УС опен, 1. дан: Срби 3-2, предаје, изненађења, Ћорић ''мучио'' Рафу!

Радост и туга навијача у Србији, предаје атрактивних играча, елиминација Нишикорија и изненађења у женском делу турнира, то је обележило први дан УС опена.

Тенис 01.09.2015 | 15:40
УС опен, 1. дан: Срби 3-2, предаје, изненађења, Ћорић ''мучио'' Рафу!

Рафаел Надал пласирао се у друго коло УС опена, пошто је савладао младог Борну Ћорића са 6:3, 6:2, 4:6, 6:4.

Хрватски тинејџер пружио је јак отпор Надалу, нарочито у трећем и четвртом сету, још једном је показао да га чека блистава будућност, али до сензације ипак није могао. Надал ће се у другом колу састати са омаленим Аргентинцем Дијегом Шварцманом, који је у три сета добио Елијаса Имера.

Ћорић је изашао на терен видно мотивисан и у раној фази првог сета имао је полушансу, али је направио две олаке грешке при резултату 15:30 на сервис ривала.

Држао се Хрват све до резултата 3:3, а онда је Надал потпуно проиграо – грешке је свео на минимум, форхенд га је слушао, што је уз по који пропуст Ћорића било више него довољно за 12 узастопно освојених поена и вођство у сетовима (6:3).

Други сет био је најнезанимљивији, тонус меча потпуно је опао, а Ћорићев отпор ослабио – зато је Надал мање-више рутински освојио и други сет, па се чинило да ће лако завршити меч.

Рафа је у прва два сета подсећао на оног старог тенисера, али у трећем му је ниво игре ипак опао. Успео је једном да надокнади брејк заостатка, али је Ћорић био енергичан и агресиван, те је држао свој сервис све до вођства 5:4.

У том десетом гему Надал је одсервирао две дупле грешке, а промашени форхенд дао је Борни сет лопту. Ћорић је стегао петљу, напао бекхенд дијагоналом и освојио сет за 2:1.

Борна је често мењао правац, нападао је и форхенд паралелама, али и Надал се уозбиљио, па је у трећем гему четвртог сета дошао до сет лопте. Ћорић је поново био одважан, сместио је бекхенд паралелу на линију и освојио тај гем.

Држао се Хрват све до 3:3, играо је квалитетно, али је и Рафа дигао ниво игре и заиграо офанзивније, па је на тај начин направио брејк.

Није поклекао Ћорић, сјајно је читао сервисе Надала у наредном гему, али је Рафа у два наврата спектакуларно одиграо на мрежи и највише захваљујући томе узео је гем за 5:3.

Ћорић је натерао Надала да одсервира за меч, али овај је то учинио без проблема и окончао је меч после нешто мање од три часа игре.

Први дан УС опена у женској конкуренцији донео је бројна изненађења и елиминацију чак три Топ 10 тенисерке.

Прва је пала наша Ана Ивановић, а затим је осма носитељка Каролина Плишкова убедљиво поражена од 121. тенисерке света Ане Татишвили са 6:2, 6:1.

Карла Суарес-Наваро у очајној је форми, а низ пораза настављен је и у Њујорку, боља је била Чехиња Дениса Аљертова 6:1, 7:6 (7-5).

У горњем делу жреба тако нема више Топ 10 тенисерки, осим наравно Серене Вилијамс, којој је конкуренција рашчишћена и пре него што је она крочила на терен.

Још једна тенисерка склоњена јој је са пута, пошто је Слоун Стивенс поражена од земљакиње Коко Вандевег са 6:4, 6:3. Коко је на Вимблдону играла четвртфинале, а сада је спречила већ најављивани окршај Серене и Слоун у трећем колу.

Венус Вилијамс пропустила је четири меч лопте у другом сету, од тога три везане, али је ипак победила срчану Порториканку Монику Пуиг са 6:4, 6:7 (7-9), 6:3.

“Била сам мало шокирана јер сам и даље била на терену, већ сам помислила да је меч готово. Ипак, у трећем сету сам била смирена и заиграла сам боље“, изјавила је Венус, која ће сада играти са Ирином Фалкони.

Радвањска је лако изашла на крај са Синијаковом, а Магда Линет добила је Урсулу Радвањску и спречила је сестрински окршај. Јуџини Бушар је после дуже времена одиграла солидан меч и победила је Алисон Риск 6:4, 6:3, а наредна противница биће јој Полона Херцог.

Серена Вилијамс освојила је осам гемова пре него што јој је Виталија Дијаченко предала меч, а у другом колу Американку чека Кики Бертенс, која је у три сета савладала Лучић-Барони.

Белинда Бенчич испустила је само три гема у дуелу са Каратанчевом, а сада је чека омалена, леворука Јапанка Мисаки Дои, која је избацила Хантухову у два сета.

