US open, 1. dan: Srbi 3-2, predaje, iznenađenja, Ćorić ''mučio'' Rafu!

Radost i tuga navijača u Srbiji, predaje atraktivnih igrača, eliminacija Nišikorija i iznenađenja u ženskom delu turnira, to je obeležilo prvi dan US opena.

Tenis 01.09.2015 | 15:40
US open, 1. dan: Srbi 3-2, predaje, iznenađenja, Ćorić ''mučio'' Rafu!

Rafael Nadal plasirao se u drugo kolo US opena, pošto je savladao mladog Bornu Ćorića sa 6:3, 6:2, 4:6, 6:4.

Hrvatski tinejdžer pružio je jak otpor Nadalu, naročito u trećem i četvrtom setu, još jednom je pokazao da ga čeka blistava budućnost, ali do senzacije ipak nije mogao. Nadal će se u drugom kolu sastati sa omalenim Argentincem Dijegom Švarcmanom, koji je u tri seta dobio Elijasa Imera.

Ćorić je izašao na teren vidno motivisan i u ranoj fazi prvog seta imao je polušansu, ali je napravio dve olake greške pri rezultatu 15:30 na servis rivala.

Držao se Hrvat sve do rezultata 3:3, a onda je Nadal potpuno proigrao – greške je sveo na minimum, forhend ga je slušao, što je uz po koji propust Ćorića bilo više nego dovoljno za 12 uzastopno osvojenih poena i vođstvo u setovima (6:3).

Drugi set bio je najnezanimljiviji, tonus meča potpuno je opao, a Ćorićev otpor oslabio – zato je Nadal manje-više rutinski osvojio i drugi set, pa se činilo da će lako završiti meč.

Rafa je u prva dva seta podsećao na onog starog tenisera, ali u trećem mu je nivo igre ipak opao. Uspeo je jednom da nadoknadi brejk zaostatka, ali je Ćorić bio energičan i agresivan, te je držao svoj servis sve do vođstva 5:4.

U tom desetom gemu Nadal je odservirao dve duple greške, a promašeni forhend dao je Borni set loptu. Ćorić je stegao petlju, napao bekhend dijagonalom i osvojio set za 2:1.

Borna je često menjao pravac, napadao je i forhend paralelama, ali i Nadal se uozbiljio, pa je u trećem gemu četvrtog seta došao do set lopte. Ćorić je ponovo bio odvažan, smestio je bekhend paralelu na liniju i osvojio taj gem.

Držao se Hrvat sve do 3:3, igrao je kvalitetno, ali je i Rafa digao nivo igre i zaigrao ofanzivnije, pa je na taj način napravio brejk.

Nije poklekao Ćorić, sjajno je čitao servise Nadala u narednom gemu, ali je Rafa u dva navrata spektakularno odigrao na mreži i najviše zahvaljujući tome uzeo je gem za 5:3.

Ćorić je naterao Nadala da odservira za meč, ali ovaj je to učinio bez problema i okončao je meč posle nešto manje od tri časa igre.

Prvi dan US opena u ženskoj konkurenciji doneo je brojna iznenađenja i eliminaciju čak tri Top 10 teniserke.

Prva je pala naša Ana Ivanović, a zatim je osma nositeljka Karolina Pliškova ubedljivo poražena od 121. teniserke sveta Ane Tatišvili sa 6:2, 6:1.

Karla Suares-Navaro u očajnoj je formi, a niz poraza nastavljen je i u Njujorku, bolja je bila Čehinja Denisa Aljertova 6:1, 7:6 (7-5).

U gornjem delu žreba tako nema više Top 10 teniserki, osim naravno Serene Vilijams, kojoj je konkurencija raščišćena i pre nego što je ona kročila na teren.

Još jedna teniserka sklonjena joj je sa puta, pošto je Sloun Stivens poražena od zemljakinje Koko Vandeveg sa 6:4, 6:3. Koko je na Vimbldonu igrala četvrtfinale, a sada je sprečila već najavljivani okršaj Serene i Sloun u trećem kolu.

