Анализа: Шта чека "Орлове" за викенд - Гасол, па Новицки!

Репрезентација Србије полако се спрема за пут у Немачку. У Берлину ће од 5. до 11. септембра учествовати у "Групи смрти" и борити се за карту за Лил. Прочитајте ко ће све играти у арени "О2 Wорлд".

Кошарка 01.09.2015 | 00:00
Анализа: Шта чека "Орлове" за викенд - Гасол, па Новицки!

Тестови су спроведени, генералне пробе одрађене. Паковање је почело, јер у суботу, 5. септембра, почиње 39. Европско првенство у кошарци.

Док се ишчекује конференција на којој ће селектор Ђорђевић прочитати списак од 12 имена, пажња се усмерава и ка првим препрекама "орлова", које неће бити нимало лаке. Напротив.

Србија је смештена у дефинитивно најтежу групу прве фазе. Све утакмице одиграће у Берлину, а пласман у осмину финала избориће четири од шест учесника.

Наши кошаркаши биће на великом тесту већ од првог кола. Прочитајте ко ће бити њихови ривали по данима.

5. септембар, 18.00 часова: ШПАНИЈА.

Већ на отварању Еуробаскета, "орлови" ће се састати са донедавно највреднијим евро-скалпом - освајачем бронзе у Словенији 2013. и прваком Европе из Пољске (2009) и Литваније (2011).

Свргнута династија није рекла последњу реч. Занимљиво је да од 2005. само два пута није била на подијуму. Једном због Србије и тројке Милоша Теодосића из 2010, а други пут прошле године, када нису успели да поднесу велики терет освајања Мундобаскета код куће.

Злато се подразумева и ове године као коначни циљ "фурије", на челу са Пау Гасолом и селектором Серђом Скариолом, који их је водио до континенталне титуле 2009. и 2011. Овог септембра Италијан неће моћи да рачуна на Марка Гасола, Хуан Карлоса Навара, Хосе Калдерона и Рикија Рубија, али ће имати под кошем Николу Миротића.

Још једно лето Шпанаца без најсјајније медаље дефинитивно не би било третирано као успех, иако Скариоло непрестано истиче да је пласман на Олимпијске игре у Рију први и основни циљ његовог тима.

Шири списак Шпанаца, са којег је последњи "отпао" Алекс Абринес, због повреде.

Серхио Родригез (Реал), Гиљем Вивес (Валенсија), Серхио Љуљ (Реал), Пау Рибас (Барселона), Руди Фернандез (Реал), Фернандо Сан Еметерио (Валенсија), Ћави Рабаседа (Гран Канарија), Виктор Клавер (Химки), Никола Миротић (Чикаго), Пабло Агилар (Гран Канарија), Фелипе Рејес (Реал), Пау Гасол (Чикаго), Гиљермо Ернангомез (Реал) и Томас Белас (Гран Канарија).

6. септембар, 15.00 часова - НЕМАЧКА

Дирк Новицки и остали.

Читава Немачка одахнула је када је љубимац нације у јуну изговорио: "Да, играћу на Еуробаскету". Већ од тада је било апсолутно јасно ка коме ће бити усмерени сви погледи док буде играла репрезентација Немачке.

Један од домаћина Еуробаскета биће јачи за НБА легенду, четири године након што се чинило да се Дирк у Литванији 2011. дефинитивно опростио од дреса репрезентације. Сада се враћа мотивисан да помогне екипи у борби за пласман на Олимпијске игре.

Селектор "Маншафта" Крис Флеминг неће моћи да због повреда рачуна на центра Црвене звезде Телеком Маика Цирбеса, као и на талентовано крило Максија Клебера, који је отказао и наступ за Мајами на НБА Летњој лиги. У Берлину домаћа публика неће видети ни крилног центра Данијела Тајса, који је такође био пројектован као "важан шраф".

Пре утакмице против Србије, Немци ће "отворити" Еуробаскет дуелом против Исланда. Последњи пут када су организовали то такмичење - постали су и шампиони, под вођством Светислава Пешића.

Дирк Новицки заиграо је за репрезентацију четири године касније - 1997.

Шири списак Немаца: Денис Шредер (Атланта), Маодо Ло (Колумбија Лајонс - НЦАА), Хајко Шафарцик (Бајерн), Антон Гавел (Бајерн), Карстен Тада (Бросе), Аким Варгас (Алба), Нилс Гифај (Алба), Пол Зипсер (Бајерн), Робин Бенцинг (Сарагоса), Алекс Кинг (Алба), Дирк Новицки (Далас), Јоханес Фојгтман (Скајлајнерс Франкфурт) и Тибор Плајс (Јута).

8. септембар, 14.30 - ИСЛАНД

На Исланду ће се 2015. рачунати као "нултом" годином за тамошњу кошарку. Овог лета, репрезентација нордијске острвске земље први пут ће учествовати на Еуробаскету.

Место на континенталној смотри Исланђани су изборили кроз квалификације. У групи А друге фазе два пута су победили Велику Британију и пласирали се, уз лидера Босну и Херцеговину, као једна од успешнијих другопласираних екипа.

