Šta mislite koliko Srbija ima prvaka?

Nova školska godina za oko 900.000 osnovaca i srednjoškolaca u Srbiji počinje danas, u učionice će prvi put ući i oko 68.700 đaka prvaka, a ovoga puta početak škole ne prati štrajk, jer se prosvetni radnici nadaju realizaciji dogovora sa vladom o uvođenju platnih razreda od januara 2016.

Srbija 01.09.2015 | 13:30
Šta mislite koliko Srbija ima prvaka?

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije novu školsku godinu počinju bez protesta, što, prema rečima predsednice te asocijacije Jasne Janković ne znači da štrajka neće biti ako vlada ne ispoštuje sporazum dogovoren pre pet meseci, kada se obavezala da će početkom naredne godine započeti primena zakona o platama, koji uređuje platne razrede.

Ona, međutim, upozorava da sindikati prosvete do sada nisu videli ni nacrt tog zakona, iako su po sporazumu sa vladom, kojim je i okončan višemesecni štrajk u prošloj školskoj godini, morali biti uključeni u radnu grupu za njegovu izradu.

Unija je, kako kaže Janković, izuzetno nezadovoljna sporošću u donošenju zakona, jer je već septembar mesec a zakon, koji još nije ni u formi predloga, treba da počne da se primenjuje od 2016. godine.

Janković je podsetila da se vlada obavezala i na davanje pomoći u cilju poboljšanja materijalnog položaja prosvetnih radnika ali da to još nije realizovano i istakla da bi najavljeno povećanje plata, preciznije, kako kaže, vraćanje dela plate koja je smanjena u novembru prošle godine, moglo da usledi u oktobru ili novembru, za oko pet, šest procenata.

“Ključ svega nije ni pomoć, niti povratak plata na staro, nego su ključ platni razredi”, rekla je Janković i ponovila obećanje da će prosveta dobiti najviše povećanje.

Inače, u novoj školskoj godini zimski raspust biće podeljen u dva dela, pa će se đaci odmarati prvih osam dana januara, a potom i od 1. do 12. februara.

Izvor: Telegraf.rs / Tanjug

 

Komentari / 0

Ostavite komentar