Српска младима не дозвољава рад

У Републици Српској дипломирани филолог србиста посао у школи не може добити само због тога што се не зове професор српског језика, иако се ради о потпуно истом звању.

Република Српска 02.09.2015 | 15:40
Српска младима не дозвољава рад

И док се један директор основне школе позива на ову одредбу одбијајући конкурсну документацију кандидата, други директори школа у образовне установе на чијем су челу примају у радни однос кандидате са поменутим звањем. Поставља се питање, ко поштује и који закон и како за неке од нас важе једна правила док су за друге она потпуна непознаница?

Нада Симић из Бијељине као и десетак њених колегиница ни слутиле нису да факултетске дипломе стечене на државним факултетима у братској нам Србији неће бити признате од појединих људи из образовног система Републике Српске.

Наиме, од 2009. године на снази је "Правилник о стручним профилима и звањима наставника, стручних сарадника и васпитача", који је препрека на путу до запослења онима који диплому доносе из Србије, али због другачијег звања формално-правно не испуњавају услове да конкуришу за посао у школи.

"Поред мене, дипломираног филолога србисте, постојало је звање дипломирани професор српског језика и књижевности и то звање такође није прихваћено јер стоји та ријеч дипломирани. Требало би да стоји професор српског језика и књижевности. То је мало разочаравајуће, деградирајуће, за нас који смо завршили факултете на вријеме, а сада када имамо прилику да се пријавимо на конкурсе за посао наилазимо на овако непријатне ситуације", каже Симићева.

Још 05. августа БН телевизија је информисала о овом проблему и тада је министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао:

"Нека се обрате министарству, па ћемо да ријешимо". Што су Нада и њене колегинице и урадиле. Из министарства је стигао одговор:

"На основу увида у Додатак дипломи, Министарство је мишљења да је Дипломирани филолог србиста - српски језик и књижевност верификован за извођење наставе и других облика васпитно-образовног рада из наставног предмета Српски језик и књижевност."

Тачно тако. У Додатку дипломи Наде Симић пише да је оспособљена за бављење занимањима лектора и редактора српског језика у медијским кућама и институцијам културе, наставника српског језика као страног, али и наставника српског језика и књижевности у основним, средњим стручним школама и гимназијама, као и специјаним филолошким гимназијама.

"Међутим, тај додатак дипломи њих не занима, односно не занима само директора ове школе. У претходне двије нисам имала проблем, само у овој школи код директора Васе Митрића," наглашава Симићева.

И док Закон не препознаје звање дипломирани филолог - србиста и док министар одговара да је све јасно и да нема проблема, руководиоци поступају како желе. Кандидати испаштају.

Нада каже да је до сада била на два конскурса на која такође, није примљена, али да јој нигдје нису правили проблем да приступи конкурсу. Каже, нико је није ни питао за звање.

Да се ради о селективном поступању и самовољи говори и чињеница да се у друге школе у стални однос примају кандидати са истим звањем као и Симићева - дипломирани филолог србиста.

Наиме, Средњошколски центар "Михаило Петровић Алас" у Угљевику по одлуци о избору кандидата о расписаном конкурсу на радно мјесто професора сроског језика, директор је изабрао Јелену Гајић из Угљевика, дипломираног филолога србисту.

Први човјек ОШ Кнез Иво од Семберије, Васо Митрић, није желио образложити кандидатима у чему је проблем када је ова школа у питању и зашто се не поступа као у усталим. Шта више...

"Директор ове школе првенствено се није понашао педагошки, иако ради у једној оваквој установи гдје се дјеца одгајају. Он се према нама понашао као према неким отпацима, а не као према зрелим особама које су завршиле факултет и које су хтјеле овдје да се запосле. Шта више, он је урлао, галамио на нас, говорио да није обавезан да нам говори зашто смо удаљене са конкурса," додаје Александра Благојевић, једна од одбијених кандидаткиња.

О свему су обавјештени и инспектори Добрила Ђукановић и Биљана Крајишник задужени за просвјету у Републичком инспекторату, подручно одјељење Бијељина.

"Инспекторка нам је рекла да потпишемо поднесак, што смо и урадиле. Одмах смо то предале. У најкраћем могућем року, инспекција ће изаћи на терен и утврдити о чему се ради", каже Милица Михојлић, такође једна од кандидаткиња која је није прошла на конкурсу за запослење у ОШ Кнез Иво од Семберије.

Остаје да се види до када ће закон прописивати једно, министар саопштавати друго, а директори школа проводе треће. Све то на штету младих људи.

БН ТВ

 

 

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Боки

02.09.2015 13:46

Не да зато што у Р.Српској има кадрова те струке који су без посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М.

