Откривена тајна: ЦИА напада дроновима?

Америчка Централна обавештајна агенција и специјалне снаге изводе тајну кампању уз употребу наоружаних беспилотних летилица за лоцирање и убијање лидера Исламске државе у Сирији, објавио је данас "Вашингтон пост".

Свијет 02.09.2015 | 15:03
Откривена тајна: ЦИА напада дроновима?

Овај тајни програм се спроводи одвојено од америчке шире војне операције против бораца ИС, наводи лист позивајући се на неименоване америчке званичнике.

Међу до сада убијенима је Џунаид Хусаин, британски џихадиста хакер за кога Пентагон тврди да је регрутовао симпатизере ИС за нападе у западним земљама, преноси АФП.

Званичници су рекли за амерички лист да је поменути тајни програм резултирао само неколицином удара које је извела Заједничка команда специјалних снага (ЈСОЦ), а да је главна улога ЦИА у операцији идентификовање и лоцирање водећих лидера ИС.

Према њиховим речима, програм је фокусиран на "истакнуте мете".

Одлука о коришћењу антитерористичког центра ЦИА (ЦТЦ) и ЈСОЦ у операцији одражава растуће незадовољство због све бројнијих бораца ИС, наводи "Вашингтон пост".

Потрагу за бившим лидером Ал Каиде Осамом бин Ладеном спровео је ЦТЦ, а у ЈСОЦ спада елитна јединица Морнаричке фоке која је заслужна за његово убиство 2011. године.

Напади дроновима су политички спорно питање у Вашингтону и председник Барак Обама жели да се ЦИА врати својој кључној активности шпијунирања и држи подаље од парамилитарних акција, а да Пентагон преузме команду над акцијама дронова.

Међутим, водећа демократска сенаторка из Калифорније Барбара Фајнстин у Одбору Сената за обавештајне службе није уверена да би војска могла да изведе нападе дроновима са истим "стрпљењем и дискрецијом" као ЦИА.

(Агенције/Мондо.РС)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ајде

02.09.2015 15:30

Е сад је сигурно тајна операција

ОДГОВОРИТЕ