Шта мислите колико Србија има првака?

Нова школска година за око 900.000 основаца и средњошколаца у Србији почиње данас, у учионице ће први пут ући и око 68.700 ђака првака, а овога пута почетак школе не прати штрајк, јер се просветни радници надају реализацији договора са владом о увођењу платних разреда од јануара 2016.

Србија 01.09.2015 | 13:30
Шта мислите колико Србија има првака?

Чланови Уније синдиката просветних радника Србије нову школску годину почињу без протеста, што, према речима председнице те асоцијације Јасне Јанковић не значи да штрајка неће бити ако влада не испоштује споразум договорен пре пет месеци, када се обавезала да ће почетком наредне године започети примена закона о платама, који уређује платне разреде.

Она, међутим, упозорава да синдикати просвете до сада нису видели ни нацрт тог закона, иако су по споразуму са владом, којим је и окончан вишемесецни штрајк у прошлој школској години, морали бити укључени у радну групу за његову израду.

Унија је, како каже Јанковић, изузетно незадовољна спорошћу у доношењу закона, јер је већ септембар месец а закон, који још није ни у форми предлога, треба да почне да се примењује од 2016. године.

Јанковић је подсетила да се влада обавезала и на давање помоћи у циљу побољшања материјалног положаја просветних радника али да то још није реализовано и истакла да би најављено повећање плата, прецизније, како каже, враћање дела плате која је смањена у новембру прошле године, могло да уследи у октобру или новембру, за око пет, шест процената.

“Кључ свега није ни помоћ, нити повратак плата на старо, него су кључ платни разреди”, рекла је Јанковић и поновила обећање да ће просвета добити највише повећање.

Иначе, у новој школској години зимски распуст биће подељен у два дела, па ће се ђаци одмарати првих осам дана јануара, а потом и од 1. до 12. фебруара.

Извор: Телеграф.рс / Тањуг

 

Коментари / 0

Оставите коментар