Novi tmurni oblaci, svijet u strahu

Globalne berze su danas zabeležile pad akcija, nakon što su se nad privredom Kine nadvili novi tmurni oblaci.

Svijet 01.09.2015 | 19:45
Novi tmurni oblaci, svijet u strahu

Ovakva situacija pokrenula je masovnu prodaju deonica na honkonškoj i njujorškoj berzi i strahovanja da će svetski privredni rast usporiti.

Indeks upravljanja nabavkom (PMI) za prerađivački sektor Kine je u avgustu pao na trogodišnji minimum od 49,7 poena, što je najnoviji pokazatelj usporavanja rasta druge po veličini svetske privrede.

Najnoviji podaci, kao merilo aktivnosti u kineskim fabrikama i radionicama, lošiji su od julskih 50 poena, i to je prvi pad prerađivačke aktivnosti u Kini od februara. Podaci iznad 50 poena ukazuju na jačanje sektorske aktivnosti, a ispod 50 poena na njeno slabljenje.

Šangajski indeks pao je 1,23 odsto, tokijski 3,84 odsto, sidnejski 2,12 odsto, a honkonški 2,24 odsto.

Londonski indeks FTSE 100 potonuo je 3,03 odsto, pariski KAK 40 2,40 odsto, a frankfurtski DAKS 30 2,38 odsto.

Evro je na valutnoj berzi ojačao na 1,1256 sa 1,1213 dolara, koliko je vredeo sinoć u Njujorku.

Na Volstritu su industrijski indeks Dau Džons i širi indeks S&P 500 pali oko dva odsto, a tehnološki Nasdak 1,46 odsto.

Rast globalne ekonomije će verovatno biti manji od prvobitno najavljenog zbog sporijeg oporavka razvijenih država i dodatnog usporavanja zemalja u razvoju, saopštila je danas direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristin Lagard.

MMF je u julu prognozirao rast globalne privrede od 3,3 odsto za ovu godinu, blago ispod prošlogodišnjeg rasta od 3,4 odsto. Prema rečima Lagardove, privreda Kine usporava, ali nije reč o oštrom padu ili nečemu neočekivanom, budući da se privreda te zemlje prilagođava novom modelu rasta.

Komentari / 0

Ostavite komentar