Zašto se u Srbiji tako rado ide u vojnike?

Za dobrovoljno služenje vojnog roka i kurs slušalaca za rezervne oficire u septembru prijavilo se oko 1.700 kandidata, što je dva i po puta više od plana uputa. Vojnička primanja i prednost prilikom budućeg zapošljavanja neki su od razloga za veliko interesovanje, ocenjuje pukovnik Snežana Vasić iz Ministarstva odbrane.

Srbija 02.09.2015 | 12:11
Zašto se u Srbiji tako rado ide u vojnike?

U kasarne Vojske Srbije stigla je nova generacija vojnika. Od 1. septembra u Somboru, Valjevu i Leskovcu obuku za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem započelo je 600 kandidata.

Na Vojnoj akademiji i Vojnomedicinskoj akademiji kandidati koji su završili odgovarajuće fakultete krenuli su na kurs za rezervne oficire u oklopnim i artiljerijsko-raketnim jedinicama za protivvazduhoplovna dejstva, tehničkoj i intendantskoj službi.

Na VMA dolazi 13 kandidata za buduće rezervne oficire sanitetske službe.

Za dobrovoljno služenje vojnog roka i kurs slušalaca za rezervne oficire u septembru prijavilo se oko 1.700 kandidata, što je dva i po puta više od plana uputa. Među njima je 226 žena.

Pukovnik Snežana Vasić, zamenik načelnika Uprave za obaveze odbrane u Ministranstvu odbrane, kaže da je interesovanje izuzetno veliko od kada je uvedeno dobrovoljno služenje vojnog roka.

"Uzroci su različiti, ali mislimo da je s jedne strane to pre svega zbog toga što ta lica tokom dobrovoljnog služenja vojnog roka imaju u vojnička primanja koja danas iznose oko 11.000 dinara, imaju mogućnost besplatne ishrane i smeštaja u vojnim objektima", navodi pukovnik Vasić.

Pored toga, kako objašnjava, oni koji su na dobrovoljnom odsluženju vojnog roka završavaju obuku u rukovanju naoružanjem i nakon služenja vojnog roka dobijaju sertifikat.

Na taj način imaju prioritet prilikom zapošljavanja u državnim institucijama i državnim organima na poslovima koji podrazumevaju nošenje i korišćenje oružja.

"Sa druge strane, naravno, oni stiču uslov za prijem u profesionalnu vojnu službu u svojstvu profesionalnih vojnika i kasnije, prema potrebi, u svojstvu profesionalnih podoficira i oficira", zaključila je pukovnik Vasić.

(RTS)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Boki

02.09.2015 10:15

Rado Srbin ide u vojnike!

ODGOVORITE
Name

DPS

02.09.2015 10:24

DVA GA VUKU A TROJICA TUKU STO BI REKAO CORBA.

ODGOVORITE
Name

jj

02.09.2015 11:01

Siguran posao .

ODGOVORITE