Кремљ: Русија не улази у рат против ИД у Сирији

"Званични Кремљ негира медијске наводе о могућем учешћу руских оружаних снага у ваздушним нападима на упоришта терористичке организације Исламска држава",навео је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Свијет 02.09.2015 | 19:59
Кремљ: Русија не улази у рат против ИД у Сирији

"Не треба да верујете тим медијским наводима", рекао је Песков обраћајући се новинарима, а пренела је агенција Тасс.

Погрешни наводи страних медија?

Поједини страни медији су јуче објавили да би руска војна авијација могла да учествује у ваздушним нападима на положаје Исламске државе у Сирији и да је Русија већ почела да распоређује своју војну опрему ради извршења тог задатка.

Такође, један извор из руске војске је данас за сајт Раша тудеј (РТ) изјавио да Русија није распоредила борбене авионе у Сирији да би покренула нападе против екстремиста Исламске државе и сиријских побуњеника.

"Нема распоређивања руских борбених авиона у Сирији. Руске ваздухопловне снаге су у својим базама и обављају редовне вежбе и задатке", рекао је неименовани војни извор за РТ.

Израелски сајт "Yнет њуз" је јуче објавио, позивајући се на западне дипломате, да је руска експедиција већ стигла у Сирију да би успоставила камп у ваздухопловној бази сиријских снага у близини Дамаска како би покренула офанзиву против Исламске државе и побуњеника.

Наводи се и да се очекује да ће у Сирију доћи "на хиљаде припадника руског војног особља, међу којима су саветници, инструктори, техничари и пилоти".

Раша тудеј је контактирала аутора текста Алекса Фишмана, који није желео да разговара о легимитету свог извора. "Жао ми је, не разговарам о својим изворима. Не објављујем нешто што нема легитиман извор. Последњих 40 година пишем о војним темама, тако да може да вам буде јасно да је у питању веома, веома легитиман извор", казао је он.

Москва је још прошлог месеца одбацила могућност стационирања снага у Сирији. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је 4. августа рекао да ангажовање руске војске у сиријски конфликт "није на дневном реду", подсетила је Раша тудеј.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Холланд

02.09.2015 19:24

Па добро нека сила а неце да удју у рат...

ОДГОВОРИТЕ