Анализа: Зашто је УС Опен посебан? Па, и због овога!

Мелбурн је забаван, Париз шармантан, Лондон престижан, а Њујорк - ветровит, кишовит и финансијски најјачи грен слем у календару. Ево зашто тенисери и тенисерке имају мотив више да нападну титуле у САД.

Тенис 31.08.2015 | 23:45
Анализа: Зашто је УС Опен посебан? Па, и због овога!

Аустралијан Опен, кажу, има најбољи пратећи садржај и пружа тенисерима највише могућности да попуне слободно време.

Ролан Гарос, кажу, има посебан шарм, којем доприноси париско пролеће, а многе звезде воле да баш тада шопингују и одлазе у град, када не играју мечеве.

Вимблдон, то није тајна, има највећу традицију и важи за најпрестижнији од четири грен слем турнира, а другачији је од осталих и по томе што се игра на трави, најређој подлози током сезоне.

А, УС Опен?

Без обзира на то што ветар с Атлантика прави проблеме играчима, што је публика убедљиво најгласнија у поређењу са оном из Мелбурна, Париза и Лондона, што у последње време киша чешће доноси одлагања него у Енглеску, УС Опен константно "шије" конкуренцију када је наградни фонд у питању.

И то ће се нарочито осетити ове сезоне, јер су организатори турнира и Тениски савез САД саопштили, тик по завршетку Вимблдона, да су обезбедили за 10,5 одсто јачи наградни фонд у односу на 2014. А, и прошле године су даривали највише новца учесницима.

У којој мери је УС Опен испред конкуренције? С обзиром на то да сваки турнир објављује цифре у локалној валути, а то су аустралијски долар, евро, фунта и долар, све податке пренели смо у – евро.

Аустралијан Опен 2015. године имао је укупан наградни фонд од 27,4 милиона евра, а победници у женском и мушком синглу добили су по 2,1 милион.

Ролан Гарос 2015. године, традиционално најскромнији, имао је укупан наградни фонд од 28,1 милион евра, али су победници добијали по 1,8 милиона.

Вимблдон 2015. године подигао је укупни наградни фонд за седам одсто на 37,2 милиона евра, а победници су зарадили по 2,6 милиона.

УС Опен 2015. године обезбедио је, као што смо рекли повећање укупног наградног фонда од 10,5 одсто, па он сад износи 38,4 милиона евра, од чега ће победницима припасти по 3 милиона евра. У доларима – 3,3 милиона.

Освајањем Аустралијан Опена и Вимблдона и пласманом у финале Ролан Гароса, најбољи тенисер света Новак Ђоковић у 2015. години само на грен слем нивоу зарадио је 5,6 милиона евра и има прилику да јубиларним десетом ГС титулом у Њујорку, а турнир почиње 31. августа, увећа зараду на 8,6 милиона евра, с тим да Тениски савез САД нуди и бонус од милион долара за тенисера и тенисерку који остваре најбоље резултате током "америчке турнеје".

А, то значи да такмичар мора да наступи на најмање три турнира на територији САД и Канаде од завршетка Вимблдона, рачунајући и УС Опен, и да на крају има највише поена. Примера ради, Серена Вилијамс је прошле сезоне бележила одличне резултате у Торонту и Синсинатију, а потом освојила УС Опен, па је на награду од три милиона долара добила бонус од милион.

Коментари / 0

Оставите коментар