Vesti: Albanac otkriva grobnicu Srba?

Svedočenje jednog Albanca moglo bi da pomogne u rešavanju sudbine Srba i Crnogoraca u Ðakovici koji se još vode kao nestali.

Srbija 02.09.2015 | 12:21
Vesti: Albanac otkriva grobnicu Srba?

Prema saznanjima frankfurtskih "Vesti", neimenovani svedok tvrdi da je 1999. naišao na tela ubijenih i zakopao ih, a sada je star i odlučio je da progovori o lokaciji koja tek treba da se proveri.

Prema njegovim rečima, on je nekoliko tela ubijenih muškarca našao na poljani u blizini grada i njihove posmrtne ostatke zakopao na lokaciji koja je samo njemu poznata.

Svedok čiji bi iskaz mogao da bude dragocen u rešavanju ratnih zločina 90 ih godina živeo je u Ðakovici. Odlučio je da tajnu poveri svojim nekadašnjim sugrađanima Srbima, jer je jako star i želi da kaže istinu.

Predstavnici Ðakovčana razgovarali su sa njim i veruju u istinitost svedočenja, jer je "prepoznao jednu nestalu osobu za koju se sumnjalo da je ubijena na području Ðakovice".

Tela zakopao da bi ih našle porodice jednog dana

Svedok je voljan da sarađuje, ali insistira na anonimnosti i odbija da kontaktira sa vlastima na Kosovu jer strahuje za bezbednost svoje porodice.

"Imam informaciju o lokaciji u Ðakovici, koju sam dobio od Albanca koji je sklonio tela i zakopao ih. Tela je našao nakon progona Srba iz Ðakovice sredinom juna 1999, a zatekao ih je u fazi raspadanja. On nije mogao da kaže koliko je tačno tela zatekao. Autentičnost njegove priče potvrđuje činjenica da je jedno telo prepoznao. Znao je tačno o kome je reč", kaže za "Vesti" Milenko Jovanović, predsednik Saveza udruženja raseljenih sa KiM.

Jovanović ističe da je svedok "častan čovek, i osoba koju Srbi iz Ðakovice poznaju".

"Taj čovek nije učestvovao u likvidaciji, već je našao tela na livadi i odlučio da spase bar posmrtne ostatke kako bi ih porodice jednoga dana našle i preuzele. Misli da je vreme za to, jer samo on zna tajnu, a već je veoma star. Osim nama, nikome do sada nije govorio o tome, i zato očekujemo da nas kontaktiraju međunarodni faktori i Komisija za nestala lica Vlade Srbije da ostvarimo saradnju kako bi sve prošlo na najbezbedniji način za svedoka, i za porodice koje tragaju za svojim najmilijima", objasnio je Jovanović.

"Nemamo poverenja u institucije u Prištini"

On ističe da nameravaju da dateljne informacije predstave prvo predsedniku Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljku Odaloviću i da njemu prepuste koordinaciju vezano za ispitivanje lokacije za koju se da se na njoj nalaze posmrtni ostaci.

"Ni mi nemamo poverenja u privremene institucije u Prištini i njima nećemo nikada reći o kojoj lokaciji je reč. Posebno, nećemo reći imena ljudi koji su nam izvor informacija, jer je reč o časnim Albancima koji su odlučili da o ovome progovore. Pozivam Unmik, Euleks, kao i Međunarodni komitet Crvenog krsta i institucije Srbije i Crne Gore da nam se obrate. Naš jedini uslov je da u tim komisijama nema Albanaca, jer želimo da zaštitimo naš izvor", kazao je Jovanović.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Brle

02.09.2015 18:15

Jos ako mu kazu ime, nece imati priliku da svjedoci

ODGOVORITE