Дабић најбољи шахиста међу пензионерима

Осамдесетдвогодишњи мајсторски кандидат Драго Дабић овогодишњи је побједник квалификационог шаховског турнира србачког Удружења пензионера на коме је учествовало десет такмичара.

Република Српска 01.09.2015 | 14:10
Дабић најбољи шахиста међу пензионерима

Он је, на опште изненађење љубитеља ове древне игре из девет кола забиљежио максималан учинак – девет побједа, чиме је, заједно са другопласираним професором Здравком Ђукићем стекао право учешћа на републичком шаховском првенству пензионера, које је ће одржати од 11. до 14. септембра.

Приликом извлачења такмичарских бројева Дабић је извукао број девет. Његови противници су добацили да ће управо заузети девето мјесто, на шта је самоувјерено одговорио: „Тај број говори да ћу остварити девет побједа“.

И тако се десило, сасвим заслужено. Овај успјех у веома јакој конкуренцији тим је значајнији јер је Дабић био најстарији учесник, ушао је у девету деценију живота.

Поред тога, доживио је и два, не баш лака мождана удара, због чега му и поред успјешне шаховске каријере овога пута нису даване никакве шансе.

Драго Дабић је најстарији члан Шаховског клуба Србац и дуго година био његова прва перјаница.

Иако је испунио услове за шаховског мајстора, ова титула још увијек није верификована.

Чак 15 пута је био првак клуба, а пет пута је дијелио прво мјесто. Учествовао је на бројних шаховским турнирима регионалног и републичког нивоа и забиљежио значајне побједе у сусретима са познатим шаховским великанима – ФИДЕ мајсторима, интернационалниом мајсторима и велемајсторима, на шта је веома поносан.

О његовим успјесима говоре и признања – пехари, дипломе, захвалнице…

Жао му је што се шаховској игри не поклања потребна друштвена брига, а посебно што је, због тешке материјалне ситуације, већ неколико година занемарено клупско првенство, мада се Шаховски клуб Србац пласирао у Прву лигу Републике Српске.

Дабић би желио да у Клубу види и више младих шахиста, јер се тако обезбјеђује будућност и чува традиција србачког шаха.

Поред шаха, иако у позним годинама, овај човјек воли и остале спортове, а посебно фудбал – утакмице фудбалера Кладара ријетко пропушта, а радо се нађе и на стадиону бајиначке Младости за коју је прије шест деценија наступао.

Аутор: Саво Кесер

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

...

01.09.2015 12:30

Драго а јос Дабиц а игра ко младиц, Дабиц а јос Драго у себи крије побједницко благо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеро

01.09.2015 16:29

Ваљда му је Радован вратио лицну карту.