Analiza: Šta čeka "Orlove" za vikend - Gasol, pa Novicki!

Reprezentacija Srbije polako se sprema za put u Nemačku. U Berlinu će od 5. do 11. septembra učestvovati u "Grupi smrti" i boriti se za kartu za Lil. Pročitajte ko će sve igrati u areni "O2 World".

Košarka 01.09.2015 | 00:00
Analiza: Šta čeka "Orlove" za vikend - Gasol, pa Novicki!

Testovi su sprovedeni, generalne probe odrađene. Pakovanje je počelo, jer u subotu, 5. septembra, počinje 39. Evropsko prvenstvo u košarci.

Dok se iščekuje konferencija na kojoj će selektor Đorđević pročitati spisak od 12 imena, pažnja se usmerava i ka prvim preprekama "orlova", koje neće biti nimalo lake. Naprotiv.

Srbija je smeštena u definitivno najtežu grupu prve faze. Sve utakmice odigraće u Berlinu, a plasman u osminu finala izboriće četiri od šest učesnika.

Naši košarkaši biće na velikom testu već od prvog kola. Pročitajte ko će biti njihovi rivali po danima.

5. septembar, 18.00 časova: ŠPANIJA.

Već na otvaranju Eurobasketa, "orlovi" će se sastati sa donedavno najvrednijim evro-skalpom - osvajačem bronze u Sloveniji 2013. i prvakom Evrope iz Poljske (2009) i Litvanije (2011).

Svrgnuta dinastija nije rekla poslednju reč. Zanimljivo je da od 2005. samo dva puta nije bila na podijumu. Jednom zbog Srbije i trojke Miloša Teodosića iz 2010, a drugi put prošle godine, kada nisu uspeli da podnesu veliki teret osvajanja Mundobasketa kod kuće.

Zlato se podrazumeva i ove godine kao konačni cilj "furije", na čelu sa Pau Gasolom i selektorom Serđom Skariolom, koji ih je vodio do kontinentalne titule 2009. i 2011. Ovog septembra Italijan neće moći da računa na Marka Gasola, Huan Karlosa Navara, Hose Kalderona i Rikija Rubija, ali će imati pod košem Nikolu Mirotića.

Još jedno leto Španaca bez najsjajnije medalje definitivno ne bi bilo tretirano kao uspeh, iako Skariolo neprestano ističe da je plasman na Olimpijske igre u Riju prvi i osnovni cilj njegovog tima.

Širi spisak Španaca, sa kojeg je poslednji "otpao" Aleks Abrines, zbog povrede.

Serhio Rodrigez (Real), Giljem Vives (Valensija), Serhio Ljulj (Real), Pau Ribas (Barselona), Rudi Fernandez (Real), Fernando San Emeterio (Valensija), Ćavi Rabaseda (Gran Kanarija), Viktor Klaver (Himki), Nikola Mirotić (Čikago), Pablo Agilar (Gran Kanarija), Felipe Rejes (Real), Pau Gasol (Čikago), Giljermo Ernangomez (Real) i Tomas Belas (Gran Kanarija).

6. septembar, 15.00 časova - NEMAČKA

Dirk Novicki i ostali.

Čitava Nemačka odahnula je kada je ljubimac nacije u junu izgovorio: "Da, igraću na Eurobasketu". Već od tada je bilo apsolutno jasno ka kome će biti usmereni svi pogledi dok bude igrala reprezentacija Nemačke.

Jedan od domaćina Eurobasketa biće jači za NBA legendu, četiri godine nakon što se činilo da se Dirk u Litvaniji 2011. definitivno oprostio od dresa reprezentacije. Sada se vraća motivisan da pomogne ekipi u borbi za plasman na Olimpijske igre.

Selektor "Manšafta" Kris Fleming neće moći da zbog povreda računa na centra Crvene zvezde Telekom Maika Cirbesa, kao i na talentovano krilo Maksija Klebera, koji je otkazao i nastup za Majami na NBA Letnjoj ligi. U Berlinu domaća publika neće videti ni krilnog centra Danijela Tajsa, koji je takođe bio projektovan kao "važan šraf".

Pre utakmice protiv Srbije, Nemci će "otvoriti" Eurobasket duelom protiv Islanda. Poslednji put kada su organizovali to takmičenje - postali su i šampioni, pod vođstvom Svetislava Pešića.

Dirk Novicki zaigrao je za reprezentaciju četiri godine kasnije - 1997.

Širi spisak Nemaca: Denis Šreder (Atlanta), Maodo Lo (Kolumbija Lajons - NCAA), Hajko Šafarcik (Bajern), Anton Gavel (Bajern), Karsten Tada (Brose), Akim Vargas (Alba), Nils Gifaj (Alba), Pol Zipser (Bajern), Robin Bencing (Saragosa), Aleks King (Alba), Dirk Novicki (Dalas), Johanes Fojgtman (Skajlajners Frankfurt) i Tibor Plajs (Juta).

8. septembar, 14.30 - ISLAND

Na Islandu će se 2015. računati kao "nultom" godinom za tamošnju košarku. Ovog leta, reprezentacija nordijske ostrvske zemlje prvi put će učestvovati na Eurobasketu.

Mesto na kontinentalnoj smotri Islanđani su izborili kroz kvalifikacije. U grupi A druge faze dva puta su pobedili Veliku Britaniju i plasirali se, uz lidera Bosnu i Hercegovinu, kao jedna od uspešnijih drugoplasiranih ekipa.

