Блокирани рачуни "Путева Српске"

Због пресуде Суда БиХ у корист фирме "Електроунион" из Источног Сарајева којој би ЈП "Путеви РС" требали исплатити 3,4 милиона КМ одштете, овом јавном предузећу јуче су блокирани рачуни, сазнају 'Независне'.

Република Српска 01.09.2015 | 22:54
Блокирани рачуни "Путева Српске"

Све је почело у априлу 2012. године након што је ЈП "Путеви РС" расписало тендер за одржавање путева у Републици Српској. Фирма "Електроунион", преузела је тендерску документацију, али је прије него што је доставила понуду и стекла статус понуђача, уложила приговор на документацију и услове тендера, а на самом отварању понуда појавио се представник ове фирме и затражио заустављање комплетног поступка, шо је тендерска комисија одбила.

Недељко Крајишник, у то вријеме извршни директор за правне послове у Путевима Републике Српске, недавно је "Независним" рекао да представник "Електроуниона" није имао право да захтијева обустављање тендера и да комисији тада није било ни јасно шта он заправо тражи.

"Понуда 'Електроуниона' никада није достављена. Имајући у виду да је и по Закону о јавним путевима одржавање путева и магистрала од посебне важности за Републику Српску, поступак је хитан. То је био огроман тендер на којем су учествовале велике фирме, а документација се мора прилагодити специфичности посла", рекао је недавно Крајишник.

Након што тендерска комисија није обуставила поступак, "Електроунион" се жалио Канцеларији за разматрање жалби БиХ, која је ЈП "Путеви РС" наложила да обуставе поступак до њихове коначне одлуке, што је и учињено, међутим како Канцеларија за разматрање жалби није у прописаном року од 15 дана није донијела коначну одлуку, ЈП "Путеви РС" 1. јуна 2012. године посао су додијелиле фирми "Романијапутеви".

Само шест дана након тога, Канцеларија за разматрање жалби доставила је своју "коначну"одлуку о поништавању поступка и од тада почињу судски спорови који још нису завршени.

У међувремену, Канцеларија за разматрање жалби доноси и рјешење о кршењу Закона о јавним набавкама најављујући да ће накнадим рјешењима донијети одлуку о процјени штете према компанији "Електроунион", што је и учињено јер је 1. јула усвојен захтјев за накнаду штете "Електроуниона" у висини од 3,4 милиона КМ.

Послије неколико негативних пресуда по ЈП "Путеви РС", ово предузеће 3. августа ове године доставило је Суду БиХ жалбу на раније донесену пресуду, тако да је спор са "Електроунионом" још у фази спора, али жалба не одлаже извршење раније донесених одлука по штету ЈП "Путеви РС".

Оно што је посебно занимљиво јесте да је фирма "Електроунион" из Источног Сарајева практично непозната људима и компанијама које се баве одржавањем путева.

"Немају опрему и нису испуњавали ниједан услов из тендера, па се након свега и сами поставите у нашу позицију и претпоставите шта иза тога стоји", рекао је недавно Крајишник, а на питање да ли је фирма "Електроунион" у власништву Синише Додика, бившег посланика СНСД-а у НСРС, он је рекао да јесте.

Ипак с друге стране, Синиша Додик одбацио је ове тврдње, истичући да он није власник, нити било ко из његове породице.

"Ми тој фирми само издајемо простор, неких 70 до 100 квадрата. То је све", рекао је недавно Додик.

Извор: Независне новине

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Његош

01.09.2015 15:30

Секта гази све редом, а ти народе ћути и климај главом...а он пјева под шаторима...фуј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

01.09.2015 15:41

Само напријед бољи дио БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

01.09.2015 15:43

Нема пара за изборе, а требају. И птице на грани певају о томе како је тај исти Синиса добијао послове у рафинерији Брод, па на крају видимо резултате. Изгледа да је главни Баја ресио да зртвује све људе у путевима РС (вецина су његови), као и саму фирму која је тренутно један од темеља РС-а ради голог опстанка на власти. Толико о патриотизму. А Миле мозе да иде лајковацком пругом само не знам где це стици, а сто је јос горе ја не знам где цемо ми стици заједно са њим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истоцно Сарајево

01.09.2015 15:43

Хаххахаха, овај Синиса бас наивцина нека, вјероватно му кирију плацају у поклонима скупоцјених возила које возе браца Додици по Истоцном Сарајеву! Брука

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истоцно Сарајево

01.09.2015 15:49

100% фирма Електроунион у власниству Синисе Додика и његове породице!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грујо

01.09.2015 15:51

И шта сад? Браво што су блокирани!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

електроунион

01.09.2015 16:04

Не, г Додик нема никакве везе са нама, и немојте цовека да повезујете висе са нама. Власник

ОДГОВОРИТЕ
Name

А је ли?

01.09.2015 18:39

Па господине власнице сто се онда не потписете кад вец демантујете??? Па није ваљда толика тајна Васе име и презиме??? Наравно, уколико нисте Синиса Додик.

Name

Миско

01.09.2015 16:25

Синиса је цист ко бебина суза ;) Па сви у Истоцном Сарајеву знају да је то његова фирма.. и не само она. Црвена банда се медјусобно поклала. Бице јос прљавог веса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

галеб

01.09.2015 16:41

Власнику ове фирме це бити најтезе кад ова средства додју на рацун фирме Електроунион из разлога како их распоредити у кампањи идуце године. Момци издували сте, нека вас је срамота људи који немају новца ни за лијекове, багро покондирена, стиди се Синиса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

01.09.2015 17:01

Па сви знају да је то његова фирма! Исту користи и за врсење техницког прегледа апарата за игре на срецу и то на незаконит нацин. Он је дно дна! Такодје он нема везе са Милорадом Додик али користи сваку прилику да се на њега позива како би заврсавао своје прљаве послове! Овом приликом тразим од надлезних органс да испитају пословање те фирме!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бато

01.09.2015 20:44

Јос један лоповлук и нацин да узму милионе.Прво студентски домови на Палама,па палата предсједника републике у Лукавици и сад ово.Косарац,Додик и Елек не знају узети хиљаде марака,они узимају само милионе а све то под будним оком Милорада Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чекајући Олафа

01.09.2015 23:06

Режирано да се судским одлукама извуче новац. Ситуација као створена за Олафа, који стиже, на путу је..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

02.09.2015 08:34

Процјену "штете" од 3,4 милиона му је вјероватно утврдио Крсман који је радио у Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