Kremlj: Rusija ne ulazi u rat protiv ID u Siriji

"Zvanični Kremlj negira medijske navode o mogućem učešću ruskih oružanih snaga u vazdušnim napadima na uporišta terorističke organizacije Islamska država",naveo je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Svijet 02.09.2015 | 19:59
Kremlj: Rusija ne ulazi u rat protiv ID u Siriji

"Ne treba da verujete tim medijskim navodima", rekao je Peskov obraćajući se novinarima, a prenela je agencija Tass.

Pogrešni navodi stranih medija?

Pojedini strani mediji su juče objavili da bi ruska vojna avijacija mogla da učestvuje u vazdušnim napadima na položaje Islamske države u Siriji i da je Rusija već počela da raspoređuje svoju vojnu opremu radi izvršenja tog zadatka.

Takođe, jedan izvor iz ruske vojske je danas za sajt Raša tudej (RT) izjavio da Rusija nije rasporedila borbene avione u Siriji da bi pokrenula napade protiv ekstremista Islamske države i sirijskih pobunjenika.

"Nema raspoređivanja ruskih borbenih aviona u Siriji. Ruske vazduhoplovne snage su u svojim bazama i obavljaju redovne vežbe i zadatke", rekao je neimenovani vojni izvor za RT.

Izraelski sajt "Ynet njuz" je juče objavio, pozivajući se na zapadne diplomate, da je ruska ekspedicija već stigla u Siriju da bi uspostavila kamp u vazduhoplovnoj bazi sirijskih snaga u blizini Damaska kako bi pokrenula ofanzivu protiv Islamske države i pobunjenika.

Navodi se i da se očekuje da će u Siriju doći "na hiljade pripadnika ruskog vojnog osoblja, među kojima su savetnici, instruktori, tehničari i piloti".

Raša tudej je kontaktirala autora teksta Aleksa Fišmana, koji nije želeo da razgovara o legimitetu svog izvora. "Žao mi je, ne razgovaram o svojim izvorima. Ne objavljujem nešto što nema legitiman izvor. Poslednjih 40 godina pišem o vojnim temama, tako da može da vam bude jasno da je u pitanju veoma, veoma legitiman izvor", kazao je on.

Moskva je još prošlog meseca odbacila mogućnost stacioniranja snaga u Siriji. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je 4. avgusta rekao da angažovanje ruske vojske u sirijski konflikt "nije na dnevnom redu", podsetila je Raša tudej.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Holland

02.09.2015 21:24

Pa dobro neka sila a nece da udju u rat...

ODGOVORITE