02.09.2015 14:07

Па дама је из Бијлејине, дакле и Р.Српске. АЛи се њему не свиђа диплома. Мислим да је проблем у томе што је то место некоме резервисано па се тражи било какав основ да се они повуку и да не ометају намере Директора.

Name

Немања

02.09.2015 14:44

ПреЦједник је највеци СРБИН,он це то да ријеси...хахаха...узивам док гледам ове будале које су гласале за Додика!? хахаха

Name

Родитељ

02.09.2015 13:57

Директор Основне школе Митриц понаша се као да је школа његово власништво. Просвјетни радници нерадо прицају о томе а њего непедагпшки рад је видљив скоро сваки дан. Прошле школске године учитељица која је отишлау пензију крајемдецембфс молила је да остане да ради са дјецомјошш ту непуну седмицу без накнаде али јој овај врли педгог ноне дозволио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско

02.09.2015 15:03

Директор сколе је поступио по закону и ту уцитељицу пензионисао јер је испуњавала законске основе 65 година живота или 40 година стажа. Према томе нисте у праву. Или поштуј закон или не поштуј, а зна се до чега нас је довело то непоштовање закона. Што се тиче стручног звања криви су ови из Министарства што и то звање нису уврстили у списак Правилника. Иначе Правилник је направљен за манипулацију. И због једне ријечи типа дипл. се губи право на конкурисање.

Name

не мозе ми нико ниста

05.09.2015 13:19

Потпуно сте у праву за дотицног госп.Митрица.А овај Драско лупа,какав закон нико га не постује?А за госп.Митрица знају сви и није ово једини слуцај.Познато је и његово насилницко понасање на колеге кад је на исте насрнуо и физицки.Град зна све његове 2квалитете"

Name

Уционица

02.09.2015 14:17

Генерално на конкурсу је мало незахвално да неко на своју руку несто поистовјецује. У овом слуцају послат је допис из министарства који то потврдјује и не прави проблем комисијама, али је оцигледно у питању намијестање конкурса које мозе бити оправдано или не. Био сам цлан комисије гдје је дјевојка донијела диплому на коме је оцјена нумерисана бројевном скалом од 1-5. Зна се да је нас систем за пет оцјена веци и могло се то признати али без одговарајуце потврде да се то ради сваки кандидат има право на залбу и мозе понистити конкурс. То су те бирократске нелогицности!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

зак

02.09.2015 14:35

ПАРАЛЕЛНЕ ВЕЗЕ. Која лаж и заблуда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

02.09.2015 14:39

Е мој народе,како Вас Додик замлацује,хоце референдум,а није ускладио закон да наса дјеца која су у Србији заврсила српски језик раде у својој Републици Српској!? Да ли цете се једном отријезнити и схватити да је Доди дрази Цовиц и ХДЗ,заједно са њиховим богаством од било ког младог и постеног Србина!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

02.09.2015 14:42

Питајте Додика засто наса дјеца која заврсе факултет у Србији не могу добити посао у Републици Српској? Зар Додик није највеци Србин и зар оно он неце нас да одцијепи!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ненадбн

02.09.2015 15:20

па то је вец дуго приватна скола Васе Митрица , али јебига немас среце он иде у лов са градонацелником

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

02.09.2015 15:30

Само цитам ове глупе коментаре, ал су ови људи излапили за све је крив Додик! Сад им је крив сто иду у другу дрзаву студирати па хоце да раде овдје! Тразите тамо посао гдје сте студирали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

02.09.2015 15:43

Зато Баја српски прица перфектно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драшко

02.09.2015 15:53

Како се лако бранимо законом! Ало ,учитељивца је хтјела да испрати разред на полугодишту и то без накнаде. Нова учитељица је само попунила дјацке књижице! Ради се о дјеци инпустите ту шупљу о Закону. Јавна је тајна да у овој школи постоје тзв елитна одјелења укоја се уписују дјеца елите. Ова школска година је то драстицно показала! Елитни су могли да бирају који це други страни језик уцити а осалим шта остане. Директор није хтио ни да цује захтјеве родитеља а сколски одбор је по његовом избору!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

02.09.2015 16:00

Проблем је у формалним називима звања у Правилнику и спорости, несусаглашености и немару Министарства и Републичког педагошког завода. Формално називи који нису у Правилнику не могу бити "по закону"! Ако се направи измјена Правилника или напише неки пратећи акт који изједначава поједине називе...ако се направи некакав анекс...онда правни основ постоји. Уобичајени период који се чека да Министарство просвјете одговори на најбаналнији упит је око мјесец дана...ето.

