Француска тражи реорганизацију Европе

Влада Француске повец́ава притисак на Њемачку у покушају да реорганизују у еврозону, али немачка канцеларка Ангела Меркел не показује много ентузијазма према овом „пројекту“, јавио је ДВН.

Свијет 01.09.2015 | 22:47
Француска тражи реорганизацију Европе

Француски министар економије Емануел Макрон залаже се за комплетну „реорганизацију“ Европе.

Грчка дужничка криза показала је да је монетарна унија у садашњем облику осуђена на пропаст, изјавио је Макрон у интервјуу са „Зидојче цајтунг“, додајуц́и да „статус qуо води самоуништењу“.

Након „грчке катастрофе“, француски предсједник Франсоа Оланд је изјавио да су еврозони потребни механизми прерасподјеле, док је француски премијер Мануел Валс најавио да би ускоро могли да буду представљени конкретни приједлози о овом питању.

„Монетарна унија без буџетске регулативе - то је немогуц́е! Потребна је јака помоц́“, рекао је Макрон додајуц́и да у Бриселу треба успоставити нову функцију - „еврокомесара“, који ц́е координисати економске, финансијске и социјалне политике земаља еврозоне.

Коментаришуц́и Макронов предлог, Меркелова је иницирала оживљавање монетарне уније. Њен однос према буџетској регулацији је, међутим, веома скептичан.

„У оквиру Европске уније, вец́ имамо одређене финансијске прописе између оних који нешто дају и оних који примају“, рекла је њемачка канцеларка, не нудец́и узвратни убиједљив приједлог за реорганизацију.

(спутњик.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар