Осам дана за реорганизацију ЕРС?!

Управа „Електропривреде Републике Српске“ је одлучила да на врло упитном јавном позиву изабере правног консултана који ће припремити потпуно нови модел организовања најзначајнијег јавног предузећа, сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 02.09.2015 | 22:51
Осам дана за реорганизацију ЕРС?!

Заинтересованим правним фирмама остављен је невјероватно кратак рок од само 8 дана да се припреме и пријаве се на тендер за потпуну реорганизацију највећег јавног предузећа у Републици Српској.

У „Позиву за доставу понуда за пружање правних услуга у процесу реорганизације Мјешовитог холдинга Електропривреде Републике Српске“ расписаног 20. августа наводи се да је предмет набавке „сагледавање и израда оптималних модела нове организације МХ ЕРС-а“, „правно уређивање будућег статуса дистрибутивних предузећа, те раздвајање производње и снабдијевање електричном енергијом“.

Правни консултант треба предложити начин нове организације производње електричне енергије у МХЕ, као и модел организовања у систем вертикално интегрисаног предузећа, те начин трговине електричном енергијом у условима отвореног тржишта.

Заинтересоване фирме су имале рок да сва ова питања размотре и пријаве се и то све за осам дана, иако је уобичајено да рок буде 30 до 45 дана за овај обим посла. Електропривреда чак није оставила ни рок за жалбе на постављене услове.

Милекић: Немамо времена

Генерални директор ЕРС Бранислава Милекић и извршни директор за правне послове Ненад Радовић за портал ЦАПИТАЛ рекли су да је остављен рок за осам дана јер је остало врло мало времена до краја године када треба бити усвојен нови Закон о електричној енергији.

„Покушали смо сами да пронађемо рјешење, али схватили смо да нам је потребан правни консултант за овако компликован посао“, рекла је Милекић.

Директор ЕРС-а за правне послове додаје да су обавезни до краја године доставите Елеборат са могућим моделима организовања Влади на усвајање. На питање зашто у позиву нису одредили цијену правног консултанта, Радовић каже да су то могли урадити, али нису обавезни, јер се тада сви понуде цијену приближне тој.

Коментаришући да би друге правне компаније могле сумњати да је управо због кратког рока посао већ „унапријед договорен“ са неком компанијом, Радовић каже да су то све то приче и празне оптужбе без икаквих аргумената.

Правдање изузетно кратког рока усвајањем Закона није убједљив аргумент с обзиром да се на обавези раздвајања производње и дистрибуције по директивама ЕУ ради већ неколико година.

Уговор на три мјесеца

Уговор ће се са правним консултантом закључити на три мјесеца у оквиру којих се мора извршити овај посао, јер ЕРС очекује да ће до краја 2015. године бити донесен нови Закон о електричној енергији који ће обухватити у будући модел организације МХ ЕРС

Добро упућени извор ЦАПИТАЛ тврди да је Електропривреда предвидјела да консултанта плати 200.000 КМ, те да се већ се отворено прича да је посао намијењен једној требињској адвокатској канцеларији која ће касније тај посао препустити „Делоитте“ Бањалука ревизорској кући која годинама ради ревизију финансијских извјештаја Електропривреде. Да је „Делоитте“ највише заинтересован видљиво је и из преписке између ЕРС-а и ове фирме.

Посао консултанта

Економисти и правници кажу да је ово у најмању руку брзоплет приступ изузетно захтјевном и обимном послу што се види и из очекивања ЕРС од правног консултанта.