ОДГОВОРИТЕ
Name

не лупајте

02.09.2015 16:08

Васо Митрић, криминалац светског гласа, није Додиков човек, него Миће Мићића, дакле СДС. За претходне изборе је примао

ОДГОВОРИТЕ
Name

не лупајте

02.09.2015 16:47

За време поплава, крао је пелене и конзерве из донација. Таквог директора истерати г....вом мотком из школе и доживотно му забранити приступ било калвој васпитној, образовној и културној институцији, као и посматрачу. Сина је прогурао у одборнике, преко гласова наставника, које је накнадно примио у школу на шест месеци и затим ногирао. Шљам, позитиван пример - негативног примера какав не треба да буде просветни радник и педагог. Сама појава, нагони на повраћање. Држи га Мићо, а не Додик. Додиков министар је рекао своје. Погледајте само у каквом стању су централна и подручне школе у којима важи за "менаџера", , изузетак су Ковиљуше, зато што их није он радио.

Name

Брле

02.09.2015 16:12

Недају људи који не знају ста то у ствари знаци. Насе законе праве приватници који нису академски образовани. Од куд они знају ста је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

02.09.2015 16:17

све се мозе ријешити нострификацијом, дипломе, као у свакој ЕУ земљи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

митрицеваицомијева

02.09.2015 17:11

Па у којој странци је Васо Митриц, ко му је син, у којој странци...колико је имао расписаних конкурса за 2015. годину,на сајту ззз Р. Српске је писало цини ми се 20, али наравно опет на одредјено. Е сад мало математика 20 кадрова 10.000,00КМ јесте једнако је 200.000КМ...Па ту банду треба јавно на тргу каменовати, на ломаци спалити...нацинит га недостојним за зивот и друство. Па болан знас и ције је дијете и опет зезас ...ццц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име Презиме

02.09.2015 17:13

Зато су подобни они који заврсе Синергију,Мегатренд у Лозници,Прометеј у Каракају и Слобомир у Бијељини.А о средњосколцима типа Глисте из Зворника,који заузимају високе позиције.......Да се и не говори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивши радник школе

02.09.2015 17:23

Ко је Васа Митрића познавао ни пакао му тешко неће пасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

когде

02.09.2015 17:27

Ма треба полуписменим дати прилику..и маминим и татим ..то су они професори који у насим сколама неартикулисаним гласовима преносе знање и изговарају ријеци као исправне:фали-хвали, нокте-ноктове, јеси ли добро-јел си добро итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

родитељ

02.09.2015 17:39

Ова школа је пакао,самовоља госп. Митрица који и не зна шта значи завршити редовно факултет јер је он своју диплому купио. Галамом и мобингом држи дисциплину у сколи. За новац запошљава. ..а једног наставника у тој школи зову "смрдо" то све говори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

02.09.2015 19:01

Просле године је истим овим професорицама радник исте ове сколе понудио да му се све обрате и да це она својим полозајем утицати на министарство. Ни једна се није појавила. Оцекују да це неко за њих да ради док оне сједе и нападају по сколи. А исти ови инспектори су просле године оборили конкурс из разлога сто у дипломи стоји да је неко дипломирани професор. А нуде овој дјеци да поднесу пријав. Па нека се и оне договоре и имају јединствено мисљење. Нико не наводи да је једна од њих фамилија испекторке. Толико о праведности.

Name

ана

03.09.2015 05:25

Које инспекторке је род.

Name

Мицо

02.09.2015 19:01

Зградонацелник Мициц и Васо Митриц су најбољи пријатељи. Зато нам тако и јесте. Јадни народе, засто трпите висе ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

02.09.2015 19:33

Господин Митриц је кум са г.Мицицем.А сина полтрона је прогурао за одборника , отворио му кафиц коме инспектори немогу ниста и поставио на високу позицију у Водовод и канализацију стога није ни цудо сто нам је вода нај скупља у овом дјелу Европе и ко зна у јос какве комисије га је поставио.А прије неку годину директор покро болесном комсији храстове и продо.Багра

Name

САНУ

02.09.2015 19:36

Нека онда лепо предају бошњачки, све је то исти језик. Како САНУ каже!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељинац

02.09.2015 20:07

Истина је да је Васо Митриц крао хуманитарну помоц. Па све докторке и медицинске сестре које раде у дому здравља као и Митрицева супруга знају да и дан данас за доруцак дотицна дама једе конзерве из хуманитарне помоци. Замислите какав је то профил лицности. Сви запослени се згразавају над том цињеницом и исмијавају је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има ту још штошта

02.09.2015 20:48

Има ту још штошта по школама, није само ово проблем. У понеким школама секретари (правна лица школе) и педагози воде главну улогу јер су незамјењива категорија (а директор јесте), па им директор угађа ради реизбора и осталог. Можда би требало мало ротирати секретаре, педагоге и рачуновође по сусједним школама. Нпр.: једну школску годину у једној, другу у другој, трећу у трећој школи у околини и тако им избити ту "власт" у школама. Мало о томе треба размислити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан Ј.