Venus Vilijams propustila je četiri meč lopte u drugom setu, od toga tri vezane, ali je ipak pobedila srčanu Portorikanku Moniku Puig sa 6:4, 6:7 (7-9), 6:3.

“Bila sam malo šokirana jer sam i dalje bila na terenu, već sam pomislila da je meč gotovo. Ipak, u trećem setu sam bila smirena i zaigrala sam bolje“, izjavila je Venus, koja će sada igrati sa Irinom Falkoni.

Radvanjska je lako izašla na kraj sa Sinijakovom, a Magda Linet dobila je Ursulu Radvanjsku i sprečila je sestrinski okršaj. Judžini Bušar je posle duže vremena odigrala solidan meč i pobedila je Alison Risk 6:4, 6:3, a naredna protivnica biće joj Polona Hercog.

Serena Vilijams osvojila je osam gemova pre nego što joj je Vitalija Dijačenko predala meč, a u drugom kolu Amerikanku čeka Kiki Bertens, koja je u tri seta savladala Lučić-Baroni.

Belinda Benčič ispustila je samo tri gema u duelu sa Karatančevom, a sada je čeka omalena, levoruka Japanka Misaki Doi, koja je izbacila Hantuhovu u dva seta.

Žene, prvo kolo, gornja polovina žreba:
Bojana Jovanovski – Lara Aruabaranja 6:2, 6:2
Marijana Duke-Marino – Sofija Kenin 6:3, 6:1
Anet Kontaveit – Kejsi Delakva 7:5, 6:2
Džesika Pegula – Alison van Ujtvank 7:5, 6:3
Jekaterina Makarova – Telijana Pereira 6:3, 6:3
Agnješka Radvanjska – Katarina Sinijakova 6:2, 6:3
Medison Brengl – Saisai Ženg 6:2, 5:7, 7:5
Dominika Cibulkova – Ana Ivanović 6:3, 3:6, 6:3
Loren Dejvis – Heder Votson 7:6 (7-3), 7:6 (7-0)
Kaja Kanepi – Ana-Lena Fridzam 6:1, 6:1
Kristina Mladenović – Svetlana Kuznjecova 6:3, 7:5
Osean Dodan – Jelena Janković 2:6, 7:5, 6:3
Venus Vilijams – Monika Puig 6:4, 6:7 (7-9), 6:3
Jellina Svitolina – Jelisaveta Kuličkova 6:1, 6:4
Ana Tatišvili – Karolina Pliškova 6:2, 6:1
Irina Falkoni – Samanta Kroford 6:4, 6:2
Denisa Aljertova – Karla Suares Navaro 6:1, 7:6 (7-5)
Magda Linet – Ursula Radvanjska 7:6 (7-3), 6:1
Anastasija Pavljučenkova – Magdalena Ribarikova 6:4, 7:5
Polona Hercog – Zarina Dijas 6:2, 7:5
Judžini Bušar – Alison Risk 6:4, 6:3
Koko Vandeveg – Sloun Stivens 6:4, 6:3
Betani Matek-Sends – Katarina Kozlova 6:4, 6:3
Ana Konjuh – Tatjana Marija 6:4, 6:4
Misaki Doi – Danijela Hantuhova 6:3, 6:3
Darija Kasatkina – Darija Gavrilova 6:2, 4:6, 7:5
Kiki Bertens – Mirjana Lučić-Baroni 3:6, 6:4, 6:2
Roberta Vinči – Vanija King 6:4, 6:4
Belinda Benčič – Sesil Karatančeva 6:2, 6:1
Medison Kiz – Klara Koukalova 6:2, 6:4
Serena Vilijams – Vitalija Dijačenko 6:0, 2:0 (predaja)

US open je već prvog danazbog povreda ostao bez dvojice atraktivnih tenisera – Gaela Monfisa i Aleksandra Dolgopolova.