Консултант треба да понуди:

1. Оптималну организацију оператера дистрибутивног система

2. Оптималну организацију дјелатности снабдјевања електричном енергијом

3. Оптималну организацију производне дјелатности у систем

4. Модел повезивање свих привредних друштава у систему МХ ЕРС

5. Предложи нова законска рјешења у Закону о електричној енергији Републике Српске

6. Понуди основе новог уговора о међусобним економским односима у МХ ЕРС

7. Основе уговора о вршењу помоћних услуга и балансирању у МХ ЕРС

8. Стручну помоћ у реализацији предложеног модела организације

Модели нове организације

Могуће варијанте нове организације ЕРС

1. Матично предузеће оснива једног Снабдјевача за Републику Српску. Постојећих пет Електродистрибуција се претварају у пет оператора дистрибутивног система (ОДС). ( Пет ОДС и један Снабдјевач)

2. Подјела садашњих пет дистрибуција на пет ОДС и пет снабдјевача (Пет ОДС и пет Снабдјевача)

3. МХ оснива једног ОДС за Републику Српску, а он закључује уговоре са садашњих пет електродистрибуција о најму дистрибутивне мреже. Пет садашњи електродистрибуција оснивају својих пет снабдјевача (Један ОДС, пет Електродистрибуција и Пет снабдјевача)

4. Оснива се један ОДС за Републику Српску, тако што би се садашње дистрибуције спојиле у једно правно лице (ОДС), а МХ оснива једног снабдјевача за Републику Српску (Један ОДС и један Снабдјевач)

5. Оснива се један ОДС за Републику Српску тако што би се спојиле садашње дистрибуције у једног правно лице (ОДС), а МХ оснива пет снабдјевача (један ОДС и пет Снабдјевача)

Побуна малих акционара

Код свих модела највећа препрека је структура капитала. Мали акционари имају 20 одсто капитала у зависним предузећима и врло вјероватно ће оцијенити да се најављеним промјенама организације угрожавају њихова права. Наравно, они могу искористи законска права одређена за несагласне акционаре, али то ће створити велике финансијске обавезе Електропривреди Републике Српске.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

прцко

02.09.2015 15:34

Јака и компактна електропривреда у којој це се рационализовати троскови добија локалне изборе оном ко управља истом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

02.09.2015 15:43

КУЦНО ЈЕ ЧАС. ПОЧЕЛО ЈЕ РАСТУРАЊЕ ЕРС... РЕОРГАНИЗАЦИЈА ПА ПРИВАТИЗАЦИЈЕ... ТО ЈЕ СТАРИ ПЛАН ВЛАСТИ...САМО СЕ ЧЕКАЛО ДА КУЦНЕ ЧАС И СЕФ ИЗДА НАРЕЂЕЊЕ... ШТА ЋЕ УРАДИТИ ОПОЗИЦИЈА. МОЖДА ЋЕ ОНИ И ТО ОНИ ПРЕСПАВАТИ... ЈЕР ЊИХ И НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ ШТА ВЛАСТ РАДИ, ОНИ РАЗМИШЉАЈУ О ЛОКАЛНИМ ИЗБОРИМА И КАНДИДАТИМА ЗА НАЧЕЛНИКЕ И ГРАДОНАЧЕЛНИКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прцко

02.09.2015 15:59

У ЕПС неце бити приватизације, немојте сирити неистине господине.

Name

старцевица

02.09.2015 16:19

Казу у епрс нису успјели сами па тразе консултанта, какав је то ванземаљац консултант да за неколико дана направи понуду за овако захтјеван посао. Извините господо из епрс али овде несто не стима. Морате смислити неки бољи изговор... Мирише ми ово на отпремнину Милекићки...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОНА ЈЕ ЕКСПЕРТ

02.09.2015 19:15

ПА ЗАР НИЈЕ ОНА ЕКСПЕРТ ЧУВЕНОГ ГАНГСТЕРАЈА ЗВАНОГ СНСД, ЗАР НИЈЕ ПОСАО МЕНЕЏМЕНТА ДА ЗАПОСЛИ ПАМЕТНЕ ДА ПРАВЕ ОРГАНИЗАЦИЈУ РАДА, А НЕ ТАТИНЕ И МАМИНЕ КРЕТЕНЕ, АЈТЕ ДА ПРОЈЕКАТ НАПРАВЕ БРАНИСЛАВА И ЊЕН МЕНТОР ЧУВЕНИ ШАХИСТА НЕБОЈША РАДМАНОВИЋ.

ОДГОВОРИТЕ