Жене, прво коло, горња половина жреба:
Бојана Јовановски – Лара Аруабарања 6:2, 6:2
Маријана Дуке-Марино – Софија Кенин 6:3, 6:1
Анет Контавеит – Кејси Делаква 7:5, 6:2
Џесика Пегула – Алисон ван Ујтванк 7:5, 6:3
Јекатерина Макарова – Телијана Переира 6:3, 6:3
Агњешка Радвањска – Катарина Синијакова 6:2, 6:3
Медисон Бренгл – Саисаи Женг 6:2, 5:7, 7:5
Доминика Цибулкова – Ана Ивановић 6:3, 3:6, 6:3
Лорен Дејвис – Хедер Вотсон 7:6 (7-3), 7:6 (7-0)
Каја Канепи – Ана-Лена Фридзам 6:1, 6:1
Кристина Младеновић – Светлана Кузњецова 6:3, 7:5
Осеан Додан – Јелена Јанковић 2:6, 7:5, 6:3
Венус Вилијамс – Моника Пуиг 6:4, 6:7 (7-9), 6:3
Јеллина Свитолина – Јелисавета Куличкова 6:1, 6:4
Ана Татишвили – Каролина Плишкова 6:2, 6:1
Ирина Фалкони – Саманта Крофорд 6:4, 6:2
Дениса Аљертова – Карла Суарес Наваро 6:1, 7:6 (7-5)
Магда Линет – Урсула Радвањска 7:6 (7-3), 6:1
Анастасија Пављученкова – Магдалена Рибарикова 6:4, 7:5
Полона Херцог – Зарина Дијас 6:2, 7:5
Јуџини Бушар – Алисон Риск 6:4, 6:3
Коко Вандевег – Слоун Стивенс 6:4, 6:3
Бетани Матек-Сендс – Катарина Козлова 6:4, 6:3
Ана Коњух – Татјана Марија 6:4, 6:4
Мисаки Дои – Данијела Хантухова 6:3, 6:3
Дарија Касаткина – Дарија Гаврилова 6:2, 4:6, 7:5
Кики Бертенс – Мирјана Лучић-Барони 3:6, 6:4, 6:2
Роберта Винчи – Ванија Кинг 6:4, 6:4
Белинда Бенчич – Сесил Каратанчева 6:2, 6:1
Медисон Киз – Клара Коукалова 6:2, 6:4
Серена Вилијамс – Виталија Дијаченко 6:0, 2:0 (предаја)

УС опен је већ првог даназбог повреда остао без двојице атрактивних тенисера – Гаела Монфиса и Александра Долгополова.

Монфис, који је прошле године играо у четвртфиналу, сада је предао меч Иљи Марченку при резултату 2:6, 6:4, 5:0 за Украјинца. Долгополов, који је у Синсинатију играо у полуфиналу, био је принуђен да преда меч при вођству Сема Грота 4:6, 6:1, 7:5.

Још нису познати сви детаљи њихових повреда, али они су само употпунили дан пун предаја у мушкој конкуренцији – претходно су своје дуеле предали Лу, Штепанек, Мајер и Андухар.

Осим елиминације Кеија Нишикорија, првог дана УС опена у мушкој конкуренцији није било изненађења.

Бранилац титуле Марин Чилић није блистао, али је рутински савладао леворуког Гвида Пељу са 6:3, 7:6 (7-3), 7:6 (7-3), па га у наредној рунди чека Рус Јевгениј Донској, који је у четири сета био бољи од Француза Пуија.

“Посебан је осећај поново бити овде, сигуран сам да ћу много научити из овог искуства одбране Грен слем титуле. Мислим да сам током каријере обично добро играо под притиском, у Дејвис купу или у петим сетовима на ГС турнирима. Уз то, и само сазнање да сам славио прошле године даје ми додатно самопоуздање да поново могу да играм најбоље што умем“, рекао је Чилић и додао да му није сметало што није играо на централном терену.

Милош Раонић, који се мучио са повредом стопала, такође је лако славио на старту турнира, био је бољи од Тима Смичека 6:4, 7:6 (10-8), 6:1, а у другом сету спасао је једну сет лопту.

“Имао сам тешко лето, неговао сам повреде и трудио се да останем здрав. Тренутно сам близу томе колико је могуће и на то сам концентрисан. На несрећу, нисам могао да проведем много времена на терену и у теретани, не онолико колико бих иначе желео. Ипак, тако је како је, даћу све од себе и надам се да ћу играти боље са сваким новим мечом“, каже Милош, који ће се у следећем колу састати са Фернандом Вердаском.

Шпанац је у пет сетова добио ветерана Томија Хаса, који је наговестио да би то могао да му буде и последњи меч у каријери на УС опену.

Фелисијано Лопес реванширао се Басилашвилију за пораз на Вимблдону, Цонга је лако изашао на крај са Ниеминеном, а Давид Ферер изгубио је први сет против Албота, да би потом добио наредна три сета. Шпанац ће у следећем колу играти са нашим Крајиновићем, а сада је играо са завојем око ручног зглоба.