Monfis, koji je prošle godine igrao u četvrtfinalu, sada je predao meč Ilji Marčenku pri rezultatu 2:6, 6:4, 5:0 za Ukrajinca. Dolgopolov, koji je u Sinsinatiju igrao u polufinalu, bio je prinuđen da preda meč pri vođstvu Sema Grota 4:6, 6:1, 7:5.

Još nisu poznati svi detalji njihovih povreda, ali oni su samo upotpunili dan pun predaja u muškoj konkurenciji – prethodno su svoje duele predali Lu, Štepanek, Majer i Anduhar.

Osim eliminacije Keija Nišikorija, prvog dana US opena u muškoj konkurenciji nije bilo iznenađenja.

Branilac titule Marin Čilić nije blistao, ali je rutinski savladao levorukog Gvida Pelju sa 6:3, 7:6 (7-3), 7:6 (7-3), pa ga u narednoj rundi čeka Rus Jevgenij Donskoj, koji je u četiri seta bio bolji od Francuza Puija.

“Poseban je osećaj ponovo biti ovde, siguran sam da ću mnogo naučiti iz ovog iskustva odbrane Gren slem titule. Mislim da sam tokom karijere obično dobro igrao pod pritiskom, u Dejvis kupu ili u petim setovima na GS turnirima. Uz to, i samo saznanje da sam slavio prošle godine daje mi dodatno samopouzdanje da ponovo mogu da igram najbolje što umem“, rekao je Čilić i dodao da mu nije smetalo što nije igrao na centralnom terenu.

Miloš Raonić, koji se mučio sa povredom stopala, takođe je lako slavio na startu turnira, bio je bolji od Tima Smičeka 6:4, 7:6 (10-8), 6:1, a u drugom setu spasao je jednu set loptu.

“Imao sam teško leto, negovao sam povrede i trudio se da ostanem zdrav. Trenutno sam blizu tome koliko je moguće i na to sam koncentrisan. Na nesreću, nisam mogao da provedem mnogo vremena na terenu i u teretani, ne onoliko koliko bih inače želeo. Ipak, tako je kako je, daću sve od sebe i nadam se da ću igrati bolje sa svakim novim mečom“, kaže Miloš, koji će se u sledećem kolu sastati sa Fernandom Verdaskom.

Španac je u pet setova dobio veterana Tomija Hasa, koji je nagovestio da bi to mogao da mu bude i poslednji meč u karijeri na US openu.

Felisijano Lopes revanširao se Basilašviliju za poraz na Vimbldonu, Conga je lako izašao na kraj sa Nieminenom, a David Ferer izgubio je prvi set protiv Albota, da bi potom dobio naredna tri seta. Španac će u sledećem kolu igrati sa našim Krajinovićem, a sada je igrao sa zavojem oko ručnog zgloba.

Dimitrov i Gofan su lako dobili Bolelija odnosno Ebdena, slavili su i Šardi i Robredo, a takmičenje je već na startu završio Jerži Janovič.

Američki teniser Mardi Fiš produžio je svoju karijeru bar za još jedan meč, pošto je u 1. kolu US opena savladao Italijana Marka Čekinata 6:7, 6:3, 6:1, 6:3.

Fiš, 33-godišnjak iz Minesote koji je nekada bio sedmi na svetu, ima psihičkih problema i ovo će mu biti poslednji turnir u karijeri, a u poslednje dve godine odigrao je tek nekoliko mečeva.

U Sinsinatiju je delovao dobro, pobedio je Troickog i namučio Marija, a sada je ostvario trijumf u Njujorku.

Fišu je pre tri godine dijagnostikovana srčana aritmija, a posle je imao psihičkih problema zbog kojih jedno vreme nije smeo da izlazi iz kuće.

“Osetio sam da me publika podržava, osetio sam tu energiju i zato sam želeo da mi upravo ovo bude poslednji turnir“, rekao je Fiš, kojeg su novinari ponovo pitali o njegovoj anksioznosti.

