету од почетка ове сезоне. У Индијан Велсу је победила Андреу Петковић из Немачке и Канађанку Јуџини Бушар, а на Роџерс купу прошлог месеца пала је и шпанска тенисерка Гарбиње Мугуруса. Пре Шафаржове победила је још једну Чехињу – Каролину Плишкову у Њу Хејвену прошле недеље.

Те победе су можда тада деловале као случајност, али Лесија истиче да је дошло право време да промени нешто и то се исплатило. Има 26 година и ако сада не искористи прилику да покуша да се пробије међу најбоље на свету, питање је да ли ће нову шансу уопште добити.

“Причала сам са тренером о томе шта треба да променимо. Због тога сам одлучила да то буде сервис, да приликом њега будем активнија. Раније сам, на пример, против Шафаржове била веома лоша на ритерну јер је она леворука, али сам се сада повукла и исплатило се”, рекла је Цуренко.

Наредна ривалка украјинске тенисерке биће Американка Варвара Лепченко, а ако буде успешна после је чека дуел са победницом сусрета између немачке тенисерке Моне Бартел и Олге Говорцове из Белорусије.

Коментари / 0

Оставите коментар