02.09.2015 20:55

Казу људи НИЦИЈА НИЈЕ ГОРИЛА ДО ЗОРЕ Зато професори или дипломирани србисти имате прилику да се борите отворили сте фронт ако се повуцете изгубили сте и рат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знам из искуства

02.09.2015 21:02

Митриц један хроницни алкохолицар (ко не вјерује нека просета цесце крај ловца). Понаса се као 95-98год. инспектори. Да ли то било да премјестите дијете у други разред или да запослите некога. Или це вам узети паре или це ако сте приватник несто узети на вас рацун из радње производње... То знам! Е сад ко је крив, па ми народ! Да нама неодговара тај нацин не би он ни био ни имао ниста сем плате. Све док нас има који покусавају подмитити бице и баксуза који примају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скул

02.09.2015 21:11

У нашим школама је највећи проблем што нема довољно ђака а самим тим наставници немају норму. С друге стране, пуне школе којекаквог особља: директор , секретар, педагог, психолог и многи други који примају цијеле плате. А, сложићете се да је у свакој школи главни терет на просвјетарима, а не на службеницима. Што се тиче диплома, оне које су стечене у Србији су квалитетније је су њихови факултети боље рангирани од наших и тим људима чак треба дати предност приликом запошљавања. Не знам какви су њихови учитељи данас али знам какви су наши, ужасни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директор?

02.09.2015 21:44

Митриц само не пије кад је бас мамуран.... А то је сваки други дан. И тај нам цовијек директор Кнез Иво од Семберије у коју наса дјеца иду! Не разумијем???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

02.09.2015 22:59

Чуди ме па ови из власти у РС нису измислили да је проблем у институцијама БиХ у Сарајеву... Е мој народе око чега се ми свађамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

мамамиа

04.09.2015 11:12

Да није жалосно, све би ово било смијешно!!! Просветна мафија је тренутно на врхунцу!!!! Нека нам је Бог у помоћи, каква ће нам дјеца постати!!! Не постоји конкурс који није намјештен, а наравно први на листи увијек има 10 маx бодова, а ми остале НЕЗНАЛИЦЕ са по 10 и више година стажа, не добијемо ни пола од тога!!!И да,наравно, обично су фаx завршили у Источном Сарајеву ( читај Пале), са просјеком који је по правилу већи од 8!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

не мозе ми нико ниста

04.09.2015 11:57

Све је тацно за дотицног господина.И он се позива на закон само кад се ради о другима.Али закон казе да мозе се радити и преко 40 год. у овом слуцају,цини ми се,се ради о једној седмици а не години.Да ли је неко помислио на дјецу?На самом крају године долази друга уцитељица.Који је то сок или промјена за дјецу?Господин је моцан и утицајан,има иза себе подрску,али цекајте док наидје на неког јацег.Наравно да он и није никакав педагоски радник . Драско је управу,закон се треба постовати али ко га постује.Васо Митриц сигурно не.А ради се о томе да је то мјесто "продао" а дотицна уцитељица добила плату и за децембар и јануар а радила је само једну седмицу.Па гдје то има?Само код нас у Српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

Учитељица у пензији

04.09.2015 15:38

Све коментаре сам прочитала пажљиво,није у њима било нарочите свађе,па нека се и мој коментар међу њима нађе.У свему написаноме има истине много али све је тузно и срамно,док се не нађе неко,ко би се Митрићу "супроставити" мог'о.Питам се ко је Драшко и што ли је на Васиној страни?Тај,да има било шта у себи педагошко,људско,хумано,свако би желио да му ставове брани.Све његове "врлине" упознао је читав град и сви радници школе.Ћуте,стрепе,

Name

Вук

05.09.2015 17:04

Тако је господине Митрицу ти знас ста је исправно!Ове дјевојке су требале да се мало распитају кад су уписивале факултет са којим могу да раде у Републици Српској а са којим не!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

05.09.2015 17:09

Похвале за рад директору Митрићу!Не дозволите да вас испровоцирају ови коментари.Ви се дрзите закона и правилника о раду тако и наставите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

не мозе ми нико ниста

06.09.2015 11:45

Какве похвале?За ста га треба похвалити?Сто је подлозан криминалу и корупцији?Сто је поставио своје људе у синдикат и сто су у сколском одбору његови људи или сто врси притисак на раднике да га хвале на наставницком вијецу да га реизаберу за нови мандат?Таквим методама се слузи госп.Митриц

Name

Домацин

05.09.2015 17:13

Ево ја цу да запослим ову господјицу Наду у својој фарми у Црњелову!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојка

26.11.2015 20:46

А да тек видите школу изнутра? Све је у распадању. Сви ћуте боје се и Васине сјенке. Будала увијек може да ти нашкоди.

ОДГОВОРИТЕ