Димитров и Гофан су лако добили Болелија односно Ебдена, славили су и Шарди и Робредо, а такмичење је већ на старту завршио Јержи Јанович.

Амерички тенисер Марди Фиш продужио је своју каријеру бар за још један меч, пошто је у 1. колу УС опена савладао Италијана Марка Чекината 6:7, 6:3, 6:1, 6:3.

Фиш, 33-годишњак из Минесоте који је некада био седми на свету, има психичких проблема и ово ће му бити последњи турнир у каријери, а у последње две године одиграо је тек неколико мечева.

У Синсинатију је деловао добро, победио је Троицког и намучио Марија, а сада је остварио тријумф у Њујорку.

Фишу је пре три године дијагностикована срчана аритмија, а после је имао психичких проблема због којих једно време није смео да излази из куће.

“Осетио сам да ме публика подржава, осетио сам ту енергију и зато сам желео да ми управо ово буде последњи турнир“, рекао је Фиш, којег су новинари поново питали о његовој анксиозности.

“Она се састоји од тога да ваш мозак преузме потпуну контролу, али обично гледа у будућност и превиђа ствари, углавном лоше ствари. Имао сам неколико трауматичних искустава и тиме сам подстакао болест, на крају сам домино-ефектом дошао баш неких лоших мисли и завршавао сам у болници – једном у Мајамију, други пут после меча са Симоном овде, оба пута у 2012. години“, додао је 33-годишњи Фиш.

Американац је додао да је превали дуг пут, да се бори са својим ’демонима’ и да би му овакав меч много теже пао пре три године. У следећем колу Марди ће играти са Шпанцем Фелисијаном Лопесом.

Прво коло, горња половина жреба:
Марди Фиш – Марко Кећинато 6:7, 6:3, 6:1, 6:3
Давид Гофан – Симоне Болели 6:4, 6:1, 6:2
Григор Димитров – Метју Ебден 6:4, 6:2, 6:4
Марсел Илхан – Радек Штепанек 6:0, 2:6, 6:4, 3:2 (предаја)
Михаил Кукушкин – Јен Хсун-Лу 6:3, 6:3, 3:0 (предаја)
Беноа Пер – Кеи Нишикори 6:4, 3:6, 4:6, 7:6, 6:4
Ричардас Беранкис – Жоао Соуса 6:2, 6:2, 4:6, 2:6, 7:6
Андреас Сепи – Томи Пол 6:4, 6:0, 7:5
Жо-Вилфред Цонга – Јарко Ниеминен 6:3, 6:1, 6:1
Фелисијано Лопес – Николос Басилашвили 7:6, 6:1, 6:3
Тејмураз Габашвили – Пабло Андухар 7:6, 0:6, 4:6, 6:4 (предаја)
Лукаш Лацко – Марсел Гранољерс-Пујол 6:2, 6:3, 6:1
Фернандо Вердаско – Томи Хас 3:6, 6:1, 6:7, 6:3, 6:1
Милош Раонић – Тим Смичек 6:4, 7:6, 6:1
Сергеј Стаховски – Џон Милман 6:1, 3:6, 7:6, 6:4
Мартин Клижан – Флоријан Мајер 6:7, 6:3, 6:3, 3:0 (предаја)
Жереми Шарди – Рајан Шејн 6:2, 6:1, 6:7, 6:2
Марин Чилић – Гвидо Пеља 6:3, 7:6, 7:6
Јевгениј Донској –Лукас Пуи 6:2, 6:7, 6:2, 6:4
Давид Ферер – Раду Албот 4:6, 7:5, 6:1, 6:0
Томи Робредо – Михаел Берер 6:2, 6:2, 6:4
Роберто Баутиста-Агут – Пјер-Иг Ербер 6:3, 6:2, 7:6
Филип Крајиновић – Алехандро Гонсалес 6:4, 6:0, 6:4
Новак Ђоковић – Жоао Соуса 6:1, 6:1, 6:1
Пабло Карењо-Буста – Јержи Јанович 6:3, 4:6, 6:2, 6:4
Дијего Шварцман – Елијас Имер 6:3, 6:2, 6:2
Пабло Куевас – Дуди Села 6:2, 3:6, 6:4, 6:1
Иља Марченко – Гаел Монфис 2:6, 6:4, 5:0 (предаја)
Сем Грот – Александр Долгополов 4:6, 6:1, 7:5 (предаја)
Андреас Хајдер-Маурер – Вашек Поспишил 6:4, 3:6, 6:7, 6:0, 6:1
Фабио Фоњини – Стив Џонсон 2:6, 6:3, 6:4, 7:6
Рафаел Надал – Борна Ћорић 6:3, 6:2, 4:6, 6:4

Коментари / 0

Оставите коментар