Novac preči od svetinja

Samo u poslednjih nekoliko meseci, Srbija se odrekla tri vredna kulturno-istorijska spomenika.

Srbija 02.09.2015 | 11:08
Novac preči od svetinja

Prvo je sredinom jula i uprkos protivljenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, zatrpana ranohrišćanska bazilika iz 5. veka na lokalitetu Kladenčište u blizini Bele Palanke zato što se nalazi na novoj trasi Koridora 10 prema bugarskoj granici.

Nekoliko dana kasnije neslavno je okončana i sudbina hrasta starog 600 godina koji se nekim čudom našao na trasi Koridora 11.

Na kraju, u ponedeljak, policija je privela dvadesetak vernika koji su pokušali da spreče iseljavanje i potapanje manastira Gračanica kod Valjeva iz 15. veka. Manastir će biti potopljen zato što je pre 30 godina odlučeno da se na tom mestu napravi brana.

Sagovornici "Vesti" ocenjuju da je za svaki narod opasno odricanje od sopstvene istorije, što Srbija čini već godinama.

- Ovi događaji su svedočenje o pragmatizmu kratkoročnog karaktera. Tu ne mislim samo na zatiranje izvorne srpske tradicije, već i volšebno dozvoljenog prodavanja zemlje strancima. Nažalost, zbog najbanalnijih kratkoročnih interesa, a to je naum da u zemlju po svaku cenu uđe neki novac, ne vodi se računa o dalekosežnosti tih poteza - ocenjuje istoričar Mile Bjelajac.

Etnolog Dragoljub Antonić ističe da se jako teško može napraviti veza između ova tri događaja, ali da je pred Srbijom ozbiljan zadatak očuvanja svoje duhovne i istorijske tradicije.

- Zabrinjava činjenica da se zbog rušenja antičkog grada Palmire u Siriji niko u svetu nije previše potresao. Plašim se da bi reakcija sveta bila još blaža da se sruše Dečani. Zato je isključivo na Srbiji da po svaku cenu očuva srpske svetinje po Kosmetu. Ko su Srbi bez njih - zaključuje Antonić.

Crkva prodala manastir

Dragoljub Antonić kaže da ne vidi ništa spektakularno u izmeštanju manastira Gračanica, jer je to dogovoreno između države i crkve još pre 30 godina.

- Međutim, sečenje hrasta nema apsolutno nikakvo opravdanje. Sve da je bio potpuno truo, to je svetinja, a prema svetinjama se tako ne sme odnositi - navodi Antonić.

(Vesti online)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

CCCC

02.09.2015 11:24

Stidi se Srbijo!

ODGOVORITE
Name

Aa

02.09.2015 11:55

Nema od Srbije ništa ja sam to rekao prije 15 godina, pa pogledajte kolika količina zlata je nadjena u boru a gola su bijeda, i svi cute a prepucavaju se oko gluposti