Зашто се у Србији тако радо иде у војнике?

За добровољно служење војног рока и курс слушалаца за резервне официре у септембру пријавило се око 1.700 кандидата, што је два и по пута више од плана упута. Војничка примања и предност приликом будућег запошљавања неки су од разлога за велико интересовање, оцењује пуковник Снежана Васић из Министарства одбране.

Србија 02.09.2015 | 12:11
Зашто се у Србији тако радо иде у војнике?

У касарне Војске Србије стигла је нова генерација војника. Од 1. септембра у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу обуку за добровољно служење војног рока са оружјем започело је 600 кандидата.

На Војној академији и Војномедицинској академији кандидати који су завршили одговарајуће факултете кренули су на курс за резервне официре у оклопним и артиљеријско-ракетним јединицама за противваздухопловна дејства, техничкој и интендантској служби.

На ВМА долази 13 кандидата за будуће резервне официре санитетске службе.

За добровољно служење војног рока и курс слушалаца за резервне официре у септембру пријавило се око 1.700 кандидата, што је два и по пута више од плана упута. Међу њима је 226 жена.

Пуковник Снежана Васић, заменик начелника Управе за обавезе одбране у Министранству одбране, каже да је интересовање изузетно велико од када је уведено добровољно служење војног рока.

"Узроци су различити, али мислимо да је с једне стране то пре свега због тога што та лица током добровољног служења војног рока имају у војничка примања која данас износе око 11.000 динара, имају могућност бесплатне исхране и смештаја у војним објектима", наводи пуковник Васић.

Поред тога, како објашњава, они који су на добровољном одслужењу војног рока завршавају обуку у руковању наоружањем и након служења војног рока добијају сертификат.

На тај начин имају приоритет приликом запошљавања у државним институцијама и државним органима на пословима који подразумевају ношење и коришћење оружја.

"Са друге стране, наравно, они стичу услов за пријем у професионалну војну службу у својству професионалних војника и касније, према потреби, у својству професионалних подофицира и официра", закључила је пуковник Васић.

(РТС)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Боки

02.09.2015 10:15

Радо Србин иде у војнике!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДПС

02.09.2015 10:24

ДВА ГА ВУКУ А ТРОЈИЦА ТУКУ СТО БИ РЕКАО ЦОРБА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јј

02.09.2015 11:01

Сигуран посао .

ОДГОВОРИТЕ