Изузев искусног Јона Стефансона (32), који је апсолутни лидер и има евролигашко искуство и најзавиднију каријеру међу дебитантима на Еуробаскету (Далас, Динамо Санкт Петербург, Памеса, Лотоматика, Бенетон, Гранада, Сарагоса, Уникаха...),. Хордура Вилхјалмсона - плејмејкера немачког Мителдојчера и Мартина Хермансона, студента универзитета Лонг Ајленд, сви Исланђани са ширег списка провели су прошлу сезону у својој земљи, Шведској или Данској.

Није потребно истицати колика би била сензација када би остварили бар један тријумф у Берлину.

Коначних 12 Исланда: Јон Стефансон (слободан), Хордур Вилхјалмсон (Мителдојчер), Јакоб Сигурдарсон (Сундсвал Драгонс),Павел Ермолинскиј, Рагнар Натанаелсон (Сундсвал Драгонс), Мартин Хермансон (ЛА Универзитет), Аксел Карасон (Верлосе), Хелги Мар Магнусон (Рејкјавик), Егир Стејнарсон (Сундсвал Драгонс), Логи Гунгарсон (Њардвик), Хаукур Хелги Палсон (ЛФ Баскет) и Хлинур Баерингсон (Сундсвал Драгонс.

9. септембар, 14.30 - ТУРСКА

После окршаја са егзотичним Острвљанима, Салетови "орлови" имаће много, много тежи задатак.

Пред свако велико такмичење подсећа се на "правило" да Турци не могу да освоје медаљу ако не играју пред својом публиком. Заправо, знаци навода у претходној реченици можда и нису потребни, зато што се то правило сваке године заиста изнова и изнова потврђује.

Једине две (сребрне) медаље репрезентација Турске освојила је код куће. Прву 2001, после пораза наше репрезентације у финалу Еуробаскета, а другу 2010, после судијске крађе у полуфиналу Мундобаскета против Србије.

Међутим, ове године би заиста могло да буде другачије, пре свега јер ће екипа Ергина Атамана играти утакмице у очекивано великом присуству Турака из Немачке.

У данима пред пут у Берлин, у Истанбулу је избио сукоб на релацији Фенербахче - Галатасарај, у који се укључио и тамошњи савез, чиме је прљав веш делимично испливао у јавност. Наредних дана ипак ће у првом плану бити репрезентативци.

За турску репрезентацију заиграће Боби Диксон, доскорашњи плејмејкер тамошњег првака Каршијаке, који ће следећу сезону провести у Фенербахчеу. У одсуству Емира Прелџића, екипу ће чинити и значајан број талената, као што су Џеди Осман (Ефес), Кенан Сипахи (Фенер), уз најмлађег у екипи Фуркана Коркмаза (Ефес), рођеног 1997.

Под кош Турака враћа се Ерсан Иљасова (Детроит), који неће имати подршку Омера Ашика, центра Њу Орлеанса. Ипак, јасно је да ће Атаман имати значајне адуте за борбу у "Групи смрти".

Шири списак турске репрезентације:

Догуш Балбај (Ефес), Боби Диксон (Фенербахче), Кенан Сипахи (Фенербахче), Синан Гулер (Галатасарај), Мелих Махметоглу (Фенербахче), Биркан Батук, Џеди Осман и Фуркан Коркмаз (Ефес), Фуркан Алдемир (Филаделфија), Огуз Саваш, Семих Ерден (Дарушафака), Бариш Херсек (Фенербахче), Самет Гејик (Дарушафака), Ерсан Иљасова (Детроит).

10. септембар, 14.30 - ИТАЛИЈА

Више од деценије Италија чека похвале вредан резултат својих кошаркаша.

Од када су освојили сребро на Олимпијским играма у Атини, изгубивши од Аргентине, "Азури" се ниједном нису задовољни вратили кући са великог такмичења.

"Орлови" ће им се супротставити последњег дана групне фазе. Ко ће стати насупрот наше репрезентације?

Повреда чланка Андрее Барњанија крајем прошле недеље забринула је селектора Симонеа Пјаниђанија, али ће нови играч Бруклин Нетса ипак бити у стању да заигра на Еуробаскету. У финишу припрема међу Италијанима истакао су се Алесандро Ђентиле (Армани) и јасно је да ће уз младог Амедеу Дела Валеа (Ређо Емилија) бити од велике помоћи квартету који би требало да предводи екипу.

У наведени четверац се осим Барњанија убрајају и Марко Белинели, који је већ наместио руку, као и Данило Галинари (индекс 42 против Русије) и Ђиђи Датоме, нови играч Жељка Обрадовића. Сви заједно су први пут на окупу од 2011. и Еуробаскета у Литванији. Овог лета, уз њих ће бити и Данијел Хекет, нови играч Олимпијакоса

Шири списак Италије: Андреа Ћинћарини (Армани), Ђузепе Поета (Тренто), Данијел Хекет (Олимпијакос), Амедео Дела Вале (Ређо Емилија), Лука Витали (Ваноли), Марко Белинели (Сакраменто Кингс), Алесандро Ђентиле (Армани), Луиђи Датоме (Фенербахче), Пјетро Арадори (Ређо Емилија), Данило Галинари (Денвер), Николо Мели (Бросе), Аћиле Полонара (Ређо Емилија), Андреа Барњани (Бруклин Нетс), Рикардо Ћерви (Авелино), Марко Кузин (Ваноли).

Коментари / 0

Оставите коментар