Нови тмурни облаци, свијет у страху

Глобалне берзе су данас забележиле пад акција, након што су се над привредом Кине надвили нови тмурни облаци.

Свијет 01.09.2015 | 19:45
Нови тмурни облаци, свијет у страху

Оваква ситуација покренула је масовну продају деоница на хонконшкој и њујоршкој берзи и страховања да ће светски привредни раст успорити.

Индекс управљања набавком (ПМИ) за прерађивачки сектор Кине је у августу пао на трогодишњи минимум од 49,7 поена, што је најновији показатељ успоравања раста друге по величини светске привреде.

Најновији подаци, као мерило активности у кинеским фабрикама и радионицама, лошији су од јулских 50 поена, и то је први пад прерађивачке активности у Кини од фебруара. Подаци изнад 50 поена указују на јачање секторске активности, а испод 50 поена на њено слабљење.

Шангајски индекс пао је 1,23 одсто, токијски 3,84 одсто, сиднејски 2,12 одсто, а хонконшки 2,24 одсто.

Лондонски индекс ФТСЕ 100 потонуо је 3,03 одсто, париски КАК 40 2,40 одсто, а франкфуртски ДАКС 30 2,38 одсто.

Евро је на валутној берзи ојачао на 1,1256 са 1,1213 долара, колико је вредео синоћ у Њујорку.

На Волстриту су индустријски индекс Дау Џонс и шири индекс С&П 500 пали око два одсто, а технолошки Насдак 1,46 одсто.

Раст глобалне економије ће вероватно бити мањи од првобитно најављеног због споријег опоравка развијених држава и додатног успоравања земаља у развоју, саопштила је данас директорка Међународног монетарног фонда (ММФ), Кристин Лагард.

ММФ је у јулу прогнозирао раст глобалне привреде од 3,3 одсто за ову годину, благо испод прошлогодишњег раста од 3,4 одсто. Према речима Лагардове, привреда Кине успорава, али није реч о оштром паду или нечему неочекиваном, будући да се привреда те земље прилагођава новом моделу раста.

Коментари / 0

Оставите коментар