US open - Heroina 2. dana: Ukrajinka koja juri proboj u elitno društvo!

Pre godinu dana malo ko je znao za nju, osim baš zagriženih ljubitelja tenisa, ali je baš ove sezone krenuo njen proboj ka vrhu, iako ima 26 godina.

Tenis 02.09.2015 | 21:30
US open - Heroina 2. dana: Ukrajinka koja juri proboj u elitno društvo!

Redovno je ispadala u prvom ili drugom kolu Gren slemova, a za druge najveće turnire je morala da igra kvalifikacije.

Na pojedine turnire je ove godine stigla kao ‘laki luzer’, a baš na njima je uspela da ostvari dobre rezultate, kao prošle nedelje u Nju Hejvenu, gde je poražena u polufinalu od Lusije Šafaržove iz Češke.

I upravo Šafaržovu je Ukrajinka Lesija Curenko eliminisala u prvom kolu US Opena samo nekoliko dana kasnije i napravila najveće iznenađenje od početka poslednjeg Gren slema sezone.

Može se reći da je Curenko u pravu i da je ova godina presudna za karijeru 26-godišnje ukrajinske teniserke, a samo je pitanje da li će ona uspeti da iskoristi priliku do koje je došla.

Pre nešto više od mesec dana u Istanbulu je osvojila prvu titulu u karijeri, a ljudima više nije samo jedna od teniserki koja stiže iz Rusije i Ukrajine, a kojih, priznaćete, ima poprilično.

Posle prve titule usledio je i skok na WTA listi, pa je pred početak US Opena držala 37. mesto, što joj je najbolji plasman u karijeri. Prošle godine je na poslednjem Gren slemu sezone ispala već u prvom kolu, što znači da će još napredovati posle Njujorka.

Sudeći po tome kako je odigrala protiv Šafaržove, Curenko bi mogla da ode daleko na US Openu. Ne do borbe za titulu, ali sigurno bi mogla da izjednači svoj najbolji rezultat na nekom Gren slemu, a to je treće kolo, do kojeg je stigla na Australijan Openu 2013. godine.

Igru za dobar plasman Ukrajinka ima, a tome u prilog idu njene pobede nad pet teniserki koje su među deset na svetu od početka ove sezone. U Indijan Velsu je pobedila Andreu Petković iz Nemačke i Kanađanku Judžini Bušar, a na Rodžers kupu prošlog meseca pala je i španska teniserka Garbinje Mugurusa. Pre Šafaržove pobedila je još jednu Čehinju – Karolinu Pliškovu u Nju Hejvenu prošle nedelje.

Te pobede su možda tada delovale kao slučajnost, ali Lesija ističe da je došlo pravo vreme da promeni nešto i to se isplatilo. Ima 26 godina i ako sada ne iskoristi priliku da pokuša da se probije među najbolje na svetu, pitanje je da li će novu šansu uopšte dobiti.

“Pričala sam sa trenerom o tome šta treba da promenimo. Zbog toga sam odlučila da to bude servis, da prilikom njega budem aktivnija. Ranije sam, na primer, protiv Šafaržove bila veoma loša na riternu jer je ona levoruka, ali sam se sada povukla i isplatilo se”, rekla je Curenko.

Naredna rivalka ukrajinske teniserke biće Amerikanka Varvara Lepčenko, a ako bude uspešna posle je čeka duel sa pobednicom susreta između nemačke teniserke Mone Bartel i Olge Govorcove iz Belorusije.

Komentari / 0

Ostavite komentar