“Ona se sastoji od toga da vaš mozak preuzme potpunu kontrolu, ali obično gleda u budućnost i previđa stvari, uglavnom loše stvari. Imao sam nekoliko traumatičnih iskustava i time sam podstakao bolest, na kraju sam domino-efektom došao baš nekih loših misli i završavao sam u bolnici – jednom u Majamiju, drugi put posle meča sa Simonom ovde, oba puta u 2012. godini“, dodao je 33-godišnji Fiš.

Amerikanac je dodao da je prevali dug put, da se bori sa svojim ’demonima’ i da bi mu ovakav meč mnogo teže pao pre tri godine. U sledećem kolu Mardi će igrati sa Špancem Felisijanom Lopesom.

Prvo kolo, gornja polovina žreba:
Mardi Fiš – Marko Kećinato 6:7, 6:3, 6:1, 6:3
David Gofan – Simone Boleli 6:4, 6:1, 6:2
Grigor Dimitrov – Metju Ebden 6:4, 6:2, 6:4
Marsel Ilhan – Radek Štepanek 6:0, 2:6, 6:4, 3:2 (predaja)
Mihail Kukuškin – Jen Hsun-Lu 6:3, 6:3, 3:0 (predaja)
Benoa Per – Kei Nišikori 6:4, 3:6, 4:6, 7:6, 6:4
Ričardas Berankis – Žoao Sousa 6:2, 6:2, 4:6, 2:6, 7:6
Andreas Sepi – Tomi Pol 6:4, 6:0, 7:5
Žo-Vilfred Conga – Jarko Nieminen 6:3, 6:1, 6:1
Felisijano Lopes – Nikolos Basilašvili 7:6, 6:1, 6:3
Tejmuraz Gabašvili – Pablo Anduhar 7:6, 0:6, 4:6, 6:4 (predaja)
Lukaš Lacko – Marsel Granoljers-Pujol 6:2, 6:3, 6:1
Fernando Verdasko – Tomi Has 3:6, 6:1, 6:7, 6:3, 6:1
Miloš Raonić – Tim Smiček 6:4, 7:6, 6:1
Sergej Stahovski – Džon Milman 6:1, 3:6, 7:6, 6:4
Martin Kližan – Florijan Majer 6:7, 6:3, 6:3, 3:0 (predaja)
Žeremi Šardi – Rajan Šejn 6:2, 6:1, 6:7, 6:2
Marin Čilić – Gvido Pelja 6:3, 7:6, 7:6
Jevgenij Donskoj –Lukas Pui 6:2, 6:7, 6:2, 6:4
David Ferer – Radu Albot 4:6, 7:5, 6:1, 6:0
Tomi Robredo – Mihael Berer 6:2, 6:2, 6:4
Roberto Bautista-Agut – Pjer-Ig Erber 6:3, 6:2, 7:6
Filip Krajinović – Alehandro Gonsales 6:4, 6:0, 6:4
Novak Đoković – Žoao Sousa 6:1, 6:1, 6:1
Pablo Karenjo-Busta – Jerži Janovič 6:3, 4:6, 6:2, 6:4
Dijego Švarcman – Elijas Imer 6:3, 6:2, 6:2
Pablo Kuevas – Dudi Sela 6:2, 3:6, 6:4, 6:1
Ilja Marčenko – Gael Monfis 2:6, 6:4, 5:0 (predaja)
Sem Grot – Aleksandr Dolgopolov 4:6, 6:1, 7:5 (predaja)
Andreas Hajder-Maurer – Vašek Pospišil 6:4, 3:6, 6:7, 6:0, 6:1
Fabio Fonjini – Stiv Džonson 2:6, 6:3, 6:4, 7:6
Rafael Nadal – Borna Ćorić 6:3, 6:2, 4:6, 6:4

Komentari / 0

Ostavite komentar