Вести: Албанац открива гробницу Срба?

Сведочење једног Албанца могло би да помогне у решавању судбине Срба и Црногораца у Ðаковици који се још воде као нестали.

Србија 02.09.2015 | 12:21
Вести: Албанац открива гробницу Срба?

Према сазнањима франкфуртских "Вести", неименовани сведок тврди да је 1999. наишао на тела убијених и закопао их, а сада је стар и одлучио је да проговори о локацији која тек треба да се провери.

Према његовим речима, он је неколико тела убијених мушкарца нашао на пољани у близини града и њихове посмртне остатке закопао на локацији која је само њему позната.

Сведок чији би исказ могао да буде драгоцен у решавању ратних злочина 90 их година живео је у Ðаковици. Одлучио је да тајну повери својим некадашњим суграђанима Србима, јер је јако стар и жели да каже истину.

Представници Ðаковчана разговарали су са њим и верују у истинитост сведочења, јер је "препознао једну несталу особу за коју се сумњало да је убијена на подручју Ðаковице".

Тела закопао да би их нашле породице једног дана

Сведок је вољан да сарађује, али инсистира на анонимности и одбија да контактира са властима на Косову јер страхује за безбедност своје породице.

"Имам информацију о локацији у Ðаковици, коју сам добио од Албанца који је склонио тела и закопао их. Тела је нашао након прогона Срба из Ðаковице средином јуна 1999, а затекао их је у фази распадања. Он није могао да каже колико је тачно тела затекао. Аутентичност његове приче потврђује чињеница да је једно тело препознао. Знао је тачно о коме је реч", каже за "Вести" Миленко Јовановић, председник Савеза удружења расељених са КиМ.

Јовановић истиче да је сведок "частан човек, и особа коју Срби из Ðаковице познају".

"Тај човек није учествовао у ликвидацији, већ је нашао тела на ливади и одлучио да спасе бар посмртне остатке како би их породице једнога дана нашле и преузеле. Мисли да је време за то, јер само он зна тајну, а већ је веома стар. Осим нама, никоме до сада није говорио о томе, и зато очекујемо да нас контактирају међународни фактори и Комисија за нестала лица Владе Србије да остваримо сарадњу како би све прошло на најбезбеднији начин за сведока, и за породице које трагају за својим најмилијима", објаснио је Јовановић.

"Немамо поверења у институције у Приштини"

Он истиче да намеравају да датељне информације представе прво председнику Комисије Владе Србије за нестала лица Вељку Одаловићу и да њему препусте координацију везано за испитивање локације за коју се да се на њој налазе посмртни остаци.

"Ни ми немамо поверења у привремене институције у Приштини и њима нећемо никада рећи о којој локацији је реч. Посебно, нећемо рећи имена људи који су нам извор информација, јер је реч о часним Албанцима који су одлучили да о овоме проговоре. Позивам Унмик, Еулекс, као и Међународни комитет Црвеног крста и институције Србије и Црне Горе да нам се обрате. Наш једини услов је да у тим комисијама нема Албанаца, јер желимо да заштитимо наш извор", казао је Јовановић.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Брле

02.09.2015 16:15

Јос ако му казу име, неце имати прилику да свједоци

ОДГОВОРИТЕ