Izuzev iskusnog Jona Stefansona (32), koji je apsolutni lider i ima evroligaško iskustvo i najzavidniju karijeru među debitantima na Eurobasketu (Dalas, Dinamo Sankt Peterburg, Pamesa, Lotomatika, Beneton, Granada, Saragosa, Unikaha...),. Hordura Vilhjalmsona - plejmejkera nemačkog Miteldojčera i Martina Hermansona, studenta univerziteta Long Ajlend, svi Islanđani sa šireg spiska proveli su prošlu sezonu u svojoj zemlji, Švedskoj ili Danskoj.

Nije potrebno isticati kolika bi bila senzacija kada bi ostvarili bar jedan trijumf u Berlinu.

Konačnih 12 Islanda: Jon Stefanson (slobodan), Hordur Vilhjalmson (Miteldojčer), Jakob Sigurdarson (Sundsval Dragons),Pavel Ermolinskij, Ragnar Natanaelson (Sundsval Dragons), Martin Hermanson (LA Univerzitet), Aksel Karason (Verlose), Helgi Mar Magnuson (Rejkjavik), Egir Stejnarson (Sundsval Dragons), Logi Gungarson (Njardvik), Haukur Helgi Palson (LF Basket) i Hlinur Baeringson (Sundsval Dragons.

9. septembar, 14.30 - TURSKA

Posle okršaja sa egzotičnim Ostrvljanima, Saletovi "orlovi" imaće mnogo, mnogo teži zadatak.

Pred svako veliko takmičenje podseća se na "pravilo" da Turci ne mogu da osvoje medalju ako ne igraju pred svojom publikom. Zapravo, znaci navoda u prethodnoj rečenici možda i nisu potrebni, zato što se to pravilo svake godine zaista iznova i iznova potvrđuje.

Jedine dve (srebrne) medalje reprezentacija Turske osvojila je kod kuće. Prvu 2001, posle poraza naše reprezentacije u finalu Eurobasketa, a drugu 2010, posle sudijske krađe u polufinalu Mundobasketa protiv Srbije.

Međutim, ove godine bi zaista moglo da bude drugačije, pre svega jer će ekipa Ergina Atamana igrati utakmice u očekivano velikom prisustvu Turaka iz Nemačke.

U danima pred put u Berlin, u Istanbulu je izbio sukob na relaciji Fenerbahče - Galatasaraj, u koji se uključio i tamošnji savez, čime je prljav veš delimično isplivao u javnost. Narednih dana ipak će u prvom planu biti reprezentativci.

Za tursku reprezentaciju zaigraće Bobi Dikson, doskorašnji plejmejker tamošnjeg prvaka Karšijake, koji će sledeću sezonu provesti u Fenerbahčeu. U odsustvu Emira Preldžića, ekipu će činiti i značajan broj talenata, kao što su Džedi Osman (Efes), Kenan Sipahi (Fener), uz najmlađeg u ekipi Furkana Korkmaza (Efes), rođenog 1997.

Pod koš Turaka vraća se Ersan Iljasova (Detroit), koji neće imati podršku Omera Ašika, centra Nju Orleansa. Ipak, jasno je da će Ataman imati značajne adute za borbu u "Grupi smrti".

Širi spisak turske reprezentacije:

Doguš Balbaj (Efes), Bobi Dikson (Fenerbahče), Kenan Sipahi (Fenerbahče), Sinan Guler (Galatasaraj), Melih Mahmetoglu (Fenerbahče), Birkan Batuk, Džedi Osman i Furkan Korkmaz (Efes), Furkan Aldemir (Filadelfija), Oguz Savaš, Semih Erden (Darušafaka), Bariš Hersek (Fenerbahče), Samet Gejik (Darušafaka), Ersan Iljasova (Detroit).

10. septembar, 14.30 - ITALIJA

Više od decenije Italija čeka pohvale vredan rezultat svojih košarkaša.

Od kada su osvojili srebro na Olimpijskim igrama u Atini, izgubivši od Argentine, "Azuri" se nijednom nisu zadovoljni vratili kući sa velikog takmičenja.

"Orlovi" će im se suprotstaviti poslednjeg dana grupne faze. Ko će stati nasuprot naše reprezentacije?

Povreda članka Andree Barnjanija krajem prošle nedelje zabrinula je selektora Simonea Pjaniđanija, ali će novi igrač Bruklin Netsa ipak biti u stanju da zaigra na Eurobasketu. U finišu priprema među Italijanima istakao su se Alesandro Đentile (Armani) i jasno je da će uz mladog Amedeu Dela Valea (Ređo Emilija) biti od velike pomoći kvartetu koji bi trebalo da predvodi ekipu.

U navedeni četverac se osim Barnjanija ubrajaju i Marko Belineli, koji je već namestio ruku, kao i Danilo Galinari (indeks 42 protiv Rusije) i Điđi Datome, novi igrač Željka Obradovića. Svi zajedno su prvi put na okupu od 2011. i Eurobasketa u Litvaniji. Ovog leta, uz njih će biti i Danijel Heket, novi igrač Olimpijakosa

Širi spisak Italije: Andrea Ćinćarini (Armani), Đuzepe Poeta (Trento), Danijel Heket (Olimpijakos), Amedeo Dela Vale (Ređo Emilija), Luka Vitali (Vanoli), Marko Belineli (Sakramento Kings), Alesandro Đentile (Armani), Luiđi Datome (Fenerbahče), Pjetro Aradori (Ređo Emilija), Danilo Galinari (Denver), Nikolo Meli (Brose), Aćile Polonara (Ređo Emilija), Andrea Barnjani (Bruklin Nets), Rikardo Ćervi (Avelino), Marko Kuzin (Vanoli).

Komentari / 0

Ostavite komentar