Избјеглицама исписују бројеве на рукама

Чешка полиција извукла је из воза мигранте који су путовали за Њемачку, и обиљежила их исписивањем бројева на надлактици. У Чешкој је примјећен повећан прилив избјеглица са Блиског истока, због чега већина Чеха подржава идеју о враћању контроле граница унутар ЕУ.

Свијет 02.09.2015 | 18:05
Избјеглицама исписују бројеве на рукама

Око 200 миграната ухапшено је јуче ујутру у возу који је у Чешку стигао из Мађарске. Свакоме од њих полицајци су фломастером исписали број на надлактици.

Посматраче је овај призор асоцирао на холокауст, а сами мигранти су се побунили рекавши да су регуларно купили возне карте за Њемачку и да полиција нема разлога да прекида њихово путовање.

Михал Хасек, гувернер области Јужна Моравија, гдје је воз заустављен, изјавио је да се локалне власти "само припремају за потенцијалну навалу избјеглица".

Према резултатима анкете агенције Фокус, која је контактирала више од хиљаду грађана Чешке, 78 одсто њих се сложило са ставом да у Чешкој и ЕУ треба поново увести контролу граница, иако би то ограничило слободно кретање европских грађана.

Иако је становништво расположено за одређене облике помоћи избјеглицама, многи се, како истиче агенција Фокус, "плаше непознатог". 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Маxо

02.09.2015 16:11

није то ниста непознато сто долази то се само Проблеми са једног краја свијета доносе или довозе у Европу. Јер да није тако доле би цвјетало медјутим цитав Блиски исток није висе низасто.

ОДГОВОРИТЕ