Dabić najbolji šahista među penzionerima

Osamdesetdvogodišnji majstorski kandidat Drago Dabić ovogodišnji je pobjednik kvalifikacionog šahovskog turnira srbačkog Udruženja penzionera na kome je učestvovalo deset takmičara.

Republika Srpska 01.09.2015 | 14:10
Dabić najbolji šahista među penzionerima

On je, na opšte iznenađenje ljubitelja ove drevne igre iz devet kola zabilježio maksimalan učinak – devet pobjeda, čime je, zajedno sa drugoplasiranim profesorom Zdravkom Đukićem stekao pravo učešća na republičkom šahovskom prvenstvu penzionera, koje je će održati od 11. do 14. septembra.

Prilikom izvlačenja takmičarskih brojeva Dabić je izvukao broj devet. Njegovi protivnici su dobacili da će upravo zauzeti deveto mjesto, na šta je samouvjereno odgovorio: „Taj broj govori da ću ostvariti devet pobjeda“.

I tako se desilo, sasvim zasluženo. Ovaj uspjeh u veoma jakoj konkurenciji tim je značajniji jer je Dabić bio najstariji učesnik, ušao je u devetu deceniju života.

Pored toga, doživio je i dva, ne baš laka moždana udara, zbog čega mu i pored uspješne šahovske karijere ovoga puta nisu davane nikakve šanse.

Drago Dabić je najstariji član Šahovskog kluba Srbac i dugo godina bio njegova prva perjanica.

Iako je ispunio uslove za šahovskog majstora, ova titula još uvijek nije verifikovana.

Čak 15 puta je bio prvak kluba, a pet puta je dijelio prvo mjesto. Učestvovao je na brojnih šahovskim turnirima regionalnog i republičkog nivoa i zabilježio značajne pobjede u susretima sa poznatim šahovskim velikanima – FIDE majstorima, internacionalniom majstorima i velemajstorima, na šta je veoma ponosan.

O njegovim uspjesima govore i priznanja – pehari, diplome, zahvalnice…

Žao mu je što se šahovskoj igri ne poklanja potrebna društvena briga, a posebno što je, zbog teške materijalne situacije, već nekoliko godina zanemareno klupsko prvenstvo, mada se Šahovski klub Srbac plasirao u Prvu ligu Republike Srpske.

Dabić bi želio da u Klubu vidi i više mladih šahista, jer se tako obezbjeđuje budućnost i čuva tradicija srbačkog šaha.

Pored šaha, iako u poznim godinama, ovaj čovjek voli i ostale sportove, a posebno fudbal – utakmice fudbalera Kladara rijetko propušta, a rado se nađe i na stadionu bajinačke Mladosti za koju je prije šest decenija nastupao.

Autor: Savo Keser

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

...

01.09.2015 12:30

Drago a jos Dabic a igra ko mladic, Dabic a jos Drago u sebi krije pobjednicko blago...

ODGOVORITE
Name

zero

01.09.2015 16:29

Valjda mu je Radovan vratio licnu kartu.