Новац пречи од светиња

Само у последњих неколико месеци, Србија се одрекла три вредна културно-историјска споменика.

Србија 02.09.2015 | 11:08
Новац пречи од светиња

Прво је средином јула и упркос противљењу Завода за заштиту споменика културе из Ниша, затрпана ранохришћанска базилика из 5. века на локалитету Кладенчиште у близини Беле Паланке зато што се налази на новој траси Коридора 10 према бугарској граници.

Неколико дана касније неславно је окончана и судбина храста старог 600 година који се неким чудом нашао на траси Коридора 11.

На крају, у понедељак, полиција је привела двадесетак верника који су покушали да спрече исељавање и потапање манастира Грачаница код Ваљева из 15. века. Манастир ће бити потопљен зато што је пре 30 година одлучено да се на том месту направи брана.

Саговорници "Вести" оцењују да је за сваки народ опасно одрицање од сопствене историје, што Србија чини већ годинама.

- Ови догађаји су сведочење о прагматизму краткорочног карактера. Ту не мислим само на затирање изворне српске традиције, већ и волшебно дозвољеног продавања земље странцима. Нажалост, због најбаналнијих краткорочних интереса, а то је наум да у земљу по сваку цену уђе неки новац, не води се рачуна о далекосежности тих потеза - оцењује историчар Миле Бјелајац.

Етнолог Драгољуб Антонић истиче да се јако тешко може направити веза између ова три догађаја, али да је пред Србијом озбиљан задатак очувања своје духовне и историјске традиције.

- Забрињава чињеница да се због рушења античког града Палмире у Сирији нико у свету није превише потресао. Плашим се да би реакција света била још блажа да се сруше Дечани. Зато је искључиво на Србији да по сваку цену очува српске светиње по Космету. Ко су Срби без њих - закључује Антонић.

Црква продала манастир

Драгољуб Антонић каже да не види ништа спектакуларно у измештању манастира Грачаница, јер је то договорено између државе и цркве још пре 30 година.

- Међутим, сечење храста нема апсолутно никакво оправдање. Све да је био потпуно труо, то је светиња, а према светињама се тако не сме односити - наводи Антонић.

(Вести онлине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЦЦЦЦ

02.09.2015 09:24

Стиди се Србијо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

02.09.2015 09:55

Нема од Србије ништа ја сам то рекао прије 15 година, па погледајте колика количина злата је надјена у бору а гола су биједа, и сви цуте а препуцавају се око глупости